Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πότε και πού διεξήχθησαν οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες

#Paralympics #TEAMGREECE #παραολυμπιακοι 
 Όπως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες άντλησαν έμπνευση από μια πολύ μικρή αθλητική διοργάνωση στην επαρχία της Αγγλίας -τους αγώνες στην μικρή βρετανική πόλη Much Wenlock στο Shropshire-, έτσι έγινε και με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Πρόδρομος αυτών των αγώνων ήταν οι αγώνες Stoke Mandeville (Στόουκ Mάντεβιλ), που διεξήχθησαν στο νοσοκομείο Stoke Mandeville στο Aylesbury για να συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο.
Οι αγώνες ήταν το πνευματικό παιδί του Ludwig Guttmann, ενός Γερμανοεβραίου νευρολόγου που είχε εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία και ο οποίος βρέθηκε να διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Τραυματισμών στη Σπονδυλική Στήλη στο Stoke Mandeville. Οραματίστηκε τη δημιουργία ενός διεθνούς τουρνουά για αθλητές με αναπηρία που θα αντικατοπτρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι πρώτοι αγώνες ήταν μάλλον μικροί και διεξήχθησαν με τη συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο μιας ομάδας τοξοτών που χρησιμοποιούσαν αναπηρικό αμαξίδιο και οι οποίοι ήταν παράλυτοι Βρετανοί βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ελπίδα για διεθνή διάσταση των Αγώνων μεγάλωσε καθώς μια ομάδα Ολλανδών βετεράνων πολέμου έλαβε μέρος στην εκδήλωση, γνωστή ως Διεθνείς Αγώνες Στόουκ Μάντεβιλ. Από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 1960, διεξήχθησαν οι 9οι Ετήσιοι Διεθνείς Αγώνες Στόουκ Μαντέβιλ, που αναδρομικά ανακηρύχθηκαν "θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του 1960". Ήταν οι πρώτοι διεθνείς Παραολυμπιακοί Αγώνες, μετά από τους Αγώνες του Στόουκ Μαντέβιλ του 1948 και '52. Ο όρος "Παραολυμπιακοί Αγώνες" εγκρίθηκε από την ΔΟΕ το 1984, ενώ η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή δημιουργήθηκε το 1989. Εκείνοι οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη Ρώμη, μαζί με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μόνη αναπηρία που περιλαμβανόταν σε αυτούς ήταν ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού και περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα -Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος, Σκοποβολή με Βελάκια και Σνούκερ (είδος μπιλιάρδου)-, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (όλα τα προηγούμενα πλην των Σκοποβολή με Βελάκια και Σνούκερ).
Ο Ludwig Guttmann διοργάνωσε τους πρώτους Αγώνες Στόουκ Μάντεβιλ για αθλητές με αναπηρία το 1948, τον πρόδρομο των Παραολυμπιακών Αγώνων

Οι Αγώνες, που διεξάγονται κάθε Ολυμπιακή χρονιά, συνέχισαν να μεγαλώνουν. Το 1976, η είσοδος διευρύνθηκε για να συμπεριληφθούν όχι μόνο αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο αλλά και ακρωτηριασμένοι και άτομα με προβλήματα όρασης. Με τα χρόνια, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν όλο και πιο εξελιγμένοι και επαγγελματικοί και, μετά τη διοργάνωση της Σεούλ το 1988, ένας ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε πώς οι αγωνιζόμενοι θεωρούνταν πλέον "αθλητές και όχι ασθενείς".

Ο Δρ Guttmann, ο οποίος πέθανε το 1980, σίγουρα θα είχε ενθουσιαστεί με την επιστροφή των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, όταν 4.237 αθλητές αγωνίστηκαν σε 20 αθλήματα, στους οποίου -σε μια αναγνώριση των καταβολών των Αγώνων- η επίσημη μασκότ ονομάστηκε Mandeville.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια