Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο 🍑

.
Υλικά
 1 βάζο 900 γρ.
25 βερίκοκα (680 γρ. ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια)
450 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
100 ml χυμό λεμόνι
1/2 λεμόνι τον χυμό του
Εκτέλεση
Επιλέγουμε μικρά, σφιχτά και σχετικά άγουρα βερίκοκα. Τα πλένουμε πολύ καλά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Εγώ χρησιμοποίησα ένα καλαμάκι μεταλλικό, πολλαπλών χρήσεων. Τοποθετούμε το καλαμάκι από την μεριά που είναι το κοτσάνι, σφίγγουμε καλά στη χούφτα μας το βερίκοκο για να μην ανοίξει από την πίεση και ασκώντας ελαφριά πίεση αφαιρούμε το κουκούτσι. (Τα κρατάμε εννοείται τα κουκούτσια για να κάνουμε λικέρ) 
Αφού αφαιρέσουμε όλα τα κουκούτσια, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το peeler τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε. 
Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να εξασφαλίσουμε πως θα μείνουν βυθισμένα στο λεμονόνερο. Τα αφήνουμε για δυο ώρες (Αν χρησιμοποιήσουμε ασβέστη λιώνουμε καλά τον ασβέστη σε μπόλικο νερό και προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα τα βερίκοκα και τα κρατάμε βυθισμένα). 
Μετά τις δυο ώρες μεταφέρουμε τα βερίκοκα σε τρυπητό. (Αν επιλέξουμε την χρήση ασβέστη, ξεπλένουμε πολύ πολύ σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό ως να βεβαιωθούμε πως βγαίνει καθαρό). Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. 
Όταν το σιρόπι κρυώσει προσθέτουμε τα βερίκοκα και φέρνουμε πάλι σε βρασμό. Μετράμε 15 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. 
Στο μεσοδιάστημα ξαφρίζουμε το γλυκό. Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε καθαρό διαυγές σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά για 24 ώρες. 
Την επόμενη μέρα βάζουμε και πάλι το γλυκό να βράσει για να δέσει το σιρόπι. Μπορεί να χρειαστεί 10 μπορεί και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε να ρίξουμε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι μας. Αν σταθεί και δεν κυλήσει είναι έτοιμο.
Ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να φουσκώσει το βερίκοκο και να πάρει σιρόπι μέσα. 
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο το οποίο γεμίζουμε καλά μέχρι επάνω. Κλείνουμε το βάζο και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έτοιμο το κέρασμα. 
kimwlos

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια