Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ

Από την ηλικία των 2-3 μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε με τα παιδιά για τα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς να παραλείπουμε να αναφέρουμε και τις σωστές (ιατρικές) ονομασίες των γεννητικών οργάνων του κάθε φύλου.
Τα παιδιά έτσι μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν για τις σωματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και την αμετάβλητη φύση τους.
 Είναι όμως και μια πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσουν να μαθαίνουν και για τις διαφορές μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, όπως και για τους ρόλους των δύο φύλων.

Γύρω στα 3-4 είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι πρώτες ερωτήσεις γύρω από το σεξ. Μέχρι τα 4 περίπου οι απαντήσεις σας δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς. Από τα 4 μέχρι τα 6 μπορείτε να ξεκινήστε μιλώντας τους για τον μηχανισμό του σεξ ως ενός τρόπου απόκτησης παιδιών.

Δεν είναι όμως κακό να εξηγήσετε στα παιδιά ότι το σεξ είναι και ένας τρόπος μέσα από τον οποίο οι ενήλικοι αντλούν ευχαρίστηση και μοιράζονται όμορφα συναισθήματα με έναν άνθρωπο που αγαπούν. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια φυσική και άνετη στάση, και δώστε τους να καταλάβουν, χωρίς αμηχανία ή ενοχές, ότι το σεξ αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή δραστηριότητα της προσωπικής ζωής των ενηλίκων.

Αν κάποια στιγμή τα παιδιά σας σας κάνουν μια ερώτηση δημοσίως που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση εξηγήστε τους πως θα τους δώσετε μια απάντηση αργότερα, ‘στο σπίτι’, και κάντε το σύντομα. Αν πάλι σας ρωτήσουν συγκεκριμένα αν εσείς, οι γονείς τους, κάνετε σεξ, απαντήστε τους με ειλικρίνεια. Βοηθείστε τα να το δουν σαν μια ένδειξη αγάπης που τρέφετε ο ένας για τον άλλο.

Μια τέτοια εξήγηση θα τους βοηθήσει να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά. Στην περίπτωση που αρχίσουν να χρησιμοποιούν χυδαίες λέξεις, βοηθήστε τα να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό που λένε, χρησιμοποιείστε τις ίδιες λέξεις στις επεξηγήσεις σας έτσι ώστε να τις απενεχοποιήσετε, και αν τα παιδιά συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν, απλά αγνοείστε τα.

Συμβουλές για την ασφάλειά τους 
Από την ηλικία των 3-4 πρέπει να αρχίσετε να δίνετε συμβουλές στα παιδιά σχετικά με την ασφάλειά τους. Χωρίς να τους δημιουργείτε φόβο, πρέπει να τα μάθετε να λένε ‘όχι’ σε δελεαστικές προτάσεις αγνώστων, ή σε αγγίγματα που τα κάνουν να νιώθουν άβολα.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ποιες περιοχές του σώματός τους μπορεί να αγγίξει κάποιος και ποιες όχι, ή ποιοι επιτρέπεται κάποιες φορές να τις αγγίζουν αν χρειαστεί (π.χ. εσείς ή ο γιατρός εφόσον είστε και εσείς παρόντες).

Εμείς οφείλουμε να τα διδάξουμε πως το σώμα τους ανήκει στα ίδια και σε κανέναν άλλον και πως αν ποτέ τους ενοχλήσει κάτι ή κάποιος θα πρέπει να πουν ‘όχι’ και να έρθουν αμέσως να μας το πουν. Επίσης, αν συνηθίζουμε να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα σαν ένδειξη στοργής και αγάπης, καλό είναι όσο μεγαλώνουν να διακόψουμε αυτήν την συνήθεια. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια