Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απονομή σύνταξης: αναλαμβάνουν λογιστές και δικηγόροι

Μόνο οι πιο «εύκολες» περιπτώσεις απονομής συντάξεων θα καταλήγουν στους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές για να διεκπεραιωθούν. Οι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και όχι μόνο, που είναι και οι πλέον δύσκολες και αρκετές φορές η αιτία για πολύχρονες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας, θα παραμένουν υπό την ευθύνη των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Όλα αυτά ενώ αναβλήθηκαν χθες, λόγω τεχνικών προβλημάτων, οι εξετάσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε 1.200 δικηγόρους και λογιστές, ώστε να λάβουν πιστοποίηση για να μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εκ νέου αύριο, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr. Όπως τόνισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια για όσους λογιστές-φοροτεχνικούς και δικηγόρους έχουν δηλώσει εξαίρεση από τις εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξετάσεων είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, για να δοθούν οι σχετικές πιστοποιήσεις στους δικηγόρους και τους λογιστές. Μια διαδικασία που το υπουργείο Εργασίας έχει «επενδύσει» να ξεκινήσει άμεσα, εντός Νοεμβρίου, για να αυξηθούν οι απονομές συντάξεων και να μειωθούν οι εκκρεμότητες.
Βέβαια, έτσι και αλλιώς οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα ενταχθούν στο σύστημα θα αναλαμβάνουν μόνο τις πιο «βατές» περιπτώσεις απονομής σύνταξης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα μπορούν οι ιδιώτες να αναλάβουν μόνο τις καινούργιες αιτήσεις που θα υποβάλλονται εφεξής και από αυτές τις πιο εύκολες. Άρα, το «στοκ» των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκεται στον ΕΦΚΑ, θα παραμείνει υπό την ευθύνη των υπαλλήλων του. Μάλιστα, ήδη υπάρχει έγγραφο που έχει σταλεί στα υποκαταστήματα του Φορέα, με τα οποία ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων απονομής σύνταξης που εξαιρούνται και δεν θα μπορούν να τις αναλαμβάνουν για να τις διεκπεραιώσουν οι δικηγόροι και οι λογιστές. Τονίζεται ρητά ότι η διαδοχική ασφάλιση βρίσκεται στις εξαιρέσεις. Το ίδιο ισχύει και για την παράλληλη ασφάλιση, αλλά και τις διεθνείς συντάξεις. Τα θέματα αυτά θα εξετάζονται αποκλειστικά από το προσωπικό του ΕΦΚΑ.

Έως και 200 ευρώ ανάλογα την υπόθεση
Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη αμοιβή από τον ΕΦΚΑ προς τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία, θα κυμαίνεται από 30 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση.
Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας βλέποντας ότι η υπόθεση της πιστοποίησης των δικηγόρων και των λογιστών παρουσιάζει καθυστερήσεις, αρχίζουν να επανέρχονται σενάρια για τυχόν αξιοποίηση συμβασιούχων στον ΕΦΚΑ. Άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου, που παρακολουθεί από «πολύ κοντά» τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, δεν έχει εκφράσει διαφωνία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο στόχος που έχει τεθεί πάντως παραμένει ο ίδιος: Εντός του α’ εξαμήνου του νέου έτους να υπάρξει δραστική μείωση στο στοκ των αιτήσεων απονομής σύνταξης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι εκκρεμείς αιτήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν στα επίπεδα των 122.000, σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη. Με δεδομένο ότι αναμένονται άλλες 60.000 αιτήσεις έως το τέλος του έτους, είναι προφανές ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν «όλα τα όπλα» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας για να περιοριστεί το πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια