Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι σούπερ τροφές που πρέπει να δοκιμάσετε

Υπάρχουν πολλές περισσότερες σούπερ τροφές εκεί έξω απ' όσες νομίζετε.
Γιατί να μην δοκιμάσετε ορισμένες;
Βατόμουρα, μπρόκολο, βραζιλιάνικα φιστίκια και εεε, κόκκινο κρασί.
Αυτές ήταν οι σούπερ τροφές που γνωρίζαμε και (πρέπει) να αγαπάμε.
Όμως ενώ είναι σπουδαία ιδέα να τρώμε αυτά τα υπερ-υγιεινά σνακ όσο πιο συχνά μπορούμε, υπάρχει μία πολύ ευρύτερη επιλογή από superfoods που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Από πλούσιους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σπόρους μέχρι μπαχαρικά που πολεμούν τον καρκίνο, ρίχνουμε μία ματιά σε λιγότερο γνωστά τροφές που πρέπει να βάλετε στο καλάθι σας:
 Κανέλα
Η λέξη "αντιοξειδωτικό" μας κάνει να σκεφτούμε τα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα και τα μήλα.
Όμως μία πηγή, που την έχουμε σε λιγότερη εκτίμηση, αυτών των σημαντικών θρεπτικών ουσιών είναι η κανέλα, που με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, λειτουργεί ως ένα φίλτρο κατά της γήρανσης, διώχνοντας τις ρυτίδες και γεμίζοντάς σας με ζωντάνια.
Η κανέλα επίσης κρατάει χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου, αποτρέποντας την λαιμαργία και την αύξηση του βάρους, και προστατεύοντας το σώμα από καταστάσεις όπως ο διαβήτης.

Χρυσόρριζα
Υπάρχουν πολλά περισσότερα σ' αυτό το μπαχαρικό από το μοναδικό του χρώμα.
Όπως η κανέλα έτσι και η χρυσόρριζα ή κουρκούμη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες χημικές ρίζες που επιτίθενται στον οργανισμό και αποτρέπουν καταστάσεις όπως ο καρκίνος και η καταστροφή οργάνων.
Η χρυσόρριζα παίρνει την ιδιαίτερη απόχρωσή της από χρωστικές ουσίες, ένα αντιοξειδωτικό που δουλεύει παράλληλα με την πρωτείνη της χρυσόρριζας που συγκεντρώνει τις χημικές ρίζες και διατηρεί το σώμα σας σε εξαιρετική κατάσταση.

Νεροκάρδαμο
Ένα συχνά παραγνωρισμένο "superfood", το νεροκάρδαμο όταν μπαίνει στη σαλάτα ή σε μία υπέροχη πράσινη σούπα γεμίζει το σώμα σας με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Γραμμάριο προς γραμμάριο, το νεροκάρδαμο είναι μία πιο άφθονη πηγή βιταμινών C, B, K, E, σιδήρου, κάλσιου και ψευδάργυρου συγκριτικά με τα μήλα και τις ντομάτες.
Μόνο το μπρόκολο που καταπολεμά τον καρκίνο, είναι το superfood που έχει περισσότερη βιταμίνη C.
To νεροκάρδαμο είναι επίσης γεμάτο από αντιοξειδωτικά όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη και κερσετίνη, και πιστεύεται πως -κατά μεγάλη ειρωνεία λόγω του ονόματός του- αποβάλλει από το σώμα τα υπερβολικά υγρά.

Σπόροι chia
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι οι πιο γνωστές πηγές των σημαντικών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που το σώμα χρειάζεται για να αποτρέψει ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας ψηλά και βελτιώνοντας τη διανοητική λειτουργία.
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε λιπαρά ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι η μόνη σας πηγή αυτών των σημαντικών οξέων.
Οι σπόροι chia, που τους βάζετε στις σαλάτες, στις σούπες, στα λαχανικά και στο μούσλι, είναι σχετικά άγευστοι, αλλά προσθέτουν μία ικανοποιητική τραγανή αίσθηση, όπως και μία υγιεινή δόση από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ίνες διαίτης, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες χαμηλού "γλυκαιμικου" δείκτη, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, βάζοντας ένα τέλος στη λαιμαργία.

Μαύρο ρύζι
Άσπρο ρύζι - κακό. Ολικής άλεσης - καλό.
Μαύρο ρύζι - ακόμα καλύτερο.
Γνωστό ως το «απαγορευμένο ρύζι» επειδή οι αρχαίοι Κινέζοι ευγενείς το κράταγαν για τον εαυτό τους και μακριά από τους «κοινούς θνητούς», μία κουταλιά μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ανθοκυανινών από την ίδια ποσότητα blueberries, ενώ περιέχει περισσότερες ίνες και βιταμίνες.
Είναι επίσης χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρα και μπορεί επίσης να βοηθήσει το χάσιμο βάρους.
Ποπ κορν
Μην ξεγελιέστε από την ιδέα πως το ποπ κορν είναι ένα "junk food".
Η γεμάτη ζάχαρη (ή ακόμα χειρότερα, βούτυρο) εκδοχή του, σερβιρισμένο σε τεράστιους «κουβάδες» στο τοπικό σας σινεμά, μπορεί να ξεχειλίζει από θερμίδες, όμως συνήθως, το απλό ποπ κορν είναι ίσως η πιο απρόβλεπτη πηγή από σούπερ υγιή αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με ερευνητές. Πέρα του ότι περιέχει πολύ μεγάλα ποσοστά φυτικών ινών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το ποπ κορν περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά πολυφαινόλης, που μπορεί να σας προστατέψει εναντίον των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της γήρανσης.

Αγριολούλουδα και βοτανολούλουδα
Είμαστε όλοι περισσότερο από χαρούμενοι να τρώμε βότανα ως μέρος μίας ισορροπημένης, υγιής δίαιτας, όμως... λουλούδια;
Συχνά ξεσκαρταρισμένα πριν τα βοτάνια φτάσουν στο τοπικό σας μανάβικο ή σούπερ μάρκετ, τα βοτανολούλουδα είναι γευστικότατα ενώ κάνουν και απίστευτα καλό στην υγεία σας.
Σκόρδο, ρόδα, λεβάντα, θυμάρι, πρασουλίδα, άνηθος και άγριο ραδίκι κάνουν καλό σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες και μπορούν να περιορίσουν το ρίσκο της καρδιακής ανεπάρκειας.
Επίσης δείχνουν όλα υπέροχα μέσα στις σαλάτες.
Aronia berries
Μύρτιλλα, βατόμουρα, φράουλες, goji berries... όλα φέρουν, και το έχουν κερδίσει επάξια, το όνομα του "superfood".
Τώρα προσθέστε την μικροσκοπική aronia berry, που εάν λαμβάνετε μία χούφτα κάθε μέρα, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι σας, προστατεύοντας σας από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Acerola
Αυτό το τροπικό φρούτο, που μεγαλώνει κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική, είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C στον πλανήτη. Το κεράσι των Μπαρμπέιντος, όπως είναι ακόμα γνωστό, περιέχει περισσότερες από 30 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C που βρίσκουμε στο χυμό του πορτοκαλιού.
Αλλά σε τι είναι καλό; Η βιταμίνη C είναι γνωστό πως δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζει τη γήρανση με το να δίνει ώθηση στον ανθρώπινο ιστό να μεγαλώσει και να «σιδερώνει» τις ρυτίδες, ενώ επίσης θεωρείται πως καταπολεμά στο στρες (πιθανότατα επειδή πλέον δε μας κάνει να μοιάζουμε «ζαρωμένοι» σαν δαμάσκηνα).

Τσάι Oolong
Πολύ απλά ένα σούπερ φαγητό σε υγρή μορφή, το κινέζικο τσάι Oolong είναι (σε αντίθεση με το γεμάτο θερμίδες καπουτσίνο που παίρνετε κάθε πρωί) γνωστό πως επιταχύνει τον μεταβολισμό και έτσι σας βοηθάει να χάσετε κιλά.
Επίσης είναι πλούσια πηγή σε πολυβιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, Β, D, E και K, όπως και θρεπτικές ουσίες, όπως το ποτάσιο, ο ψευδάργυρος και το κάλσιο.
Τσάι κανείς;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια