Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πανεπιστήμια – Έτσι θα λειτουργούν από Σεπτέμβριο #covid19

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν είστε φοιτητής, καθηγητής ή προσωπικό του Πανεπιστημίου για να εισέρχεστε στον πανεπιστημιακό χώρο, από τον Σεπτέμβριο.
Τα Πανεπιστήμια ήταν ένας από τους χώρους που αντιμετώπισαν τεράστια ζητήματα με τον κοροναϊό. Ουσιαστικά, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα λειτουργήσει με δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων που πάρθηκαν για τη μη εξάπλωσή της.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές οφείλουν να προσέρχονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:
  • με πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • με βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή
  • με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (με ευθύνη του εργαζομένου).
Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι τα σχολεία (η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση) θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τι θα γίνει με τις εξεταστικές
Η αρχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνει με την επαναληπτική εξεταστική, η οποία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους που έγιναν τον Ιούνιο, δηλαδή κάθε ίδρυμα θα μπορεί να αποφασίζει για το ποια μαθήματα θα εξετάζονται διαδικτυακά και ποια με φυσική παρουσία.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιο πανεπιστήμιο επιλέξει τη δια ζώσης εξεταστική, τότε φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και όσοι εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιούν self test και να προσέρχονται έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα.

Πανεπιστήμια: Αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα
Το «μεγάλο τεστ» θα γίνει από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο. Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα ζητήματα ανώτατης εκπαίδευσης προανήγγειλε τη λειτουργία δομών για εμβολιασμούς φοιτητών, συμπληρώνοντας πως ειδικά στις σχολές Ιατρικής θα υπάρχουν μόνιμες δομές για τον εμβολιασμό των φοιτητών.
Επίσης, τόνισε πως οι μαθητές στα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης με δύο self test την εβδομάδα.

Τέλος, για καθηγητές και δασκάλους ισχύουν τα εξής:
  • όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες θα μπαίνουν χωρίς τεστ στις αίθουσες
  • όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει κάθε εβδομάδα να παρουσιάζουν δύο εργαστηριακά τεστ.
Έρχονται νέα πρωτόκολλα λειτουργίας
Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα σχολεία στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα για τον κοροναϊό, υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τους δημόσιους υπαλλήλους με αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια