Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζο Μπάιντεν / Joe Biden

20 Νοεμβρίου 1942, Σκράντον, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Ο Τζόζεφ-Ρόμπινετ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ (Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr., 20 Νοεμβρίου 1942) είναι Αμερικανός πολιτικός, πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις εκλογές του 2020, που πρόκειται να διαδεχθεί τον Ντόναλτ Τραμπ, ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην Αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Στις 27 Αυγούστου 1966, η Μπάιντεν παντρεύτηκε τη Νίλια Χάντερ (28 Ιουλίου 1942 - 18 Δεκεμβρίου 1972), μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, αφού ξεπέρασε την απροθυμία των γονέων της να παντρευτεί έναν Ρωμαιοκαθολικό. Είχαν τρία παιδιά: Μπο Μπάιντεν (3 Φεβρουαρίου 1969 - 30 Μαΐου 2015), Χάντερ Μπάιντεν (γεννήθηκε το 1970) και Ναόμι Κριστίνα (Έιμι) Μπάιντεν (8 Νοεμβρίου 1971 - 18 Δεκεμβρίου 1972).

Το 1968, ο Μπάιντεν έλαβε Πτυχίο Νομικής από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Συρακουσών, κατέλαβε την 76η θέση στην τάξη του 1985 και έγινε δεκτός στον Δικηγορικό Σύλλογο του Ντέλαγουερ το 1969. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ταξινομήθηκε ως μη διαθέσιμος για στρατιωτική θητεία λόγω άσθματος.

Το 1968, ο Μπάιντεν εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο του Γουίλμινγκτον με επικεφαλής τον εξέχοντα Ρεπουμπλικανικό Γουίλιαμ Πρίκετ. Δεν του άρεσε η συντηρητική φυλετική πολιτική του κυβερνήτη του Δημοκρατικού Ντελαγουέρ και υποστήριξε έναν πιο φιλελεύθερο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο ο οποίος και νίκησε το 1968. Ο Μπάιντεν εγγράφηκε στους Ρεπουμπλικανούς, ως Ανεξάρτητος λόγω της αδιαφορίας του για τον προεδρικό υποψήφιο Ρίτσαρντ Νίξον.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, η σύζυγος του Μπάιντεν Νίλια και η κόρη τους, η ενός έτους κόρη τους, Έιμι, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Hockessin του Ντελαγουέρ. Οι γιοι του Μπάιντεν, ο Μπόου και ο Χάντερ, υπέστησαν κάταγμα στο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο, αλλά οι γιατροί προέβλεψαν ότι θα ανακάμψουν πλήρως. Ο Μπάιντεν θεώρησε ότι πρέπει να παραιτηθεί για να τους φροντίσει, αλλά ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μάικ Μάνσφιλντ τον έπεισε να μην το κάνει.
Ο Μπάιντεν ορκίστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1973, από τον Γραμματέα της Γερουσίας Φράνσις Ρ. Βαλέο, στο Νοσοκομείο του Γουίλμινγκτον, με παρόντες τους γιους του Μπο (του οποίου το πόδι ήταν ακόμα σε ανάρρωση) και Χάντερ και άλλα μέλη της οικογένειας. Στα 30 του, ήταν ο έκτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Για να βλέπει τους γιους του κάθε μέρα, ο Μπάιντεν μετακινιόταν με τρένο μεταξύ του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ και της Ουάσινγκτον - 90 λεπτά κάθε διαδρομή - και διατήρησε αυτήν τη συνήθεια καθ 'όλη τη διάρκεια των 36 χρόνων του στη Γερουσία. Αλλά το ατύχημα τον είχε γεμίσει με θυμό και θρησκευτικές αμφιβολίες. Έγραψε αργότερα ότι "ένιωθε ότι ο Θεός είχε παίξει ένα φρικτό τέχνασμα" σε αυτόν και είχε πρόβλημα να επικεντρωθεί στη δουλειά.
Ο Μπάιντεν γνωρίζει το 1975, τη δεύτερη σύζυγό του, την δασκάλα Τζιλλ Μπάιντεν, σε τυφλό ραντεβού που διοργανώθηκε από τον αδερφό του Μπάιντεν και παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιουνίου 1977. Η κόρη τους Άσλη Μπάιντεν (γεννήθηκε το 1981) είναι κοινωνική λειτουργός.
Ο Μπο Μπάιντε έγινε Στρατιωτικός Δικηγόρος που υπηρετούσε στον πόλεμο του Ιράκ, και αργότερα ο γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ, αλλά πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015. Ο Χάντερ Μπάιντεν είναι δικηγόρος της Ουάσιγκτον.
Τον Φεβρουάριο του 1988, μετά από αρκετά επεισόδια ολοένα και πιο σοβαρού πόνου στον αυχένα, ο Μπάιντεν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Γουόλτερ Ριντ, για χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει ένα ενδοκρανιακό ανεύρυσμα. Ενώ ανάρρωνε υπέστη πνευμονική εμβολή. Αφού ένα δεύτερο ανεύρυσμα επισκευάστηκε χειρουργικά τον Μάιο, η ανάρρωση του Μπάιντεν τον κράτησε μακριά από τη Γερουσία για επτά μήνες.



 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια