Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αρνόσυκο γλυκό κουταλιού 🌢 🩸

.
Αυτό το γλυκό του κουταλιού, μας έρχεται από την περιοχή της κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας, και η συνταγή του χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Το αρνόσυκο , είναι ο καρπός της αρσενικής συκιάς ή άγριας
Ο καρπός της είναι ώριμος στα τέλη του Ιουνίου με μισά Ιουλίου, οπότε μπορεί να συλλεχθεί.. Χρειάζεται πολύ προσοχή κατά την συλλογή του, καθώς το δέντρο και η τομή κατά την κοπή εκρέουν γαλακτώδες υγρό που είναι ερεθιστικό σε επαφή με το δέρμα, επίσης σε καμία περίπτωση δεν είναι βρώσιμα, όπως τα κοινά σύκα.
Η πιθανότητα να τα βρείτε στο εμπόριο είναι πολύ μικρή, εάν όμως βρεθείτε σε περιοχές της κεντρικής και στερεάς , ίσως το βρείτε σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία.

1 ώρα περίπου
Υλικά
 1 κιλό
1 κιλό αρνόσυκα αποφλοιωμένα
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξυλάκι βανίλια
καρφάκια γαρίφαλου
ασπρισμένα αμύγδαλα για την γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ασβέστη
1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση
Αποφλοιώνουμε τα σύκα φορώντας γάντια για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμό, και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη,στην οποία πριν έχουμε διαλύσει τον ασβέστη με ποσότητα νερού τέτοια που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε το λιγότερο 5 ώρες και αν μπορούμε να τα χτυπά ηλιακό φως ακόμη καλύτερα, αυτό θα τα κάνει τραγανά στο αποτέλεσμα.
Αρνόσυκο !! Γλυκό του κουταλιού! φωτογραφία βήματος 1
Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε δυο,τρείς φορές και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας, τα ξεβράζουμε ένα δυο νερά και αφού τα γεμίσουμε ένα- ένα με αμύγδαλο και τους καρφώσουμε και ένα καρφάκι γαρίφαλου, προσθέτουμε την ζάχαρη,1 λίτρο νερό, το λεμόνι και το ξυλάκι της βανίλιας.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα φρούτα να πάρουν ένα βαθύ σκούρο πράσινο χρώμα. Αφού κρυώσει το γλυκό μας το τοποθετούμε σε βάζα και μπορούμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Spiros Georgadakis 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια