Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, Ριτσώνας, Εύβοια

Το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Το Κέντρο ιδρύθηκε από την εταιρία Crem Services και η λειτουργία του επέλυσε ένα μακροχρόνιο κοινωνικό αίτημα καθότι έως τότε οι συγγενείς των εκλιπόντων, που είχαν εκφράσει την επιθυμία της αποτέφρωσης αντί της ταφής, υποχρεώνονταν να μεταφέρουν τη σορό στο εξωτερικό.
Με σεβασμό στους εκλιπόντες καθώς και τους συγγενείς και τους οικείους, το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών παρέχει σήμερα υπηρεσίες αποτέφρωσης σορού και οστών από εκταφές, καθώς και υπηρεσίες για τη διασπορά τέφρας σε γη, θάλασσα και αέρα.
Οι υπηρεσίες τους:
-Αποτέφρωση σορού: Αποτέφρωση της σορού και παράδοση της τέφρας σε τεφροδόχο της επιλογής σας.
-Αποτέφρωση οστών: Αποτέφρωση οστών μετά από εκταφή, αντί της φύλαξης σε οστεοφυλάκιο, και παράδοση της τέφρας σε τεφροδόχο της επιλογής σας.
-Τέλεση θρησκευτικής ή πολιτικής τελετής στην Αίθουσα Αποχαιρετισμού: Τέλεση θρησκευτικής ή πολιτικής τελετής που διοργανώνεται από το γραφείο τελετών και τους συγγενείς και οικείους στην Αίθουσα Αποχαιρετισμού. Παρέχεται η δυνατότητα για προβολή οπτικοακουστικού αφιερώματος, ειδικό στολισμό, μουσική κάλυψη κ.ά.
-Εκδήλωση αποχαιρετισμού στην Αίθουσα Αναψυκτηρίου: Παράθεση καφέ, αφεψημάτων, ελαφρύ και πλήρους γεύματος (σε συνεργασία με εταιρία catering) στον εσωτερικό χώρο και το αίθριο.
-Ταφή της τέφρας: Πραγματοποιείται ταφή της τέφρας στον ανθόκηπο του ΚΑΝ.
-Φύλαξη τεφροδόχου: Φυλάσσεται η τεφροδόχος στο υπαίθριο τεφροφυλάκιο του ΚΑΝ.
-Διασπορά της τέφρας: Παροχή πολλαπλών επιλογών για διασπορά της τέφρας σε γη, θάλασσα και αέρα.
-Προαγορά υπηρεσιών αποτέφρωσης: Παρέχεται η δυνατότητα προαγοράς υπηρεσιών αποτέφρωσης και διάθεσης της τέφρας προς αποφυγή τυχόν επιβάρυνσης για την οικογένεια μετά το θάνατο.
-Τεφροδόχοι: Διατίθενται χειροποίητα αντίγραφα τεφροδόχων εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα και τεφροδόχοι σε ποικιλία σχεδίων, διαστάσεων και υλικών (από χαλκό, ορείχαλκο, MDF, δρυ, πηλό, υδατοδιαλυτά και ανακυκλώσιμα υλικά).
-Κοσμήματα ενθύμησης: Διατίθεται ποικιλία κοσμημάτων ενθύμησης.

Η επιλογή της αποτέφρωσης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι:

  • Η ανακούφιση της οικογένειας από την τραυματική εμπειρία της εκταφής.
  • Η απαλλαγή από την οικονομική επιβάρυνση για την κατασκευή τάφου που συνήθως καταστράφεται σε τρία χρόνια μετά την ταφή.
  • Η αποδέσμευση από τη μακροχρόνια οικονομική επιβάρυνση για τη φύλαξη των οστών σε οστεοφυλάκιο.
  • Η καλύτερη διαχείριση της γης κυρίως στα αστικά κέντρα όπου υπάρχει υπερκορεσμός χώρου στα κοιμητήρια.
  • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι με την αποτέφρωση δεν επιβαρύνεται το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας. Παράλληλα η αποτέφρωση πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές και εθνικές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
  • Η ανακούφιση των συγγενών και οικείων από σημαντική συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση.
  • Η δυνατότητα για περισσότερες επιλογές όσον αφορά τις εκδηλώσεις αποχαιρετισμού και μνήμης.
  • Η αποτέφρωση των νεκρών δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα πολλών Ελλήνων, επώνυμων και μη, που επέλεξαν την αποτέφρωση.
  • Η πρακτική της αποτέφρωσης νεκρών υφίσταται στην υπόλοιπη Ευρώπη και το δυτικό κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα. Πλέον, τα ποσοστά της αποτέφρωσης σε ορισμένες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις ΗΠΑ, είναι πολύ υψηλότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά όσων επιλέγουν την ταφή.
 cremservices.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια