Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιταλός σχεδιαστής Pierre Cardin 1922-2020

2 Ιουλίου 1922 - 29 Δεκεμβρίου 2020 Ιταλός σχεδιαστής μόδας 
Ο γιος Ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, πέθανε το πρωί στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί. 
Ο σχεδιαστής Cardin, που ανέτρεψε τα στιλ της μόδας στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Διορίστηκε πρέσβης καλής θέλησης της UNESCO το 1991 και πρέσβης καλής θέλησης του FAO των Ηνωμένων Εθνών το 2009.
Η καριέρα του ξεκίνησε όταν σχεδίασε περίπου 30 από τις φορεσιές για το «πάρτι του αιώνα», μια μπάλα μεταμφίεσης στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951, που φιλοξένησε ο ιδιοκτήτης του palazzo, Carlos de Μπιστίγκουι.
 Ξεκίνησε με το haute couture το 1953. Ήταν ο πρώτος couturier που γύρισε στην Ιαπωνία ως αγορά υψηλής μόδας όταν ταξίδεψε εκεί το 1959. Την ίδια χρονιά, αποβλήθηκε από το Chambre Syndicale για την έναρξη μιας έτοιμης για ένδυσης συλλογής για το πολυκατάστημα Printemps ως το πρώτο couturier στο Παρίσι, αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Cardin ξεκίνησε μια πρακτική που είναι πλέον συνηθισμένη δημιουργώντας το σύστημα αδειών που επρόκειτο να εφαρμόσει στη μόδα. Μια συλλογή ενδυμάτων που ξεκίνησε γύρω από αυτήν την περίοδο εξέπληξε όλους εμφανίζοντας για πρώτη φορά το λογότυπο του σχεδιαστή. 
Ήταν ο πρώτος που συνδύασε τις φούστες «mini» και «maxi» της δεκαετίας του 1970. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970, ο Cardin έθεσε μια άλλη νέα τάση: «mod chic». Αυτή η τάση ισχύει για τη φόρμα ή για έναν συνδυασμό φορμών, που δεν υπήρχαν τότε. Ήταν ο πρώτος που συνδύαζε κομμάτια εξαιρετικά μικρού μήκους και αστραγάλου. 
Έκανε φορέματα με σχισμές και μανίκια με διαστάσεις και μικτή κυκλική κίνηση και φούστες Ρομά. 
Εμπνευσμένος από το διαστημικό ταξίδι και την εξερεύνηση, ο Καρντέν επισκέφθηκε τη NASA (Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος) το 1970, όπου δοκίμασε την αρχική διαστημική στολή που φορούσε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, τον Neil Armstrong. Ο Κάρντιν αγαπούσε τόσο πολύ την ενδυμασία, δημιούργησε το δικό του σχέδιο για τη NASA το 1970. Το 1971, ο Καρντέν επανασχεδίασε το Barong Tagalog, μια εθνική φορεσιά των Φιλιππίνων. 
 Το 1975, ο Καρντέν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ επίπλων στη rue du Faubourg-Saint-Honore . Τα σχέδια επίπλων του ήταν εμπνευσμένα από τα σχέδια μόδας του. Τόσο το 1977 όσο και το 1979, απονεμήθηκε το Cartier Golden Thimble από τη γαλλική υψηλής ραπτικής για την πιο δημιουργική συλλογή της σεζόν. Ήταν μέλος του Chambre Syndicale de la Haute Couture et du Prêt-à-Porter από το 1953 έως το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια