Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα 8 πιο απίθανα ταξίδια μετανάστευσης

Φθινόπωρο.
Καιρός για μετανάστευση.
Τα ζώα επιστρατεύουν πυξίδες, ρολόγια και χάρτες για το μεγάλο ταξίδι τους......
* Πεταλούδα Μονάρχης.
Ξεχειμωνιάζει στο Μεξικό και στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και την άνοιξη κατευθύνεται βόρεια, μέχρι τον Καναδά, διανύοντας 3.219 χιλιόμετρα. Το φθινόπωρο ξαναπαίρνει το δρόμο για το Νότο. Στη διάρκεια των ταξιδιών της ακολουθεί τόσο συγκεκριμένες διαδρομές, ώστε διανυκτερεύει πάντα στα ίδια μέρη!
* Αρκτικογλάρονο.
Κατέχει το ρεκόρ απόστασης, καθώς μετακινείται κάθε χρόνο από τους τόπους φωλιάσματός του στην Αρκτική προς τους τόπους διαχείμασης στην Ανταρκτική, και αντίστροφα.
* Καμπούρα φάλαινα.
Κάνει το μεγαλύτερο ταξίδι θηλαστικού. Τους θερμούς μήνες μένει στα νερά της Αρκτικής, ψάχνοντας για τροφή, και το χειμώνα βάζει πλώρη για τα ζεστά νερά της Κολομβίας και του Ισημερινού, διανύοντας 8.047 χιλιόμετρα, για να αναπαραχθεί.
* Χέλι.
Μετά την εκκόλαψή τους στη θάλασσα των Σαργασσών (στη Β. Αμερική) μεταφέρονται από τα ρεύματα στις ακτές της Ευρώπης, έπειτα από ταξίδι 200-300 ημερών! Εδώ θα μείνουν για χρόνια, ωσότου έρθει ο καιρός να αναπαραχθούν. Τότε, αρχίζουν το ταξίδι της επιστροφής στη θάλασσα των Σαργασσών, απ όπου δε θα επιστρέψουν ποτέ.
* Ρουμπινόλαιμο κολιμπρί.
Πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι των 500 μιλίων από τη Β.Αμερική στην Κεντρική Αμερική, τρέφεται με μεγάλες ποσότητες νέκταρ, με έντομα και χυμούς φρούτων, για να διπλασιάσει το βάρος του και να αντέξει το ταξίδι χωρίς στάσεις.
* Σολομός.
Αφού ξοδεύσει χρόνια στον ωκεανό, ακολουθεί τη "μύτη" του για να επιστρέψει στους χείμαρρους όπου γεννήθηκε και να αναπαραχθεί. Θα κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα για εκατοντάδες μίλια και στο τέλος θα πεθάνει από εξάντληση.
* Πράσινη χελώνα.
Οι θηλυκές επιστρέφουν στα μέρη όπου γεννήθηκαν, για να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Ταξιδεύουν πάνω από 2.500 χιλιόμετρα για να φτάσουν από τις ακτές της Βραζιλίας στο νησί Ασενσιόν στη μέση του Ατλαντικού. Και αφού αφήσουν τα αυγά τους στην άμμο, κατευθύνονται πάλι πίσω στον ωκεανό.
* Ακτοτούρλι.
Κατέχει το ρεκόρ συνεχούς πτήσης: 11.680 χιλιόμετρα σε 8 ημέρες, από τις ακτές της Αλάσκας στη Νέα Ζηλανδία!
Eρευνητές-Νικολίνο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια