Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Blue Monday / Hμέρα μελαγχολίας

H μέρα που η μελαγχολία μας… χτυπάει κόκκινο
Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κατά μία θεωρία είναι η χειρότερη ημέρα του έτους. Τη συγκεκριμένη Δευτέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα.
Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005. Ουσιαστικά, η Blue Monday σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν.
Αλλά γιατί ισχυρίζονται κάτι τέτοιο για την σημερινή ημέρα και την κατάθλιψη; Ο ψυχίατρος δρ Cliff Arnall δίνει την εξήγηση, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Indpendent.
Το 2005, ένας τηλεοπτικός παραγωγός έπεισε τον δρ Cliff Arnall να επινοήσει έναν “μαθηματικό” τύπο, που να εξηγεί και να υπολογίζει το επίπεδο ψυχικής ευεξίας ανά πάσα στιγμή. 
Ο δρ Arnall κατέληξε στον ακόλουθο τύπο:

Ψυχολογία = [Κ+(Χ-μ)] • [(Χρ•Xαπ) / (Κιν•Δρ)], όπου:
Κ = Καιρός (κατάσταση του καιρού),
Χ = Χρέος (αν και πόσα λεφτά χρωστάει γενικά το άτομο),
μ = Μισθός,
Χρ = Χρόνος που έχει περάσει από την ημέρα των Χριστουγέννων,
Χαπ = Χρόνος “αποτυχίας”, δηλαδή πόσος χρόνος έχει περάσει από την αποτυχημένη προσπάθεια του ατόμου να κάνει κάποια σημαντική αλλαγή στην ζωή του με την έλευση του νέου έτους,
Κιν = Το πόσο κίνητρο έχει πλέον το άτομο για να δραστηριοποιηθεί,
Δρ = Η ανάγκη του ατόμου να αναλάβει δράση.

Ωστόσο η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση.
Όσο αυθαίρετη και επιστημονικά αβάσιμη και αν είναι φυσικά αυτή η “μαθηματική εξίσωση”, το σκεπτικό της έχει κάποια βάση. Απαρτίζεται, άλλωστε, από επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία ενός ατόμου. Έτσι, ο δρ Arnall κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.
Είναι τότε που ο καιρός είναι κατά κανόνα πολύ άσχημος, η νύχτα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ημέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυξημένα οικονομικά χρέη ελέω των εξόδων των Χριστουγέννων, η ημέρα του επόμενου μισθού απέχει ακόμα αρκετά, οι στόχοι της νέας χρονιάς έχουν ήδη αρχίζει να… ξεθωριάζουν και, τέλος, το κίνητρο για μια νέα αρχή και η ανάγκη για δράση πλησιάζουν στο… ναδίρ.
Κάπως έτσι, φτάσαμε να αναφέρουμε την τρίτη Δευτέρα κάθε έτους ως “Blue Monday”.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια