Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα ζώδια στην Ψυχολογική Αστρολογία

Ο ζωδιακός κύκλος στην ψυχολογική αστρολογία έχει μεγάλη ψυχολογική σημασία. Στην ψυχολογική αστρολογία δεν λέμε ότι κάποιος που είναι ένα ζώδιο είναι αυτό και αυτό και αυτό, δεν αποδίδουμε δηλαδή ιδιότητες – ταμπέλες, αλλά αντίθετα αναζητούμε τα κίνητρα των ζωδίων, τις ανάγκες τους και ανιχνεύουμε τη φάση ψυχολογικής ωρίμανσης στην οποία μπορεί να αντιστοιχούν. Επίσης τα ζώδια δεν είναι ξεκομμένα μεταξύ τους, αλλά μέρος ενός κύκλου που καθένα συνδέεται με το προηγούμενο και το επόμενο του. Άρα είναι μέρος ενός αέναου γίγνεσθαι. Κατανοώντας τα ζώδια ως ανάγκες και κίνητρα, συνειδητοποιούμε ότι τα ζώδια δεν έχουν προκαθορισμένη συμπεριφορά όπως νομίζουμε στην κλασσική αστρολογία, παρά μόνο συγκεκριμένες ανάγκες, που όμως το πώς θα ικανοποιηθούν είναι θέμα ολόκληρου του αστρολογικού χάρτη, της επιρροής του περιβάλλοντος αλλά ακόμα και της ελεύθερης βούλησης του ατόμου.

Στα πλαίσια αυτά αξίζει να δούμε ένα ένα τα ζώδια αναλυτικά και πώς θα μπορούσαμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα.

ΚΡΙΟΣ
Ο Κριός στη σύγχρονη αστρολογία ψυχολογική σχετίζεται με την έναρξη. Είναι η φάση εκείνη που ξεκινάει κάποιος ένα εγχείρημα, σχηματοποιείται μία ιδέα στο μυαλό του. Η ιδέα αυτή απέχει βέβαια ακόμη μακριά από την υλοποίηση, όμως δημιουργείται η αρχική σπίθα. Επειδή ο άνθρωπος δε γνωρίζει εάν αυτή η ιδέα του είναι εφικτή ή όχι, αρχίζει και κάνει δοκιμές. Έτσι στη δάση του Κριού ο άνθρωπος έχει ανάγκη εξερεύνησης των ορίων του. Ο σκοπός του είναι να εξωτερικεύσει τη δημιουργικότητα του. Αντιπαλεύει διαρκώς τους περιορισμούς του περιβάλλοντος προσπαθώντας να τους ξεπεράσει και να επικρατήσει. Βασικό του κίνητρο δηλαδή είναι η απελευθέρωση, που θα μπορούσε συμβολικά να αντιστοιχηθεί και στο σπέρμα που ανυπομονεί να ξεπεταχτεί, να υπάρξει. Για το λόγο αυτό στη φάση αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να καταπιεστεί, ούτε να γαλουχηθεί. Το απέναντι ζώδιο του όμως ο Ζυγός έχει τον τρόπο να αποτελεί συμπληρωματικό ηρεμίας.

ΤΑΥΡΟΣ
Μετά τον Κριό ακολουθεί ο Ταύρος. Αυτό συμβολίζει την προσπάθεια να δοθεί μία πιο πραγματιστική βάση σε μία αρχική ιδέα. Αν η ιδέα είναι να ανοίξουμε ένα κατάστημα στον Ταύρο θα αρχίσουμε να ψάχνουμε πόσο κάνει να το αγοράσουμε ή ποια είναι η καλύτερη περιοχή. Είναι η ώρα να ποσοτικοποιήσουμε δηλαδή τους αρχικούς στόχους. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουμε πιο ρεαλιστικά πόσο εφικτό είναι το εγχείρημα που έχουμε στο μυαλό μας. Οπότε γνωρίζουμε πλέον τι είναι εφικτό και τι δεν είναι. Όπως γνωρίζουμε και τι μας λείπει για να φτάσουμε στο ζητούμενο. Στη φάση του Ταύρου προσπαθούμε γενικά να αποδραματοποιούμε τις καταστάσεις, ίδιον ζωδίων όπως ο Κριός που προηγήθηκε και να κρίνουμε ψύχραιμα και όχι παρορμητικά την μετέπειτα πορεία μας. Η βασική ανάγκη εδώ είναι η σιγουριά και η προβλεψιμότητα και το να μην συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουμε προβλέψει. Το πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτή τη φάση της ζωής μας είναι ότι δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε το μη προβλέψιμο. Κι επειδή οι άνθρωποι συνήθως δεν είναι προβλέψιμοι, στη φάση του Ταύρου δυσκολεύεται κάποιος να διαχειριστεί σχέσεις που δεν είναι απλές και έχουν περιπλοκότητα. Εκεί, το συμπληρωματικό του ζώδιο ο Σκορπιός, τον διδάσκει να βρίσκει και τα πιο κρυμμένα κίνητρα των ανθρώπων για να καταλαβαίνει το λόγο που συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Μετά τον Ταύρο ακολουθούν οι Δίδυμοι στο ταξίδι μας στο ζωδιακό. Οι Δίδυμοι έρχονται να συμπληρώσουν τον Ταύρο σε ένα επιπλέον πρόβλημα που παρουσιάζει σαν φάση εξέλιξης, το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά έχοντας βρει τι είναι αυτό που του ταιριάζει δεν επιθυμεί να το αλλάξει, δεν επιθυμεί να προσαρμοστεί. Στη φάση των Διδύμων αντίθετα αποδεχόμαστε ότι ο κόσμος αλλάζει και βγαίνουμε με χαρά να δούμε τι καινούριο έχει να μας προσφέρει. Βασική ανάγκη εδώ είναι η περιέργεια, η οποία είναι σημαντικό να ικανοποιείται, διαφορετικά μπορεί να δημιουργεί άσχημες αντιδράσεις και να νομίζει κανείς ότι καταπιέζεται. Ο άνθρωπος σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει συνθέσεις, να κάνει συνδυασμούς και να πειραματιστεί με γνώμες. Γι’ αυτό επιθυμεί να έχει ελευθερία επικοινωνίας με τους άλλους, γιατί οι γνώσεις του τον βοηθούν να αναπτυχθεί συνδυάζοντας τες με άλλες που ακούει από άλλους. Το πρόβλημα σε αυτή τη φάση της εξέλιξης μας είναι ότι από ένα σημείο και μετά μπορεί να ανακυκλώνουμε τις ίδιες και τις ίδιες γνώμες, χωρίς να εμφανίζουμε πραγματική έμπνευση. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται το δώσει το συμπληρωματικό ζώδιο, ο Τοξότης, για να αντικαταστήσει τη γνώση με την έφεση, την περιέργεια με την κλίση σε κάτι.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αν στη φάση του Διδύμου αναζητούμε τη γνώση ένα θέμα που δεν καταφέρνουμε να επιλύσουμε είναι το να εμβαθύνουμε στις αλήθειες που περνούν σαν πληροφορία από το μυαλό μας. Στη φάση των Διδύμων, τα πράγματα είναι αποδραματοποιημένα στη ζωή μας κι έτσι μπορεί να φαινόμαστε και κάπως απόμακροι στις ανάγκες των άλλων, ιδιαίτερα των δικών μας ανθρώπων. Επίσης μπορεί να νομίζουμε ότι τα λόγια αντικαθιστούν τη στοργή και τα συναισθήματα, πράγμα που δε συμβαίνει. Στη φάση του Καρκίνου συνειδητοποιούμε τα όρια του λόγου στη συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Υιοθετούμε την αξία της σιωπής και της μη λεκτικής αντίδρασης και επικοινωνίας με τους άλλους. Ο Καρκίνος είναι πολύ καλός στο να δημιουργεί αίσθηση και κλίμα με συμβολικό τρόπο και χωρίς να χρησιμοποιεί το λόγο. Ένα ζεστό δωμάτιο, ένα ζεστό φαγητό κι ένα χαμόγελο μπορεί να περισσότερα από μία ώρα συζήτηση. Το πρόβλημα της φάσης του Καρκίνου είναι ότι προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, εμπλεκόμαστε πολύ στο πρόβλημα τους, με συνέπεια να μην μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε. Κι έτσι το πρόβλημα τους γίνεται και δικό μας, αλλά και αντίστροφα η δική μας συμπεριφορά επηρεάζει και τη ζωή τους. Η έλλειψη ορίων είναι ένα πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει ο Αιγόκερως, το συμπληρωματικό ζώδιο του Καρκίνου. Η βασική ανάγκη της φάσης του Καρκίνου είναι το να μετέχει στη ζωή των άλλων, να μην είναι μόνος.

ΛΕΩΝ
Μετά τον Καρκίνο επόμενη φάση ψυχολογικής ωρίμανσης είναι ο Λέων. Στη φάση αυτή της ψυχολογικής μας εξέλιξης αναζητούμε να αποκτήσει η ζωή μας κάποια σημασία. Αυτή είναι η βασική ανάγκη μας. Και η βασική σημασία προκύπτει συνήθως από τη δημιουργικότητα. Στη φάση αυτή ξεπερνάμε τη φάση του Καρκίνου συνειδητοποιώντας ότι είναι καιρός να κοιτάξουμε λίγο και τον εαυτό μας. Από αυτή την άποψη είναι η φάση της ατομικοποίησης μας και της ενηλικίωσης από την οικογένεια ή την πατρίδα. Βέβαια το ζητούμενο εδώ είναι ποια είναι τελικά η σημασία που θα έχει η ζωή μας; Τι είδους στόχο θα έχει, ποιο νόημα, ποιος θα είναι ο ρόλος μας στο γενικότερο γίγνεσθαι; Τα παιχνίδια ρόλων που παίζουν τα παιδιά μας θυμίζουν τον Λέοντα. Που γίνονται Σούπερμαν, Μπάτμαν και Γουόντερ Γούμαν. Αναζητώντας πάντα ένα ρόλο που θα δώσει νόημα και θα λειτουργήσει σα στόχος στην επόμενη ζωή μας. Πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι η υπερβολική επικέντρωση στο ατομικό μας πρόβλημα. Υπάρχουν κι άλλοι στον κόσμο που αναζητούν και τη δική τους θέση, έρχεται να μάθει στο Λέοντα ο Υδροχόος.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η αναζήτηση της ταυτότητας του Λέοντα στη φάση της Παρθένου έρχεται η ώρα να ξεπεραστεί από τις υποχρεώσεις. Μία βασική διαφορά της φάσης της Παρθένου είναι ότι θεωρεί ότι τα ψάξιμο του Λέοντα για νόημα είναι κατά κάποιο τρόπου μία πολυτέλεια. Η βασική ανάγκη της Παρθένου είναι το να είναι παραγωγική και χρήσιμη. Κι αυτό δεν έχει σχέση με την υιοθέτηση ρόλων, μία συμπεριφορά που στη φάση της Παρθένου μπορεί και να θεωρήσουμε ανώριμη. Στη φάση της Παρθένου, που είναι κι αυτή είναι ζώδιο της Γης, όπως ο Ταύρος αξιολογούμε και πάλι ρεαλιστικά τη ζωή και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εξοχότητα μας. Βλέπουμε τα προτερήματα και τα ελαττώματα μας και κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας για να τα επιλύσουμε. Σε κάθε περίπτωση ψάχνουμε να βρούμε την αιτία της κατάστασης. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση βέβαια, είναι ότι ψάχνουμε να βρούμε πάντα κάποιον «ένοχο». Και δεν καταλαβαίνουμε μερικές φορές ότι οι καταστάσεις απλά συμβαίνουν και το να βάζουμε κάποιον απέναντι ως ένοχο δε βοηθάει. Ο Ιχθύς που είναι το απέναντι ζώδιο της Παρθένο είναι αυτός που μας διδάσκει ότι υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να αποδεχθούμε ή να συγχωρέσουμε.

ΖΥΓΟΣ
Ο Ζυγός ακολουθεί σαν φάση εξέλιξης την Παρθένο και ένα στοιχείο που δείχνει αυτή τη μετάβαση είναι η αναζήτηση συνεργασιών. Στην Παρθένο ο άνθρωπος προσπαθεί να είναι αυτάρκης, αλλά καταλήγει συχνά έτσι να τα κάνει όλα μόνος του. Στο Ζυγό μαθαίνει ότι δε χρειάζεται να τα κάνει όλα από μόνος του, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα αν μάθει να συνεργάζεται με άλλους. Στη φάση αυτή συνειδητοποιεί ο άνθρωπος ότι δεν είναι ο μόνος που έχει οικογενειακά, επαγγελματικά ή συναισθηματικά προβλήματα και μπορεί να επικοινωνήσει και με άλλους για να μοιραστεί την εμπειρία του. Μπορεί να ανταλλάξει απόψεις, να βοηθηθεί από την εμπειρία των άλλων και να οργανώσει συνέργειες μαζί τους. Βασική ανάγκη του Ζυγού γίνεται εδώ η δίκαιη συνεργασία, δηλαδή η αίσθηση ότι δεν αδικείται ούτε αδικεί όταν έρχεται σε συνεργασία με κάποιον άλλο. Αυτό δημιουργεί μία έφεση στην διπλωματία, την διαπραγμάτευση, τη δικαιοσύνη. Έχει όμως και σα συνέπεια στη δάση του Ζυγού να μην μπορούμε να πούμε όχι γιατί φοβόμαστε ότι θα δυσαρεστήσουμε κάποιον. Ο Κριός από το παρελθόν μας θυμίζει όμως ότι η ευθύτητα καμιά φορά είναι καλύτερος σύμβουλος από τη διπλωματία. Μερικές φορές η αλήθεια είναι καλό να ακούγεται όπως είναι και όχι να στρογγυλεύεται για να μη στενοχωρήσουμε κάποιον.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Στο Σκορπιό η βασική μας ανάγκη γίνεται η αλήθεια. Εδώ ξεπερνάμε τη λογική του Ζυγού το να κρατάει τις ισορροπίες και επιδιώκουμε ρήξεις, αν ξέρουμε ότι έτσι θα φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού και θα ανακαλύψουμε την αλήθεια. Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τα πραγματικά κίνητρα των άλλων για ότι κάνουν και την πραγματική τους άποψη για μας. Αυτό σημαίνει συχνά ότι βασανιζόμαστε γιατί τα ερωτήματα αυτά δεν απαντώνται εύκολα. Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε πολλά εμπόδια και στον κοινωνικό και στο διαπροσωπικό τομέα για να διεισδύσουμε πίσω από τα βολικά προσωπεία των ανθρώπων και να τους αναγκάσουμε να μας δείξουν τον αληθινό εαυτό τους. Συχνά στο δρόμο αυτό διαλύουμε σχέσεις, δυσαρεστούμε τους δικούς μας και μένουμε μόνοι. Μας καταλαμβάνει ο φόβος μήπως κάναμε λάθος, μήπως δεν έπρεπε να κάνουμε ότι κάναμε. Έτσι επιστρέφουμε σε μία κατάσταση πρωτόγονη συναισθηματικά, αποτέλεσμα της επιρροής που έχει ο φόβος στη ζωή του ατόμου. Ο Ταύρος ως απέναντι ζώδιο στο Σκορπιό όμως μας θυμίζει ότι η ζωή μας δε χρειάζεται πάντα να είναι τόσο πολύπλοκη. Υπάρχει πάντα και η λύση της απλής ζωής χωρίς περίπλοκες σχέσεις και εξαρτήσεις. Ο Ταύρος διδάσκει στο Σκορπιό τη χαρά του να αποδέχεται τη ζωή όπως είναι.