Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσουρέκι cream and cookies

Τσουρέκι cream and cookies
.
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με την γνωστή γεύση των σοκολατένιων μπισκότων και επικάλυψη κρέμας τυριού θα μας ανταμείψει τη φετινή ξεχωριστή πιο μοναχική γιορτή του Πάσχα.

ΥΛΙΚΑ
Για το τσουρέκι:
50 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 ΚΣ ζάχαρη
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 8 γρ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
125 ml γάλα ζεστό όχι καυτό
100 γρ ζάχαρη
1 μικρό αυγό χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
4 σταγόνες μαστίχα Χίου
½ κγ μαχλέπι
250 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
8 μπισκότα γεμιστά με κρέμα oreo κομμένα σε κομμάτια
50 γρ λιωμένο βούτυρο κρύο
Λίγο γάλα ή 1 αυγό για επάλειψη
Για τη γέμιση:
120 γρ κουβερτούρα
80 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
20 ml γάλα
Για το γλάσο:
60 γρ κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
2 θρυμματισμένα μπισκότα
Τσουρέκι cream and cookies
ΟΔΗΓΙΕΣ
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω τα 50γρ αλεύρι και ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
Το αφήνω σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκάλες μικρές στην επιφάνεια).
Στο γουδί χτυπάω ½ ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα Χίου να γίνουν σκόνη (εφόσον θέλω να χρησιμοποιήσω) και τα ρίχνω στο μπολ.
Προσαρμόζω το μπολ στο μίξερ (με τον γάντζο) και βάζω το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το χτυπημένο αυγό ανακατεύοντας.
Βάζω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά εναλλάξ με το λιωμένο βούτυρο (ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι).
Αφήνω να ζυμωθεί για 10 λεπτά στο μίξερ συν άλλα 3 λεπτά αν ζυμώνω στο χέρι.
Μεταφέρω τη ζύμη σε μεγάλο μπολ που έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, αλείφω και από πάνω τη ζύμη όμοια με ελαιόλαδο και σκεπάζω το μπολ.
Αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη, για 1 ½ - 2 ώρες. Αν έχει κρύο ζεσταίνω το φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία (50*C) τον κλείνω και αφήνω το φως αναμμένο βάζοντας το μπολ μέσα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν βυθίσω το δάχτυλό μου και δεν επανέλθει πίσω εξαφανίζοντας το.
Για τη γέμιση βάζω σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος που έχω ζεστάνει καλά, στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι.
Αφήνω 1 λεπτό και ανακατεύω καλά να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί το μείγμα. Προσθέτω και το γάλα ( σε θερμοκρασία δωματίου) ανακατεύω, σκεπάζω το μείγμα και το βάζω στο ψυγείο.
Παίρνω τα μπισκότα Oreo και τα κόβω σε κομμάτια (μαζί με τη γέμιση) όχι πολύ μεγάλα για να μην τρυπήσουν τη ζύμη όταν τα βάλω μέσα σ’ αυτή.
Τα βάζω σε σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και τα βάζω στο ψυγείο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνω και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Παίρνω το ένα και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 25x45εκ περίπου με τον πλάστη. Αυτό το κάνω σιγά-σιγά γιατί η ζύμη έχει ελαστικότητα και επανέρχεται.
Απλώνω πάνω της τη μισή ποσότητα από την σοκολατένια γκανάζ που φύλαξα στο ψυγείο αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά.
Πασπαλίζω πάνω με τα μισά κομμένα μπισκότα και ξεκινάω να τυλίγω τη ζύμη σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά της, σταθεροποιώντας την άκρη αλείφοντας με λίγο νερό.
Όμοια φτιάχνω και την υπόλοιπη ζύμη σε ρολό.
Βάζω τα δύο ρολά δίπλα, τα ενώνω στην μια άκρη με λίγο νερό και γυρίζω το ένα γύρω από το άλλο δημιουργώντας πλεξούδα.
Σταθεροποιώ πάλι το άκρο αλείφοντας λίγο νερό και βάζοντας το από κάτω.
Μεταφέρω την πλεξούδα σε στενόμακρη φόρμα 36 X 11 εκ. καλυμμένη με λαδόκολλα, το σκεπάζω και το βάζω σε ζεστό σημείο (ή στο φούρνο όπως πριν) να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αλείφω με χτυπημένο αυγό με 1 ΚΣ νερό ή με γάλα και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στην κατώτερη σχάρα, στις αντιστάσεις 180*C για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Για το γλάσο χτυπάω με το μίξερ την κρέμα τυριού να μαλακώσει.
Προσθέτω σταδιακά την άχνη σε χαμηλή ένταση και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να ενωθούν καλά.
Όταν κρυώσει το τσουρέκι το μεταφέρω σε σχάρα και γαρνίρω από πάνω με την κρέμα τυριού.
Σε μια σακούλα κατάψυξης θρυμματίζω 2 μπισκότα χωρίς τη γέμιση και τα πασπαλίζω από πάνω.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια