Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι είναι τα superbugs

Εκτιμάται ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές σε μικροβιακά (AMR) και ένας ανείπωτος αριθμός ασθενών ζώων μπορεί να μην ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Τα αντιβιοτικά θεωρούνται πλέον "απειλούμενο είδος", καθώς αντιμετωπίζουν  εξαφάνιση λόγω της παγκόσμιας εμφάνισης αντίστασης σε αυτά. Τα ζώα που προορίζονται για τροφή θεωρούνται βασικές πηγές μικροβιακής αντίστασης  στα αντιβιοτικά λόγω της αυξημένης χρήσης αυτών στην βιομηχανία  παραγωγής τροφίμων. 

Τι είναι το AMR;
Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) περιγράφει ένα φυσικό φαινόμενο όπου μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, ιοί, παράσιτα και μύκητες χάνουν ευαισθησία στις επιδράσεις των αντιμικροβιακών φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, που ήταν προηγουμένως αποτελεσματικά στη θεραπεία λοιμώξεων. Οποιαδήποτε χρήση αντιμικροβιακών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη AMR. Όσο περισσότερα αντιμικροβιακά χρησιμοποιούνται, τόσο πιο πιθανό οι μικροοργανισμοί θα αναπτύξουν αντίσταση και η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία. Παραδείγματα κακής χρήσης περιλαμβάνουν τη χρήση λανθασμένης δόσης ή τη χορήγηση αντιμικροβιακού σε λάθος συχνότητα ή για ανεπαρκή ή υπερβολική διάρκεια.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της AMR;
Η AMR προκαλεί μείωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, καθιστώντας δύσκολη ή αδύνατη τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών. Η AMR σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, παρατεταμένες ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα, απώλειες παραγωγής στη γεωργία, κτηνοτροφία και υδατοκαλλιέργεια. Αυτό απειλεί την παγκόσμια υγεία, τα προς το ζην και την επισιτιστική ασφάλεια. Η AMR αυξάνει επίσης το κόστος των θεραπειών και της φροντίδας.

Τα αντιβιοτικά θεωρούνται πλέον "απειλούμενο είδος", καθώς αντιμετωπίζουν εξαφάνιση λόγω της παγκόσμιας εμφάνισης αντίστασης σε αυτά. 

Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών έχει γίνει το πρότυπο στη σύγχρονη εργοστασιακή κτηνοτροφία.Σήμερα, τα αντιβιοτικά τροφοδοτούνται συνήθως σε ζώα, πουλερικά και ψάρια σε βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις. Το 80% όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούνται σε ζώα εκτροφής.Τα ζώα που προορίζονται για τροφή θεωρούνται βασικές πηγές μικροβιακής αντίστασης στα αντιβιοτικά λόγω της αυξημένης χρήσης αυτών στην βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Τα αντιβιοτικά συνήθως τροφοδοτούνται σε ζώα εκτροφής για να αυξήσουν το βάρος των ζώων και επομένως το κέρδος. Γίνεται επίσης για την αντιστάθμιση των κακών συνθηκών στα οποία ζουν τα ζώα.Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών και η κατάχρηση αντιβιοτικών αυξάνουν την απειλή αντοχής στα αντιβιοτικά.Η μικροβιακή αντίσταση  αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα  μικροβιακής αντοχής, μιας και η χρήση των αντιβιοτικών είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην ΕΕ. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους αγρότες και στη βιομηχανία τροφίμων να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ρουτίνας για την προώθηση της ανάπτυξης και την πρόληψη ασθενειών σε υγιή ζώα.Ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων είναι πολύ υψηλός.Εκτός από τα ιατρικά και ηθικά ζητήματα της χρήσης αντιβιοτικών για την αύξηση της ανάπτυξης, υπάρχει επίσης μια οικονομική διάσταση. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί:Μέχρι το 2050,οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική ζημία σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στην εντατικοποίηση της παραγωγής ζωικών τροφίμων και της υδατοκαλλιέργειας, τα αντιβιοτικά χορηγούνται όχι μόνο ως θεραπεία αλλά και ως μεταφυλακτικά και προφυλακτικά μέσα. Δηλαδή, αν αναγνωρίζονται συμπτώματα μιας νόσου σε ένα ζώο προωθείται η θεραπεία με αντιβιοτικά σε ολόκληρο το κοπάδι ή χορηγούνται αντιβιοτικές δόσεις για να εξουδετερώσουν την αρνητική επίδραση των αποκρίσεων του στρες που γενικά οδηγούν σε μολυσματικές ασθένειες (FAO, 2015).Η εμφάνιση της μικροβιακής αντίστασης στην τροφική αλυσίδα θεωρείται ένα διατομεακό πρόβλημα, καθώς τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια (ΑΒR) και τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια (ARG) μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να προκαλέσουν λοιμώξεις στους ανθρώπους. 

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορούν να φθάσουν στον άνθρωπο έμμεσα κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή υποπροϊόντων και μετά από άμεση επαφή με αποικισμένα / μολυσμένα ζώα ή βιολογικές ουσίες όπως αίμα, ούρα, κόπρανα, και το σπέρμα.Οι κτηνίατροι, οι κτηνοτρόφοι, οι εργάτες σφαγείων και οι χειριστές τροφίμων, καθώς και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους, κινδυνεύουν να αποικιστούν ή μολυνθούν με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Επιπλέον, αρκετές έρευνες αναδεικνύουν ότι ο άνθρωπος  μπορεί να εκτεθεί έμμεσα στα ΑBR και ARG μέσω επαφής ή κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων διατροφής (π.χ. κρέας, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα). Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, μήπως συνίσταται η αποφυγή αυτών;
http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1056781/?utm_source=twitter&utm_medium=social%20media&utm_campaign=faoanimalhealth
https://www.ecdc.europa.eu/en/antimicrobial-resistance

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια