Ψωμί σταυρός

Συστατικά
250 γρ. νερό, χλιαρό
8 γρ. μαγιά ξηρή
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γλυκάνισο, σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
30 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε σε διάμετρο 30 εκ. με τη βοήθεια αλευριού.
Με έναν κόπτη πίτσας κόβουμε τη ζύμη σε σχήμα σαλιγκάρι και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας. Πλέκουμε σε σχήμα σταυρό και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Απλώνουμε τον κρόκο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Related Posts