Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα αποτσίγαρα προστατεύουν το ατσάλι

Κίνα:
Τα χημικά κατάλοιπα από τα αποτσίγαρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ατσάλινων σωλήνων από τη σκουριά (μελέτη).
Τα χημικά κατάλοιπα από τις γόπες των τσιγάρων, που είναι τόσο τοξικά ώστε να σκοτώνουν τα ψάρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ατσάλινων σωλήνων από τη σκουριά, αποφάνθηκε μελέτη κινέζων επιστημόνων.
Σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Industrial & Engineering Chemistry Research, της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, οι κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν εννέα χιμικές ουσίες αφού εμβύθισαν γόπες από τσιγάρα σε νερό.
Στη συνέχεια, το «απόσταγμα» το χρησιμοποίησαν στην επικάλυψη ενός τύπου ατσαλιού, του N80, που χρησιμοποιείται για τους σωλήνες πετρελαίου και διαπίστωσαν ότι προστατεύονται από τη σκουριά.
Οι χημικές ουσίες του τσιγάρου, περιλαμβανομένης της νικοτίνης, επιδρούν ως αντιδιαβρωτικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Γιούν Ζάο στο τμήμα Ενέργειας και Μηχανικής Ηλεκτρικής Ισχύος, του πανεπιστημίου Ζι'άν Γιαοτόνγκ και χρηματοδοτήθηκε από την κινεζική κρατική εταιρία πετρελαίου «Κινεζικός Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου».
Η διάβρωση των ατσάλινων σωλήνων οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου κοστίζει στις πετρελαιοπαραγωγές εταιρίες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την επισκευή ή την αντικατάστασή τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα περνούν στο περιβάλλον κάθε χρόνο και μεταξύ άλλων προκαλούν τον θάνατο των ψαριών λόγω της τοξικότητάς τους.
«Η ανακύκλωση θα έλυνε αυτά τα προβλήματα, αλλά η εξεύρεση πρακτικών χρήσεων για τα αποτσίγαρα δεν ήταν εύκολη», γράφουν οι ερευνητές.
Στην Κίνα οι καπνιστές αριθμούν 300 εκατομμύρια.
Η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές και καταναλώνει ένα τρίτο του παγκόσμιου αριθμού τσιγάρων. Σχεδόν το 60% των ανδρών στην Κίνα καπνίζουν κατά μέσο όρο 15 τσιγάρα ημερησίως.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια