Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκό κουταλιού ροδάκινο 🍑

.
Υλικά
1,5 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα
2 λίτρα νερό και 6 κουταλιές της σούπας ασβέστη
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια (400ml) νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 βανιλίνη ή δύο φύλλα αρμπαρόριζα για το άρωμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη νερό και ασβέστη και ανακατεύουμε. Χαράζουμε τα ροδάκινα γύρω γύρω στη μέση, ανοίγουμε με το χέρι στα δύο το φρούτο και βγάζουμε με μαχαιράκι το κουκούτσι και αφαιρούμε κάθε κόκκινο ίχνος από αυτό (γιατί μόλις μπει στον ασβέστη μαυρίζει). Με πίλερ αφαιρούμε τη φλούδα και τοποθετούμε αμέσως στη λεκάνη με τον ασβέστη. Αφήνουμε στον ασβέστη 2 ώρες τουλάχιστον ανακατεύοντας πότε πότε γιατί ο ασβέστης έχει την τάση να κάθεται κάτω 
Μετά από τις 2 ώρες βγάζουμε τα ροδάκινα από το ασβεστονερο και ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει κάθε ίχνος ασβέστη.
Στη συνέχεια τοποθετούμε σε μια πετσέτα τα ροδάκινα και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας κάθε κομμάτι να φύγουν τα νερά.
Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη για 10' (προσοχή στο βρασμό, σε μέτρια φωτιά γιατί μπορεί να βράσει γρήγορα και να γίνει καραμέλα). Μετά τραβάμε στην άκρη να σταματήσει ο βρασμός και τοποθετούμε με προσοχή ένα ένα τα κομμάτια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25'. Κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει χωρίς καπάκι για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10' βάζοντας τη γλυκόζη αν δούμε ότι είναι βαρύ το σιρόπι (συνήθως είναι). Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια ή την αρμπαρόριζα ή άμα θέλουμε και τα δύο. Κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει χωρίς καπάκι και όταν κρυώσει φυλάσσουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα.
Συνήθως το σιρόπι είναι περισσότερο και περισσεύει από τα βάζα. Μπορούμε να το φυλάξουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη συνταγή που θα χρειαζόμαστε σιρόπι, π.χ να βρέξουμε παντεσπάνι για τούρτα, να βάλουμε στο μείγμα για καριόκες ή τρουφάκια κτλ. 

Υ. Γ μια συμβουλή για να βγει πετυχημένο το γλυκό, θα πρέπει τα ροδάκινα να είναι σφιχτά και όχι ώριμα και κατά προτίμηση η ποικιλία που είναι ιδανική για κομπόστα!!!
ΡΟΔΟΥΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια