Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δώδεκα περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται​ με το πάθος του έρωτα

΄Αλλοι λένε ότι ο έρωτας περνάει από το ...στομάχι, άλλοι πάλι θεωρούν ότι η έννοια του κεραυνοβόλου έρωτα είναι ένας μύθος.
Το μυστικό της ...αγάπης κρύβεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία εξετάζει τις διανοητικές λειτουργίες που καθορίζουν ένα από τα δυνατότερα ανθρώπινα συναισθήματα, στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, του μεγάλου αυτού "άγνωστου".
Η καθηγήτρια Στέφανι Ορτιγκ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, σημείωσε ότι η έννοια της αγάπης περιλαμβάνει μερικά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και κάποιες σύνθετες έννοιες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πρόκληση έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Εντοπίζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες υπάρχει αυξημένη ροή αίματος, το οποίο μεταφέρει στα κύτταρα οξυγόνο, οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν τα σημεία που θεωρούνται "υπεύθυνα" για την ανάπτυξη...τρυφερών αισθημάτων.
Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι κάποιες περιοχές που δραστηριοποιούνται όταν ξυπνάει...η αγάπη έχουν την ίδια λειτουργία και όταν κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως η κοκαΐνη.
Χρόνος.
Το ότι ο έρωτας είναι μια πολύπλοκη νευροχημική διαδικασία δεν σημαίνει ότι θέλει πολύ χρόνο για να....εκκολαφθεί.
Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα πρώτα ψήγματα εντοπίζονται δευτερόλεπτα αφότου ο άνδρας ή η γυναίκα θεωρήσουν ότι βρήκαν το "έτερον τους ήμισυ".
Η χαρτογράφηση του έρωτα, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει άμεση εφαρμογή όχι μόνο στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά θα βοηθήσει και μια σειρά άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως η Ψυχολογία, η Ιατρική και η Κοινωνιολογία.
"Όσο περισσότερο κατανοήσουμε την αγάπη τόσο περισσότερο θα συνυπολογίζουμε το ρόλο της στην ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία", σημείωσε η καθηγήτρια Ορτιγκ.
Συναίσθημα
Η έρευνα κατέδειξε ότι το καθεστώς της αγάπης προκαλεί έντονη διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, την αίσθηση της ανταμοιβής, την κοινωνικότητα και την αυτοεκτίμηση.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι η αναζήτηση της αγάπης στον άνθρωπο είναι πολύ πιο σύνθετη και δυνατή από τη σεξουαλική διάθεση, γεγονός που οφείλεται στην αρχέγονη ανάγκη της τεκνοποίησης, αλλά και της υποστήριξης της οικογένειας και της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους, μετά τη γέννηση του απροστάτευτου και ανίκανου να αυτοσυντηρηθεί μωρού.
Το γεγονός αυτό επιβάλλει την ύπαρξη οικογένειας με δυνατούς δεσμούς αγάπης που εξασφαλίζουν την ομαλή ψυχοπνευματική ανάπτυξή του.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί δώδεκα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το πάθος του έρωτα.
Τι προκαλεί όμως τη διέγερση του μυαλού;
Η απάντηση κρύβεται στην ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, όπως αποδείχτηκε με ένα πείραμα κατά το οποίο ερωτευμένοι...εθελοντές διάβαζαν ονόματα αγαπημένων τους προσώπων.
Μέσα σε 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου έστελναν "μηνύματα" σε μία από τις 12 περιοχές του, πολύ πριν δηλαδή ο εθελοντής προλάβει να εκφράσει κάποιο συναίσθημά τους προφορικά.
Πιέρ Κοσμίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια