Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Ως μία από τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε η χθεσινή, με την επεισοδιακή εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Το κλίμα μύριζε… μπαρούτι εδώ και μέρες, και χθες χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, όπου ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα έκανε ομιλία, υποστηρίζοντας για άλλη μία φορά πως οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» την «εκλογική νίκη του» με νοθεία.
Για εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ και οι υποστηρικτές του είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως «ημέρα λογαριασμού». 
Μια μέρα για να συγκεντρωθούν όλοι στην Ουάσιγκτον προκειμένου να «σώσουν την Αμερική» και να «σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών που είχε χάσει, αλλά την οποία συνέχισε –συχνά μέσω μιας τοξικής σειράς θεωριών συνωμοσίας.
«Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου» είχε γράψει στις 19 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα από τα πολλά tweets του για τη συγκεκριμένη ημέρα. «Να είστε εκεί, να είστε άγριοι».
Και την παραμονή της προκαθορισμένης ημέρας, της 6ης Ιανουαρίου, μέλος της ομάδας Red-State Secession στο Facebook έγραψε: «Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον πολιτισμό, τότε ετοιμαστείτε να αποδεχτείτε τη βαρβαρότητα».
Κανείς όμως δεν περίμενε πόσο μακριά θα έφταναν τα πράγματα, με την εισβολή που έγινε από μεγάλη μερίδα οπαδών του, οδηγώντας τη διαφυγή των γερουσιαστών που εκείνη την ώρα συνεδρίαζαν για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.
Το χρονικό της επίθεσης στο Καπιτώλιο
Ολα ξεκίνησαν από την ομιλία του Τραμπ στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο απερχόμενος πρόεδρος, μπροστά σε ένα οργισμένο κοινό, είπε για άλλη μια φορά πως οι Δημοκρατικοί προχώρησαν σε νοθεία και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Καπιτώλιο όπου την ίδια ώρα γινόταν η συνεδρίαση για την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών. Μάλιστα επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κατηγορώντας τον πως «κάνει πίσω» και πάει να επικυρώσει το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας «αξιολύπητους» Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους που δεν στηρίζουν τις θεωρίες του.
Λίγη ώρα μετά, εκατοντάδες διαδηλωτές όρμησαν προς το Καπιτώλιο και γρήγορα άρχισαν τα επεισόδια με την αστυνομία, που εξελίχθηκαν σε μια τραγική ημέρα για τις ΗΠΑ.
Αρχικά τα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο, με χημικά να πέφτουν και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την αστυνομία, ώρες μετά τα επεισόδια, οπαδοί του Τραμπ (κάποιοι οπλισμένοι) πέταξαν χημικά στους αστυνομικούς και κατάφεραν να πλησιάσουν το κτίριο, σπάζοντας ένα τζάμι και εισβάλλοντας μέσα.
Μόλις έγινε αυτό γνωστό, δόθηκε αμέσως εντολή εκκένωσης, με τους γερουσιαστές να διαφεύγουν, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να τους επιτεθούν. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προχώρησαν σε βανδαλισμούς, ακόμη και σε πλιάτσικο, καθώς άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Τέσσερις νεκροί, γυναίκα πυροβολήθηκε στο Καπιτώλιο (σκληρές εικόνες)
Συνολικά έγιναν 52 συλλήψεις, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς μία γυναίκα πυροβολήθηκε και άλλοι τρεις (δύο άνδρες και μία γυναίκα) πέθαναν. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ποιος πυροβόλησε τη γυναίκα στο στήθος, με την αστυνομία απλώς να ανακοινώνει τον θάνατό της από σφαίρα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το θύμα είχε καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο και ήταν βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και φανατική υποστηρίκτρια του Τραμπ.
Από τα επεισόδια υπάρχει και ένας σοβαρά τραυματίας, ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά στην προσπάθειά να εισβάλει στο Καπιτώλιο.
Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν σοκαριστικές, καθώς άνδρες της ασφάλειας με τα όπλα στα χέρια σημάδευαν τους διαδηλωτές, προσπαθώντας να προστατέψουν βουλευτές και γερουσιαστές από την οργή τους και να τους φυγαδεύσουν πριν γίνει το κακό.
Λίγα λεπτά μετά την εισβολή, ο Μάικ Πενς έδωσε εντολή να συγκεντρωθεί η Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο ώστε να προστατευτεί το κτίριο και τα μέλη της Γερουσίας, με τη διαδικασία για την επικύρωση του αποτελέσματος να διακόπτεται.
Αρκετές ώρες μετά (γύρω στις 2 τα ξημερώματα Ελλάδος), οι Αρχές κατάφεραν να εκκενώσουν το Καπιτώλιο και η διαδικασία συνεχίστηκε, με τα στελέχη των δύο κομμάτων να καταδικάζουν τα επεισόδια.
Επίθεση σε Τραμπ, τον μπλόκαραν Twitter και Facebook
Την ώρα που τα επεισόδια ήταν σε εξέλιξη, ο Τραμπ συνέχιζε να ισχυρίζεται πως αυτό ήταν αποτέλεσμα της «αδικίας» που είχε, κατά την άποψή του, συμβεί στους ψηφοφόρους του, με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αφού πρώτα ζήτησε από τους διαδηλωτές να φύγουν «ειρηνικά» από το Καπιτώλιο, βλέποντας τα επεισόδια, έγραψε πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα πως όσον «αδίκων» έχουν γίνει σε βάρος του και ότι την ημέρα αυτή θα πρέπει να τη θυμούνται «για πάντα».
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Twitter, που εξαφάνισε από τη ροή τρία ποσταρίσματά του, τα οποία παραβίαζαν τους κανονισμούς και υποκινούσαν τη βία, όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του. Μάλιστα, αποφάσισαν να μπλοκάρουν για 12 ώρες το προφίλ του Τραμπ, τονίζοντας πως αν δεν αποσύρει ο ίδιος τα επίμαχα ποσταρίσματα, θα παραμείνει «σφραγισμένο», ενώ ακόμη και αν το κάνει, σε επόμενη ανάλογη στάση του ο λογαριασμός του θα κλειδώσει μόνιμα.
Λίγες ώρες αργότερα, και το Facebook προχώρησε σε ανάλογη κίνηση αναστέλλοντας προσωρινά τον λογαριασμό του, ενώ οργή προκάλεσε και το ποστ της Ιβάνκα Τραμπ, η οποία αποκάλεσε «πατριώτες» τους διαδηλωτές, αλλά ανασκεύασε όταν δέχτηκε επίθεση για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό από τη στιγμή που οι υποστηρικτές του πατέρα της εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Μπάιντεν: Σοκαρισμένος από όσα βλέπω
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βλέποντας τα όσα εκτυλίσσονταν στην πρωτεύουσα έκανε μια δήλωση ζητώντας από τον Τραμπ να απαιτήσει να σταματήσει η εισβολή. Τον κατηγόρησε μάλιστα ευθέως για τα όσα είπε νωρίτερα στην ομιλία του, θεωρώντας πως προκάλεσε το επεισόδιο, που αμαύρωσε την ιστορία της χώρας.
«Καλώ αυτόν τον όχλο να αποχωρήσει και να επιτρέψει στη δημοκρατία να προχωρήσει. Οι λέξεις ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα πόσο καλός ή κακός είναι. Καλώ τον Τραμπ να βγει στην τηλεόραση, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να λήξει αυτή η εισβολή. Η απειλή των εκλεγμένων δεν είναι διαδήλωση, είναι αναταραχή. Ο κόσμος παρακολουθεί. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος με όσα βλέπω. Τα επεισόδια μας θυμίζουν πως η δημοκρατία είναι ευαίσθητη. Για να τη διατηρήσει κανείς χρειάζονται ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στο κυνήγι της εξουσίας με κάθε κόστος, αλλά στο κοινό καλό», ανέφερε ο Μπάιντεν.
Μαζική καταδίκη των επεισοδίων από τη Γερουσία
Με τα επεισόδια να κάνουν τον γύρο του κόσμου, στην επιστροφή τους στο Καπιτώλιο, βουλευτές και γερουσιαστές καταδίκασαν τα επεισόδια, κάνοντας επίθεση τόσο στον Τραμπ, όσο και στους ταραξίες. Ο Τραμπ μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και μελών των Ρεπουμπλικάνων που τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία. Προς όσους προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιό μας σήμερα: Δεν κερδίσατε. Η βία δεν κερδίζει ποτέ. Η ελευθερία κερδίζει. Και αυτό είναι ακόμα το σπίτι των πολιτών» ανέφερε ο Μάικ Πενς, ανακοινώνοντας την επανέναρξη της διαδικασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. «Δεν έχουμε υποχωρήσει ποτέ πριν και δεν θα αποθαρρυνθούμε σήμερα. Προσπάθησαν να διαταράξουν τη δημοκρατία μας και απέτυχαν. Η εγκληματική συμπεριφορά δεν θα κυριαρχήσει ποτέ στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε χαρακτηριστικά.
Επίθεση δέχτηκε ο Τραμπ από μέλη των Ρεπουμπλικανών αλλά και τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους (χαρακτήρισε μπανανία τα όσα συνέβησαν στην πρωτέυουσα), καθώς αρκετοί τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για τα χθεσινά επεισόδια που αμαύρωσαν την δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Τσακ Σούμερ: Η εισβολή είναι λεκές που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα
Ομοίως, στελέχη των Δημοκρατικών επιτέθηκαν στον απερχόμενο πρόεδρο, αλλά και στους διαδηλωτές. Ο Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για έναν «λεκέ που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα», αναφερόμενος στην εισβολή στο Καπιτώλιο.
«Ηταν ληστές, εξτρεμιστές, εσωτερικοί τρομοκράτες. Είναι ένας λεκές που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα η σημερινή εισβολή. Τα σημερινά γεγονότα δεν έγιναν αυθόρμητα. Ο πρόεδρος, που τους εξώθησε να έρθουν εδώ, ποτέ δεν αποθάρρυνε τη βία. Η βία σε μεγάλο ποσοστό είναι δική του ευθύνη και αέναη ντροπή του. Τα σημερινά γεγονότα δεν θα είχαν συμβεί χωρίς εκείνον. Πρόκειται για τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο Δημοκρατικός ηγέτης στη Γερουσία.
Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα με δήλωσή του έκανε λόγο για «ημέρα ντροπής» για τις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας τον Τραμπ ως τον υποκινητή των επεισοδίων. Ομοίως και ο Μπιλ Κλίντον κατηγόρησε ανοιχτά τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου επίθεση».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια