Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επίδομα θέρμανσης 2020-2021

Πότε καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης 2020-2021 και γιατί αλλάζουν οι ημεομηνίες;
Επίδομα θέρμανσης 84 εκατ. ευρώ για την χειμερινή περίοδο 2020-21 σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η καταβολή του μάλιστα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα γίνει εντός του 2020 «προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021».
Η καταβολή επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας των νοικοκυριών με κάθε τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία και λιγότερο με το κόστος αγοράς πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού το 2021 η μέση τιμή του Brent υπολογίζεται στα 43,1 δολάρια το βαρέλι έναντι 41,8 δολαρίων φέτος, τιμές οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τα επίπεδα προ πανδημίας (68 δολάρια στις αρχές του 2020 με χαμηλό κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Απριλίου).
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα νοικοκυριά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και να δοθεί ανάσα στους πρατηριούχους, μετά την κάθετη πτώση κατανάλωσης καυσίμων στη διάρκεια του Lockdown, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τον μειωμένο ειδικό φόρο έφτασε μέχρι τον Μάιο με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν «φουλάρει» προκαταβολικά.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα στην επανάληψη του περυσινού σχήματος καταβολής της επιδότησης όπου οι δικαιούχοι στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων έκαναν αίτηση, λάμβαναν την επιδότηση και στη συνέχεια είχαν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο προκειμένου να κάνουν τις αγορές καυσίμων για να μην τους ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών επιστροφή του επιδόματος το οποίο είχαν λάβει.
Πέρυσι, επίδομα θέρμανσης 84 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε περισσότερους από 600.000 δικαιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια