Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χαρδαλιάς για εκκλησίες

Η διπλή μάσκα για τους πιστούς στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι υποχρεωτική, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το Πάσχα 2021.
Για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2021 μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρουσίασε τα νέα έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πιστούς. Παράλληλα, συνέστησε οι ιερείς να κάνουν self test πριν από τη λειτουργία.
  • Η αναλογία στις εκκλησίες είναι ένα άτομο ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανα 10 τ.μ.
  • Για τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο της εκκλησίας χωρίς πιστούς. Το Προσκήνυμα επιταφίου γίνεται εκτός του ναού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00 και από τις 3 Μαΐου στις 23.00.
Βάνα Παπαευαγγέλου για Μεγάλη Εβδομάδα και εκκλησίες: Μήνυμα στους πιστούς να παραμείνουν στο προαύλιο
Από τη μεριά της η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να επαναπαύονται, καθώς η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».
Παράλληλα, απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες -ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η όποια χαλάρωση θα επιβαρύνει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να προτιμούν τον προαύλιο χώρο στις εκκλησίες, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία των ναών:

* Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

* Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

* Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

* Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

* Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια