Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Master Chef 5 #MasterChefGR

Το πιο επιτυχημένο μαγειρικό concept στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο Star και όλα δείχνουν πως και αυτή τη φορά θα δικαιώσει όχι μόνο τις προσδοκίες του τηλεοπτικού κοινού που το ακολουθεί αδιάκοπα αλλά και την πεποίθηση ότι ένα ριάλιτι μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής τηλεόρασης.
Τα επιχειρήματα μπορεί να είναι πολλά και πλέον μετά από τόσα χιλιόμετρα τηλεοπτικής διαδρομής, μη αμφισβητήσιμα από ένα τηλεοπτικό κοινό, που υποψιασμένο επιλέγει τι θέλει να βλέπει και γιατί.
Το «MasterChef» είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, το οποίο ξεδιπλώνεται και αναμιγνύεται με μυρωδιές, με γεύσεις, με έντονα συναισθήματα, με μοναδικές στιγμές ανταγωνισμού και συμβίωσης. Με συναρπαστικά για την τηλεόραση στιγμιότυπα.
Χιλιάδες άνθρωποι, διαφορετικοί, με εμπειρίες στην ζωή και στις κουζίνες έρχονται για να κριθούν από τρεις μοναδικές προσωπικότητες, τους Πάνο Ιωαννίδη, Σωτήρη Κοντιζά και Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Είναι οι τρεις Σωματοφύλακες, οι άνθρωποι που θα θέλαμε να έχουμε φίλους, συζύγους, μάγειρες. Ο Ιωαννίδης είναι ο πιο τρυφερός γόης, ο άνθρωπος στον οποίο μπροστά λυγίζουν ακόμη και τα σπαγγέτι πριν το βράσιμο. Ο πιο αυστηρός είναι ο Κοντιζάς, ο σεφ που παίζει με την φωτιά και δεν επιτρέπει να περάσεις τις κόκκινες γραμμές του. Ο πιο ανατρεπτικός ρόλος είναι αυτός του θείου Λεό, του αουτσάιντερ που έκλεψε καρδιές και εντυπώσεις. Του ροκ σταρ, ο οποίος επιμένει να καβαλάει την μηχανή του και να ακούει Αγγελάκα φορώντας το δερμάτινο μπουφάν του.
Οι τρεις τους λοιπόν έχουν καταφέρει σε αυτή την μεγάλη διαδρομή του «MasterChef» να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να απολαύσουμε κάτι που δεν συμβαίνει σε αντίστοιχα τηλεοπτικά προϊόντα: Υψηλή γαστρονομία. Πιάτα που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε ίσως και να μάθουμε να μαγειρεύουμε.
Όλα είναι δυνατά. Ακόμη και το να γίνει μία αριστουργηματική εικόνα πραγματικότητα και μάλιστα μέσα στην δική μας κουζίνα.
Φυσικά ο πυρήνας κάθε ριάλιτι είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Αυτοί, τους οποίους γνωρίζει το τηλεοπτικό κοινό, για να λατρέψει ή να μισήσει στην συνέχεια, για να υποστηρίξει φανατικά ή να προσπαθήσει να εμφανίσει ως αδύναμο κρίκο. Όμως, στο συγκεκριμένο format τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ουδείς κρίνεται για την συμπεριφορά του. Εχει έρθει για να αποδείξει ότι μπορεί να μαγειρέψει μοναδικά, ότι έχει άστρο, ότι είναι καλύτερος ή καλύτερη από τους συγκατοίκους του. Κι αν καταφέρει να πείσει τους κριτές γι αυτό, τότε θα προχωρήσει και θα διακριθεί. Αλλωστε σε μία κοινωνική συνθήκη, η οποία οδηγεί στην ανεργία, μέσα από μία τηλεοπτική εκπομπή είναι τόσοι πολλοί αυτοί που μάθαμε και αγαπήσαμε και που στην συνέχεια άνοιξαν τα φτερά τους και βρήκαν δουλειά. Από ένα απλό εστιατόριο μέχρι τις διεθνείς κουζίνες, με διακρίσεις σε σημαντικούς διαγωνισμούς, με καταξίωση από πολύ δύσκολους κριτές του εξωτερικού.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι αυτή της κοινωνικής διάστασης του παιχνιδιού. Ένα έντονα συναισθηματικό και φορτισμένο κομμάτι του θέλει τους παίκτες και τους κριτές να γίνονται μία δεμένη ομάδα η οποία μέσα από ξεχωριστές αποστολές και δοκιμασίες έχει καταφέρει να προσφέρει πολλά. Αλλά και να παραδειγματίσει προάγοντας την αξία της αλληλεγγύης, της προσφοράς αλλά και της τηλεοπτικής εικόνας που δραπετεύει από τα συνηθισμένα και προσφέρει απλόχερα εντυπωσιακές εικόνες. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα: Μαγείρεμα για πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, μαγειρική σε βάση αλεξιπτωτιστών, προετοιμασία γευμάτων για πρόσφυγες, μαγειρική στην ιχθυόσκαλα, γεύματα για παιδιά σχολείου, αποστολές στο εξωτερικό για τους φιναλίστ (Λονδίνο, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Σαν Σεμπαστιάν, Βισύ).
Η επιτυχία του «Master Chef» δεν ξεπέρασε μόνο τις προσδοκίες των δημιουργών του. Κατάφερε να ξεπεράσει και αυτό το όριο που έχει τεθεί σχεδόν αυτόματα για την κατηγορία των προγραμμάτων που ονομάζονται ριάλιτι. Αν το ριάλιτι είναι σε απλά ελληνικά η πραγματικότητα, τότε ναι, το «Master Chef» είναι μία πραγματικότητα με πολλές πτυχές, με τάσεις, με συναίσθημα, με χιούμορ, με ταλέντο, με δημιουργία, με ευκαιρίες και με χαρισματικούς ανθρώπους.
Ραντεβού το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου στις 21.00, στο Star.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια