Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Hanukkah - Χανουκά - חֲנֻכָּה‬ - khanuká

Η Χανουκά (/ˈhɑːnəkə/ HAH-nə-kə; εβραϊκά: חֲנֻכָּה‬ khanuká, Τιβεριανά: khanuká, συνήθως συλλαβίζεται ως חנוכה‎, προφέρεται ως [χanuˈka] στα Νέα Εβραϊκά, [ˈχanukə] ή [ˈχanikə] στα Γίντις) είναι μια Εβραϊκή γιορτή κατά την οποία τιμάται η αναστύλωση του Ιερού Ναού (του Δεύτερου Ναού) στην Ιερουσαλήμ, την εποχή της Εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά των Σελευκιδών. 
Η Χανουκά γιορτάζεται για οκτώ νύχτες και μέρες, αρχής γενομένης της 25ης ημέρας του μήνα Kislev, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, η οποία μπορεί να αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε στιγμή από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Είναι επίσης γνωστή ως η Γιορτή των Φώτων και η Εορτή της Αφοσίωσης. Ο εορτασμός πραγματοποιείται με το άναμμα των κεριών ενός συγκεκριμένου κηροπήγιου, της με εννέα διακλαδώσεις μενορά, ένα επιπλέον φως κάθε νύχτα της εορτής, φτάνοντας σε οκτώ την τελευταία νύχτα. Η τυπική μενορά αποτελείται από οκτώ κλάδους με ένα επιπλέον οπτικά διακριτό κλάδο. Το επιπλέον φως, με το οποίο ανάβουν όλα τα άλλα, ονομάζεται σαμάς (εβραϊκά: שמש‎, «συνοδός») και του δίνεται μια ξεχωριστή θέση, συνήθως πάνω ή κάτω από τα υπόλοιπα.
Άλλες εορταστικές εκδηλώσεις της Χανουκά περιλαμβάνουν παιχνίδια σβούρας και βρώση τηγανιτών τροφών, όπως λουκουμάδες και τηγανίτες πατάτας. Από τη δεκαετία του 1970, το παγκόσμιο Χαμπάντ Χασιδικό κίνημα έχει ξεκινήσει δημόσιο άναμμα μενορά σε ανοικτούς δημόσιους χώρους σε πολλές χώρες.  
Sunset, 25 December 2024 – nightfall, 2 January 2025 
Sunset, 14 December 2025 – nightfall, 22 December 2025 
Sunset, 4 December 2026 – nightfall, 12 December 2026

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια