Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κορωνοϊός: Πώς ξεκινάει, τα συμπτώματα

#Sars-CoV-2 #COVID-19 #menoume_spiti #καραντινα #κοροναιο #κορονοιος #κορωνοιος #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

είτε πώς ξεκινάει ο κορονοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να μένουμε σπίτι.
Μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Τα κρούσματα αυξάνονται, οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει και στα συμπτώματα του κορονοϊού.
Γνωρίζοντας τα συμπτώματα είναι πιο εύκολο να μείνει κανείς στο σπίτι και να απομονωθεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
Ο κορωνοϊός, που επισήμως ονομάζεται Sars-CoV-2, μπορεί να εισβάλει στο σώμα με την αναπνοή με τα σταγονίδια αφότου κάποιος έχει βήξει από κοντινή απόσταση, ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια με άγγιγμα στο πρόσωπο.
Οι γνωστοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται, από τη μία το «μένουμε σπίτι», ειδικά αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, μέχρι την οδηγία να μην φέρνουμε τα χέρια στο πρόσωπο.
Όπως γράφει το BBC, ο κορονοϊός πρώτα μολύνει τα κύτταρα που υπάρχουν στο λαιμό μας, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.
Σε αυτό το πρώιμο στάδιο δεν αισθανόμαστε άρρωστοι και μερικοί μπορεί να μην αναπτύξουν καθόλου συμπτώματα.
Η περίοδος επώασης, ο χρόνος δηλαδή μεταξύ της μόλυνσης και των πρώτων συμπτωμάτων ποικίλλει αλλά είναι κατά μέσο όρο πέντε μέρες.
Οι περισσότεροι θα περάσουν τον κορονοϊό ήπια. Ο κορονοϊός είναι μια ήπια λοίμωξη για 8 στους 10 ανθρώπους που θα νοσήσουν και τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας. Πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλά δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.
Σύμφωνα πάντα με το BBC ο βήχας του κορονοϊού είναι αρχικά ξηρός και αυτός πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των κυττάρων καθώς αυτά μολύνονται από τον ιό.
Κάποιοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να βήχουν πτύελα, μια παχιά βλέννα που περιέχει νεκρά πνευμονικά κύτταρα που θανατώνονται από τον ιό.
Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο σπίτι και άφθονα υγρά. Δεν χρειάζεται ειδική νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Αυτό είναι το διάστημα που αναρρώνουν οι περισσότεροι.
Μάλιστα, όπως τόνισε χθες ο λοιμοωξιολόγος Σ. Τσιόρδας: «Δεν είναι μόνο ο νέος ιός, ο οποίος προκαλεί τα αναπνευστικά προβλήματα ή την ηπιότατη ίωση στο 85% των περιπτώσεων.
Μπορεί να είναι κάποια άλλη κατάσταση. Για αυτό χρειάζεται επιφυλακή. Επαγρύπνηση για αυτό που ονομάζουμε σοβαρά συμπτώματα.
Μια δύσπνοια, ένας έντονος πόνος στο στήθος, κάποια άλλη ένδειξη ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει, ένας πολύ υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, μια κυάνωση, δηλαδή τα χείλια να έχουν το μπλε χρώμα, ένας αποπροσανατολισμός, μια ληθαργικότητα, που μπορεί να σημαίνει, όπως είπατε, τη μηνιγγίτιδα.
Άρα για αυτό χρειάζεται επικοινωνία με το γιατρό για τις ευπαθείς ομάδες, το τονίζω. Εκεί είναι το σημαντικότερο. Οι υπόλοιποι θα το περάσουμε ελαφρά και θα πρέπει να έχουμε επαγρύπνηση, όπως κάνουμε και σε κάθε άλλη περίπτωση, για συμπτώματα που ενδεχομένως είναι πιο σοβαρά και χρειάζονται επικοινωνία με το γιατρό.
Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται ψυχραιμία. Οι περισσότεροι ξέρουμε τι πάει να πει μια απλή ίωση και το έχουμε περάσει τουλάχιστον 3 με 4 φορές το χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια