Κουκιά ξερά στο φούρνο από την Κάσο

Υλικά
 500γ ξερά κουκιά
 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
 3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού ρίγανη
 αλάτι, πιπέρι

Πλένετε καλά τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες. 
Τα βγάζετε και τα τρίβετε μεταξύ τούς αφαιρώντας όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. 
Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα. 
Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα. 
Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί, βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν. 
Σκεπάζετε το ταψί και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο. 
Μετά συνεχίζετε το ψήσιμο χωρίς σκέπασμα για ακόμα 15 λεπτά. 
Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα.
Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα, συνοδεύοντάς τα απαραιτήτως με μαύρες ελιές.

Related Posts