Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έκρηξη στη Βηρυτό: 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου #Beirut

300.000 άστεγοι, 100 νεκρούς περίπου και τραυματίες που ξεπερνούν τους 4000
Το εκρηκτικό φορτίο φέρεται να έφτασε στη Βηρυτό του Λιβάνου το 2013.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.
To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους.
Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon.
Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.
Γιατί πραγματικά έσκασαν τα χημικά σε αποθήκη στη Βηρυτό του Λιβάνου; Τι διαρρέουν οι Λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας;
Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις συγκλονιστικές εικόνες της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων (ώρα 09:00 το πρωί Ελλάδος), σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, είναι πάνω από 100 νεκροί και περίπου 4.000 τραυματίες.
Αρκετοί από τους χιλιάδες τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από συντρίμμια μετά τις απανωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο με πυροτεχνήματα κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού.
Η δύναμη της έκρηξης, που έγινε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές με την πόλη της Βηρυτού να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Hassan Diab, στην αποθήκη όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη υπήρχαν αποθηκευμένοι εδώ και έξι χρόνια 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, παρατημένοι και δίχως μέτρα προφύλαξης. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το βράδυ, και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για τους υπευθύνους αυτής της απίστευτης τραγωδίας.
«Δεν θα αναπαυτούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια