Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα / Multiple myeloma

Το πολλαπλό μυέλωμα ή πλασματοκυτταρικό μυέλωμα είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών. Αυτή η ασθένεια συνήθως συμβαίνει σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.
Ο μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός στο κέντρο ορισμένων οστών, που παράγει τα κύτταρα αίματος του σώματος. Ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα καθώς ο καρκίνος συχνά επηρεάζει αρκετές περιοχές του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, το κρανίο, η λεκάνη και τα πλευρά.
Αποτελεί ουσιαστικά κακοήθεια των πλασματοκυττάρων, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παράγουν φυσιολογικά αντισώματα. Αρχικά δεν παρατηρούνται συμπτώματα, αλλά σε ύστερα στάδια της νόσου μπορεί να εμφανιστούν οστικά άλγη, αιμορραγία, συχνές λοιμώξεις και αναιμία.Οι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την αμυλοείδωση, σπάνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ινίδια αμυλοειδούς συγκεντρώνονται στα όργανα. 

Τα αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα. 
Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την έκθεση σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και συγκεκριμένα χημικά. Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να εξελιχθεί από μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας η οποία εξελίσσεται σε μυέλωμα.Τα παθολογικά πλασματοκύτταρα παράγουν μη φυσιολογικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πάθηση στα νεφρά και να αυξήσουν την πυκνότητα του αίματος.Τα πλασματοκύτταρα σχηματίζουν επίσης μια μάζα στον μυελό των οστών ή στους μαλακούς ιστούς. Όταν υπάρχει ένας τέτοιος όγκος, αποκαλείται πλασματοκύττωμα, ενώ αν υπάρχουν περισσότεροι ονομάζονται πολλαπλό μυέλωμα. Το πολλαπλό μυέλωμα διαδιγνώσκεται με βάση την παρουσία των μη φυσιολογικών αντισωμάτων στο αίμα και στα ούρα, από βιοψία μυελού των οστών, η οποία θα αναδείξει την παρουσία των κακοηθών κυττάρων και η ιατρική απεικόνιση για βλάβες στα οστά. Ένα άλλο κοινό εύρημα είναι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Τελικά, το πολλαπλό μυέλωμα προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως:
  • επίμονος πόνος στα οστά, συνήθως στην πλάτη, στα πλευρά, ή τους γοφούς
  • κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια (προκαλείται από αναιμία)
  • υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, πόνο στο στομάχι, ανάγκη για συχνή ούρηση, δυσκοιλιότητα ή σύγχυση
  • απώλεια βάρους
  • θολή όραση, ζάλη ή πονοκέφαλοι, που προκαλούνται από πυκνό αίμα (υπερβολικό ιξώδες)
  • επανειλημμένες λοιμώξεις
  • μώλωπες και ασυνήθιστη αιμορραγία, όπως συχνές ρινορραγίες, αιμορραγία των ούλων και βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους
  • αδύναμα οστά που σπάνε εύκολα (αν αυτό επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια και προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των εντέρων, κάτι που απαιτεί επείγουσα διερεύνηση προβλήματα στα νεφρά)
Το πολλαπλό μυέλωμα συνήθως δεν προκαλεί εξόγκωμα ή όγκο. Αντίθετα, βλάπτει τα οστά και επηρεάζει την παραγωγή υγιών κυττάρων αίματος.
Η θεραπεία μπορεί συχνά να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης για αρκετά χρόνια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθούν νέες θεραπείες.

Η θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα περιλαμβάνει συνήθως:
•    φάρμακα κατά του μυελώματος για την καταστροφή των κυττάρων του μυελώματος ή τον έλεγχο του καρκίνου όταν επανέλθει (υποτροπές)
•    φάρμακα και διαδικασίες για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων, που προκαλούνται από μυέλωμα, όπως πόνος στα οστά, κατάγματα και αναιμία.

Παγκοσμίως, το πολλαπλό μυέλωμα επηρέασε 488.000 ανθρώπους και προκάλεσε 101.100 θανάτους για το 2015. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσεται σε 6.5 ανά 100.000 ανθρώπους το χρόνο και υπολογίζεται ότι το 0,7% του πληθυσμού θα το εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία κοντά στα 60 και είναι πιο κοινό στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι ασύνηθες σε ηλικίες κάτω των 40.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια