Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το "σαράκι" της ζήλιας

Υπάρχει η ζήλια του γάμου και η ζήλια της σχέσης, λένε οι ειδικοί και τονίζουν πως η καθεμιά δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο!

Η ζήλια του γάμου!
Η ζήλια που εκδηλώνεται στο γάμο, είναι επικίνδυνη να «σκοτώσει» τον έρωτα και να οδηγήσει το ζευγάρι στην αποξένωση, προειδοποιούν επιστήμονες από το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Το κλισέ που λέει «όποιος αγαπάει ζηλεύει» δεν επιβεβαιώνεται καθόλου στα παντρεμένα ζευγάρια, αφού ο άλλος δεν "εισπράττει" πάντα τη ζήλια ως "ένδειξη αγάπης".
«Επειδή στον γάμο τείνει να υπάρχει πολύ υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης και κοινές ψυχικές και υλικές "επενδύσεις" όπως τα παιδιά, τα περιουσιακά στοιχεία, οι φίλοι κ.λ.π., είναι πιθανό ο αντίκτυπος της ζήλιας, να αποβεί μοιραίος» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Αντονι Πάικ.
«Με απλά λόγια, η ζήλια του ενός συντρόφου εντός γάμου, ηχεί πολύ πιο προσβλητική για τον άλλον, απ' ό, τι σε μια σχέση εκτός γάμου», προσθέτει.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μεταξύ τους ένα είδος «ψυχικού συμβολαίου», το οποίο περιλαμβάνει προσδοκίες και υποχρεώσεις. Οτιδήποτε αντιβαίνει τους όρους αυτού του «συμβολαίου» προκαλεί αντιδράσεις.
«Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός εμπιστοσύνης που μοιραζόταν το ζευγάρι κατά το παρελθόν, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει η ζήλια» , λέει ο δρ Πάικ.

Η ζήλια της σχέσης!
Αντιθέτως, η ζήλια σε μία σχέση -όταν δεν εκδηλώνεται με ακραίες μορφές- είναι πιθανό να «φουντώσει» ακόμα περισσότερο τον έρωτα μεταξύ των συντρόφων!
«Εκτός γάμου οι άνθρωποι, νιώθουν συχνά πρώτα εραστές και μετά σύντροφοι. Η ζήλια μέσα σε λογικά πλαίσια, μπορεί να τους φέρει ακόμα πιο κοντά, ακόμα και να τονώσει την σεξουαλική τους ζωή» λένε οι ερευνητές!

Και η συμβουλή της ειδικού
Σε κάθε περίπτωση, η δρ Τρόξελ συμβουλεύει όλα τα ζευγάρια να «συζητούν και κυρίως να εξωτερικεύουν τη ζήλια τους, πριν αυτή πάρει τεράστιες διαστάσεις στο μυαλό τους! Τα ζευγάρια που το κατορθώνουν αυτό, τελικά ισχυροποιούν τη σχέση τους», λέει.
«Είναι σημαντικό ο σύντροφος που ζηλεύει να στείλει στον άλλον το μήνυμα "είσαι τόσο πολύτιμος για εμένα που τρέμω στην ιδέα μήπως σε χάσω!"», προσθέτει!
Η ζήλεια είναι ένα μικρό σκουλήκι, στην αρχή! Με τον διάλογο και το συναισθηματικό "άνοιγμα" καταφέρνουμε να μην την "ταΐζουμε" με αμφιβολία και έτσι δεν της επιτρέπουμε να μεταμορφωθεί σε τέρας που θα "καταπιεί" τη σχέση μας!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια