Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όταν η φύση έχει τη λύση...

Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο.
Κρύβει μέσα της τα πιο μεγάλα μυστικά ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα, μια λύση.
Τα περισσότερα μυστικά ομορφιάς, υγείας αλλά και ευεξίας βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά που συναντάμε σε αφθονία στους καλλιεργημένους αγρούς.
Ιδίως στη χώρα μας συναντά κανείς πλήθος βοτάνων που εκτός από υπέροχη γεύση και άρωμα έχουν και πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Ο «Α.Τ.» ξεχώρισε κάποια από αυτά και σας παρουσιάζει «άγνωστες» και μη πτυχές των αγαπημένων μας βοτάνων.

Φασκόμηλο
Στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι Λατίνοι από την άλλη το θεωρούσαν το φυτό της αθανασίας.
Το φασκόμηλο διαθέτει πολλές ευεργετικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από τις νευραλγίες, τη γαστρίτιδα, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο, ενώ διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακές, στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Ως αφέψημα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας και της φαρυγγίτιδας. Οι χρήσεις του όμως δεν σταματούν εδώ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα φύλλα του, για να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα από κουνούπια ή σφήκες, τρίβοντας τα στο «πονεμένο» σημείο. Τέλος εκτός από την ιατρική το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης και στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.

Λουΐζα
Είναι άρρητα συνδεδεμένη με την μάχη του αδυνατίσματος καθώς μας προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές της ιδιότητες, που βοηθούν στην αποτοξίνωση, την αποβολή περιττών υγρών, την κυτταρίτιδα, ενώ είναι πολύ αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος.
Η Λουΐζα ωστόσο, έχει πολλές ακόμα ιδιότητες. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως χαλαρωτικό ρόφημα, χάρις στο έντονο άρωμα λεμονιού που έχει και την κάπως ξινή αλλά νόστιμη γεύση της.
Βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του στομαχόπονου και γενικότερα των στομαχικών παθήσεων, έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά διουρητικά.
Επιπλέον, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως η Λουίζα μπορεί να σας απαλλάξει μια για πάντα από την δυσάρεστη κακοσμία του στόματος. Η άσχημη γεύση στο στόμα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στοματικά, οδοντιατρικά ή γαστρεντερικά προβλήματα, ωστόσο ένα αφέψημα Λουΐζας, μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση.
Bάλτε μερικά φύλλα λουΐζας να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε 1 λίτρο κρύο νερό και μετά βράστε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Aφήστε τα να κάτσουν για άλλα 10 λεπτά, ώστε να διαλυθεί στο νερό το αιθέριο έλαιο του φυτού. Αν πιείτε 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα μέσα στη μέρα, το δυσάρεστο σύμπτωμα θα εξαφανιστεί.

Χαμομήλι
Μόνο ταπεινό δεν είναι το μικρό χαμομηλάκι. Γιατί μπορεί στην εμφάνιση να μην μας «πολυγεμίζει το μάτι» ωστόσο οι πλούσιες ιδιότητες τους το κατατάσσουν στα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά μας.
Τα άνθη του χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και την αρωματοποιία, ενώ και ως αφέψημα αφού έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και αβλαβείς λιποδιαλυτικές ουσίες που βοηθούν κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, με τις θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθά αποτελεσματικάστις φλογώσεις του δέρματος.
Συνιστάται επίσης για την ομορφιά του προσώπου , για τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Χρησιμοποιείται ακόμα στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να βοηθήσουν το μωράκι σας που βγάζει δόντια ή έχει κολικούς. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα.
Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι.

Πράσινο τσάι
Θεωρείται η «μάνα» του τσαγιού και όχι άδικα. Ο λόγος για το πράσινο τσάι, το οποίο όπως και το λευκό από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Μπορεί να «κατάγεται» από την μακρινή Ανατολή, αφού καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, ωστόσο είναι εξίσου διαδεδομένο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση ενώ βοηθά αποτελεσματικά στην μάχη της αντιγήρανσης. Επιπλέον, λόγω της βιταμίνης C, που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μια κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού. Τέλος, λειτουργεί και ως ένα πολύ καλό τονωτικό αφού χάρις στην καφεΐνη που περιέχει βοηθά στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Και στο χώρο της κοσμετολογίας όμως, το πράσινο τσάι κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Όχι μόνο γιατί θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο, αλλά και γιατί το πράσινο τσάι ενδείκνυται για ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα, με τις τονωτικές αλλά και ενυδατικές του ιδιότητες να το καθιστούν πολύ χρήσιμο στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας.
Χρησιμοποιείστε το επίσης:
Σε κομπρέσες. Για την τόνωση του δέρματος ψεκάστε τις κομπρέσες με νερό από πράσινο τσάι και τοποθετήστε τις στα σημεία που θέλετε για 10 με 30 λεπτά.
Ως λοσιόν μετά τον καθαρισμό ή όποτε νιώθετε την ανάγκη να τονώσετε την επιδερμίδα σας.
Για την καλύτερη απόδοση της μάσκας προσώπου. Αφού το πράσινο τσάι βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των φυσικών συστατικών.
Στο μπάνιο. Bράστε φύλλα από πράσινο τσάι μαζί με νερό, αφήστε το υγρό να κατακάτσει και ρίξτε το στην μπανιέρα. Xαλαρώστε και μουλιάστε μέσα στο νερό…

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια