Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι θα τη μετατρέψουν και σε τζαμί

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζάμι η Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει η Χουριέτ καθώς και το πρακτορείο Anadolu. Συγκεκριμένα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Στο μεταξύ «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων. Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να... λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εκπαιδευτική, Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Είναι δεδομένο ότι η σημερινή (10/7) εξέλιξη θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια