Τάρτα λαχανικών

Συστατικά
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
400 γρ. έτοιμη ζύμη τάρτας εμπορίου
50 γρ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
1 κ.σ. δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. πέστο αλά Τζενοβέζε
2 μελιτζάνες, μικρές
3 καρότα
3 κολοκυθάκια, μεγάλα

Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα.
Αλείφουμε μια ταρτιέρα 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη την έτοιμη ζύμη για τάρτα σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
Μεταφέρουμε με προσοχή τη ζύμη στην ταρτιέρα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Για τη γέμιση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. 
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ όπου το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. 
Προσθέτουμε τη σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. 
Κόβουμε με τη βοήθεια ενός μαντολίνου τις μελιτζάνες, τα καρότα σε φέτες πάχους 5 χιλ. και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Για τη σύνθεση
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας το μείγμα των κρεμμυδιών φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνειά της.
Τοποθετούμε τις φέτες της μελιτζάνας περιμετρικά από την άκρη προς το κέντρο.
Τοποθετούμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια και τέλος τις φέτες από τα καρότα. 
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο, τοποθετώντας εναλλάξ τις φέτες των λαχανικών.
Καλύπτουμε την ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο, τη μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά. 
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. 
Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε. 
akis petretzikis

Related Posts