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Στον Τοξότη είμαστε σε μία φάση ζωής που αφήνουμε πίσω την δύσκολη εμπειρία του Σκορπιού για να ψάξουμε πιο αισιόδοξα μηνύματα. Εδώ η ανάγκη μας η πρωταρχική είναι η εξέλιξη. Θέλουμε με οποιοδήποτε τρόπο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης ο Τοξότης δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη κι αν έχει επαρκείς υλικές και συναισθηματικές καλύψεις. Γιατί πάντα ψάχνει και το κάτι παραπάνω. Στον Τοξότη χρησιμοποιούμε την εμπειρία του Σκορπιού από το παρελθόν σαν παρακαταθήκη για να κατανοήσουμε με συμπάθεια τους ανθρώπους. Κανένας δεν είναι τέλειος, κανένας δεν υπάρχει που να μην έχει ελαττώματα. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν έχει νόημα να φθειρόμαστε ανακυκλώνοντας το παρελθόν όπως κάνει ο Σκορπιός. Καλύτερα να προσανατολιζόμαστε στο μέλλον και να κάνουμε τη ζωή μας χαρούμενη και φωτεινή, αντί σκοτεινή και δυστυχισμένη. Βέβαια ένας κίνδυνος που υπάρχει και με τον Τοξότη είναι να αγνοεί τους κινδύνους. Να κάνει ότι δε βλέπει τα εμπόδια. Να τα βλέπει όλα θετικά. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να καθρεφτίζει την αλήθεια του σε κάποιον άλλον, ο οποίος θα του κάνει ερωτήσεις. Οι Δίδυμοι είναι ένα καλό ζώδιο για να μας βρίσκει τα κενά στην δική μας κοσμοθεώρηση και να εκφράζει δημιουργικές αντιρρήσεις.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Στο στάδιο του Αιγόκερω ο άνθρωπος επιστρέφει στην κατάσταση ρεαλισμού στη ζωή του. Όπως γίνεται κάθε φορά που μετά από ένα ζώδιο της Φωτιάς ακολουθεί ένα ζώδιο της Γης, ο άνθρωπος βρίσκεται σε μία φάση ενηλικίωσης. Δηλαδή πρέπει να αφήσει πίσω του την ανάγκη να εκφραστεί ο ίδιος προσωπικά για να αναλάβει ευθύνες. Στο ζώδιο του Αιγόκερω οι ευθύνες είναι και κοινωνικές. Αν σαν Τοξότης είσαι ιδεολόγος και πιστεύεις ότι πρέπει η κοινωνία να αλλάξει, έλα τώρα, πάρε μία θέση εξουσίας να δείξεις πώς πιστεύεις ότι στην πράξη πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή. Άσε τα λόγια και τις θεωρίες και δώσε συγκεκριμένες οδηγίες πώς πρέπει να κινηθούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα που μας κατατρέχουν. Η ανάγκη του Αιγόκερω εδώ γίνεται η ανάγκη να λύσει το πρόβλημα. Κι εκεί είναι που διαπρέπουμε σε αυτή τη φάση ή αυτό που μαθαίνουμε σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι να πιστέψουμε στην ίδια τη δύναμη μας. Ότι μπορούμε να λύσουμε τα πάντα και επομένως αξίζουμε αυτή τη θέση. Τότε γινόμαστε απάνθρωποι γιατί επιδιώκουμε τη διαιώνιση της εξουσίας για την εξουσία. Ο Καρκίνος από το παρελθόν του μας θυμίζει πώς ότι κάνουμε το κάνουμε για τους ανθρώπους δεν το κάνουμε για να διαιωνίζουμε την εξουσία μας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Στη φάση του Υδροχόου ο άνθρωπος καλείται να ξεπεράσει αυτό που στη φάση του Αιγόκερω το επιζητούσε. Δηλαδή το αξίωμα. Στη φάση του Υδροχόου επέρχεται η συνειδητοποίηση ότι το αξίωμα είναι και ρόλος, και ως ρόλος οδηγεί σε αλλοτρίωση. Βασική ανάγκη του Υδροχόου είναι η ελευθερία. Και για να μπορεί να είναι ελεύθερος, θα πρέπει να αφήσει πίσω τις κοινωνικές συμβατικότητες και τα κοινωνικά πρέπει. Τα προβλήματα στη φάση αυτή δε λύνονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα πάνω. Έτσι στον Υδροχόο έχουμε την κατάσταση αυτή που δεν πιστεύουμε πια στο ότι κάποιος που έχει εξουσία θα έρθει να μας λύσει το πρόβλημα, αλλά πιστεύουμε ότι εμείς μόνοι μας θα πρέπει να οργανωθούμε να το λύσουμε. Ο Υδροχόος είναι μία φάση κοινωνικής χειραφέτησης επομένως υπό μία έννοια. Οι άνθρωποι ωριμάζουν με το να μην περιμένουν από κάποιον «μπαμπά» να τους λύσει τα προβλήματα. Σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, όχι για λόγους συμφέροντος αλλά επειδή έχουν ίδιες ιδέες. Οι λόγοι που κάνουν φιλίες είναι πνευματικοί και όχι υλιστικοί. Και η ηθική γίνεται θέμα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς και όχι θέμα κοινωνικής συμβάσεως. Το πρόβλημα με τον Υδροχόο είναι από τη στιγμή που θα επιτύχει μία ομαδικότητα, την ίδια στιγμή αυτή αρχίζει και τον δεσμεύει. Προσπαθώντας να είναι «σωστός» απέναντι στους άλλους, γίνεται συχνά ψυχαναγκαστικός όχι με τα κοινωνικά πρέπει αυτή τη φορά αλλά με το «σωστό». Αποτέλεσμα να χάνεται η ελευθερία που ο ίδιος αναζητούσε. Ο Λέων από το παρελθόν μας διδάσκει ότι χρειάζεται ακόμα κι όταν συμβιώνουμε σε ομάδες είναι σημαντική η ύπαρξη ξεχωριστής ατομικής ταυτότητας στον καθένα από μας, ακόμη κι αν είναι μακριά από τις ομάδες.

ΙΧΘΥΕΣ
Στη φάση των Ιχθύων αφήνουμε πίσω μας την προσπάθεια του Υδροχόου να αλλάξει τον κόσμο. Ως ζώδιο του αέρα ο Υδροχόος κάνει συχνά το λάθος να θεωρητικοποιεί τη ζωή και να προσπαθεί να την καταλάβει μέσα από γενικούς ηθικούς κανόνες. Στο ζώδιο των Ιχθύων όμως καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι κοινωνικοί κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα. Όσο και να προσπαθήσει ο άνθρωπος να είναι «σωστός» είναι η φύση του ατελής, μας λένε οι Ιχθείς και πάντα θα έχει ένα κομμάτι λάθους και αμαρτίας η ζωή του. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε την ατέλεια μας και να μην την φέρουμε ως ενοχή όπως θα κάναμε στη φάση του Υδροχόου. Εάν το κάνουμε αυτό θα μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του κάθε «αμαρτωλού» συνανθρώπου μας και να νιώσουμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση του. Οι καταστάσεις που ζούμε γίνονται βίωμα και όχι θεωρητική συζήτηση όπως ήταν στη φάση του Υδροχόου. Βιώνοντας την ατέλεια των ανθρώπων ο άνθρωπος στη φάση των Ιχθύων σκύβει πάνω από την ίδια του την αδυναμία και την αδυναμία των άλλων ανθρώπων. Και μαθαίνει να συγχωρεί. Ωστόσο πρόβλημα και σε αυτή τη φάση είναι η αίσθηση της μοιρολατρίας που αναπτύσσεται. Αν είμαστε όλοι «αμαρτωλοί» ποιο νόημα έχει η προσπάθεια; Η Παρθένος από το παρελθόν έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχουν και προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε να τα επιλύσει η μοίρα. Κι ο Κριός σαν επόμενο ζώδιο μας ξυπνάει την επιθυμία να ξαναρχίσουμε την προσπάθεια από την αρχή σε ένα άλλο πεδίο, με μία νέα ιδέα.
Από το Βασίλη Παπαδολιά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια