Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Regeneron: Οι Έλληνες πίσω από το κοκτέιλ του Τραμπ

Τρεις Έλληνες βρίσκονται πίσω από την εταιρεία που παρασκευάζει το πειραματικό φάρμακο (τη θεραπεία αντισωμάτων REGN-COV2) για τον κορωνοϊό που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθορίζοντας, όχι μόνο την πορεία της υγείας του «πλανητάρχη», αλλά πιθανότατα την έκβαση των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση την εξέλιξη της αμερικανικής ιστορίας.
Πρόκειται για την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron  Pharmaceuticals Inc, και τον πρόεδρο και συνιδρυτή της Τζορτζ Γιανκόπουλος, τον Χρήστο Κυρατσούς, αντιπροέδρο Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογιών Ιικών Φορέων και τον ομογενή πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Roy Vagelos.
Στις αρχές Ιουλίου, που σήμερα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Regeneron έκλεισε συμφωνία σχεδόν μισού δισεκ. δολαρίων (450 εκατ. δολάρια) με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή του κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. H θεραπεία αντισωμάτων ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού.
Η κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας Regenergon έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Forbes, ως μια από τις «πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο» για το περιοδικό Forbes
.
Σύμπραξη με Roche
Toν Αύγουστο ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Roche ανακοίνωσε συμφωνία με την Regeneron για την παρασκευή και τη διανομή του κοκτέιλ κατά της Covid-19.
«Οι Roche και Regeneron ανακοίνωσαν σήμερα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της Covid-19 για να αναπτύξουν, να παρασκευάσουν και να διανείμουν το REGN-COV2, τον συνδυασμό πειραματικών αντιιικών αντισωμάτων της Regeneron, στους ανθρώπους όλου του κόσμου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Roche.
Τζορτζ Γιανκόπουλος
Την κατάλληλη στιγμή είχε έρθει το βραβείο Μποδοσάκη για τον Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή, πρόεδρο και επικεφαλής του επιστημονικού τομέα της Regeneron. O κ. Γιανκόπουλος είχε τιμηθεί ήδη από το 1997 με το  Επιστημονικό Βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα το όνομά μου να βρίσκεται για πάντα στον κατάλογο των πολλών Ελλήνων που κέρδισαν το βραβείο αυτό στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, και συνέχισαν τις προσπάθειές τους συμβάλλοντας στη σημαντική πρόοδο των επιστημών» είχε σημειώσει .
Χρήστος Κυρατσούς
Αλλά και ο Χρήστος Κυρατσούς, ο αντιπροέδρος Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογιών Ιικών Φορέων στη Regeneron είχε τιμηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είχε συμπεριλάβει τη φωτογραφία του στο βίντεο που ανάρτησε στο Facebook με εκείνους που πρωτοστατούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Αυτός ο κορωνοϊός είναι ένα ξυπνητήρι για την ανθρωπότητα» είχε επισημάνει στην «Κ» ο κ. Κυρατσούς. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα αντισωμάτων, ένα οπλοστάσιο έτοιμο να ενεργοποιηθεί κατά κάθε κορωνοϊού. Αυτή είναι άλλωστε η βάση της συνεργασίας της Regeneron με την αμερικανική κυβέρνηση.
Έξι χρόνια πίσω, όταν η επιδημία του Εμπολα χτύπησε την Κεντρική Αφρική, ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η τεχνολογία της Regeneron, που αποκαλείται «μαγικό ποντίκι». Η Regeneron διαθέτει στις εγκαταστάσεις της εκατοντάδες χιλιάδες ποντίκια, που είναι απόγονοι αυτού του ενός μοναδικού «μαγικού ποντικιού», του πιο ακριβού ποντικιού στον κόσμο που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εξελιχθεί από το 1988 όταν «έχτισαν» την Regeneron δύο οραματιστές επιστήμονες, ο  Τζορτζ Γιανκόπουλος μαζί με τον Λέοναρντ Σλάιφερ. Τα ποντίκια της Regeneron είναι ποντίκια σε όλα τους – με μια διαφορά: Είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να διαθέτουν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Μικρή παρένθεση για ένα «φροντιστήριο Βιολογίας» από τον κ. Κυρατσού: «Oταν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή με έναν ιό κατασκευάζει αμέσως αντισώματα με τα οποία αντιμετωπίζει τη μόλυνση. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να φτιάξουμε αντισώματα από γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια».
Παράλληλα, η Regeneron, όπως κατασκεύασε το «μαγικό ποντίκι», έτσι πειραματίζεται με την κατασκευή μαγικών ιών. Ιών ευεργετικών που θα εισχωρούν στο ανθρώπινο κύτταρο, αλλά αντί να το μολύνουν, θα «μεταμοσχεύουν» μέσα του έναν γενετικό κώδικα για να δημιουργεί μόνο του το αντίσωμα κατά ενός επιθετικού ιού. Πρόκειται για τα συνθετικά εμβόλια, την επόμενη γενιά εμβολίων τα οποία προετοιμάζει ο κ. Κυρατσούς. 
 Ρόι Βαγιέλος
Διεθνής προσωπικότητα των ΗΠΑ, και ταυτόχρονα του ελληνισμού της διασποράς, είναι ο δρ P. Roy Vagelos ή, στα ελληνικά, Πίνδαρος Βαγιέλος, πρόεδρος του ΔΣ της Regeneron.
Το όνομά του συνδέθηκε με εντυπωσιακές επιτυχίες στον φαρμακευτικό τομέα, ως επικεφαλής ερευνών και στη συνέχεια ως πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Merck. Εξακολουθεί να προσφέρει συμβουλές και χορηγίες στα πανεπιστήμια στα οποία υπήρξε φοιτητής.
«Μου τηλεφώνησε ένας φίλος μου, ο Λέοναρντ Σλάιφερ, συνιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος. Εκεί γνώρισα και τον Τζωρτζ Γιανκόπουλο, επίσης συνιδρυτή της Regeneron, που είναι ένας καταπληκτικός επιστήμονας και επικεφαλής Ερευνας και Ανάπτυξης. Η εταιρεία παρουσίαζε τότε έλλειψη κεφαλαίων, αλλά κατάλαβα ότι πρόκειται για μια σπουδαία εταιρεία. Αποφάσισα να τη στηρίξω. Η τεχνική τους για τη δημιουργία αντισωμάτων και την ανακάλυψη θεραπειών είναι μοναδική» είχε τονίσει .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια