Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bigorexia ή Σύνδρομο Μυϊκής Δυσμορφίας

H κυρίαρχη Διατροφική Διαταραχή στους άνδρες του γυμναστηρίου
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνδέεται με διαταραχή της εικόνας σώματος. Xαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του ατόμου να αξιολογεί επ’ ακριβώς το σωματικό του μέγεθος. 
Το άτομο πιστεύει, λανθασμένα, ότι το σώμα του δεν είναι επαρκώς μυώδες και γυμνασμένο. Δαπανά πολλές ώρες στο γυμναστήριο και εμπλέκεται σε καταναγκαστική άσκηση (μεγάλου όγκου και έντασης) με αντιστάσεις με αποτέλεσμα συχνά να καταπονεί το σώμα του και να φθείρει σημαντικά την υγεία  του. 
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται με εμμονή στην μυϊκότητα και την καταναγκαστική άσκηση ορίζεται ως Μυϊκή δυσμορφία ή Μεγαλορεξία (Big Orexia). 
Παρ’ όλο που δεν αναγνωρίζεται ως διαταραχή σύμφωνα με τo DSM –IV, το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από αλλαγές διαιτητικής συμπεριφοράς,  με εξαντλητικές δίαιτες και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών ουσιών με στόχο την αύξηση της μυικής μάζας και τη μείωση του λιπώδους ιστού. 
Εμφανίζεται κυρίως σε συστηματικά αθλούμενους και ιδιαίτερα στους αθλητές σωματικής διάπλασης. Πρωταρχική ανησυχία για τα άτομα με μυϊκή δυσμορφία είναι αν είναι μικρόσωμα ή μη επαρκώς μυώδη.

Συμπτώματα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία  ανάμεσα στα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Το άτομο ελέγχει συνέχεια το είδωλο του στον καθρέφτη, σε πόρτες, παράθυρα και άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες
  • Αγγίζει συνέχεια το σώμα του για να ψηλαφίσει την υποτιθέμενη ατέλεια
  • Υπάρχει έκδηλη κοινωνική απουσία και κατάθλιψη
  • Εμμονή με αγαπημένα πρότυπα, διάσημα πρόσωπα και επιθυμία να τους μοιάσει
  • Το άτομο αυτό συνήθως περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό του & μπορεί να κρύβει κάποια εμμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών κάνει κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών και ιδιαίτερα αναβολικών στεροειδών για μυϊκή υπερτροφία.
Έρευνα έδειξε τα άτομα με σωματικές δυσμορφικές διαταραχές αναφέρουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Μάλιστα, σε πολύ μικρό ποσοστό έχουν πραγματοποιήσει και απόπειρα αυτοκτονίας.
Η πλειοψηφία των ατόμων με δυσμορφικές διαταραχές φαίνεται να έχουν χαμηλό οικονομικό εισόδημα, να μην έχουν μόνιμη εργασία ενώ οι περισσότεροι είναι άγαμοι και δεν φαίνεται να επιθυμούν μόνιμο σύντροφο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά
Όσων αφορά τις διατροφικές στρατηγικές που ακολουθούν τα άτομα αυτά φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά να ταυτοποιούν τις πηγές των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν.
Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι οι μεγάλες  και απότομες αυξομειώσεις του βάρους δεν είναι υγιείς για το σώμα. Υπάρχει όμως γενικότερη άγνοια για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία γίνεται χωρίς την προτροπή κάποιου ειδικού.
Τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά των ατόμων με μυϊκή δυσμορφία είναι οι υπερπρωτεινικές και χαμηλών σε λιπαρά δίαιτες με υψηλή κατανάλωση διαιτητικών συμπληρωμάτων.  Ο στόχος είναι η αύξηση του μυϊκού και η μείωση του λιπώδους ιστού.

Όσων αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, τα άτομα αυτά:
  • Περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων
  • Επιλέγουν κυρίως άπαχες πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι κλπ)
  • Μειώνουν την πρόσληψη φρούτων και προτιμούν να εντάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχή της ημέρας
  • Τα υδατανθρακούχα τρόφιμα περιορίζονται σε βρώμη, πατάτα, ρύζι και μακαρόνια, την ποσότητα των οποίων ρυθμίζουν ανά περιόδους
Ο ρόλος του Διαιτολόγου
Τα συστηματικά ασκούμενα άτομα με μυϊκή δυσμορφία μπορεί να ωφεληθούν από τους διατροφολόγους στον υπολογισμό των θερμιδικών αναγκών τους και την καθοδήγηση της δίαιτας με τον καθορισμό των μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών της διατροφής τους.
Κύριος στόχος είναι η διατροφική αποκατάσταση και η εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος με την παράλληλη προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και καθοδήγησης στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια