Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Nobel Prize in Physiology or Medicine 2021

David Julius and Ardem Patapoutian

Το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2021 απονεμήθηκε από κοινού στους David Julius και Ardem Patapoutian "για τις ανακαλύψεις υποδοχέων για τη θερμοκρασία και την αφή"
Στους Αμερικανούς Τζούλιους και Παταπουτιάν το Νόμπελ Ιατρικής 2021 -Ξεκλείδωσαν μυστικό για την αφή .
Οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021.
Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν τους υποδοχείς που μας χαρίζουν αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας. «Οι ανακαλύψεις τους ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά της φύσης εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, κάτι θεμελιώδες για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλοεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον» αναφέρει η επιτροπής των Νόμπελ.
Οι «επαναστατικές ανακαλύψεις» τους «επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η ζέστη, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να προκαλέσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ στη Στοκχόλμη.
«Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».
Ο Ντέιβιντ Τζούλιους, 65 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε την καψικίνη, ένα δραστικό συστατικό της πιπεριάς που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος, για να εντοπίσει έναν υποδοχέα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που αντιδρά στη ζέστη.
Ο Αρντέμ Παταπουτιάν, καθηγητής στο Scripps Research της Καλιφόρνια και γεννημένος το 1967, χρησιμοποίησε από την πλευρά του κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα τάξη αισθητήρων που απαντούν στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.
Το βραβείο, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ) 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια