Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όλα όσα δεν αποκαλύπτουν οι chefs

Κοιτώντας πίσω από τα φώτα της κάμερας, τα όμορφα στημένα πιάτα των πρωινάδικων και τα νόστιμα φαγητά των αφιερωμένων στο φαγητό εκπομπών της τηλεόρασης, σας αποκαλύπτουμε μερικά από τα μυστικά που δεν θα σας αποκαλύψουν ποτέ οι γνωστοί chefs μπροστά στην οθόνη.
Την εποχή που η μαγειρική έχει γίνει η νέα μόδα, ο καθένας μας πειραματίζεται ευκολότερα με νέες γεύσεις και συνδυασμούς σε σχέση με παλιότερα και οι εκπομπές μαγειρικής έχουν κατακλύσει την τηλεόραση, ήρθε η στιγμή να μάθουμε ορισμένα πράγματα που κρατούν κρυφά οι chefs από τους τηλεθεατές.

Για να έχεις το υπέροχο αποτέλεσμά τους δεν πρέπει να γεμίζεις το πιάτο
Όταν βάζουμε κάτι μικρό σε ένα μεγάλο πιάτο, το κάνουμε να φαίνεται ομορφότερο, ειδικά αν το στοιβάζουμε μαζί με άλλα ή το τοποθετούμε το ένα απέναντι στο άλλο.
 Προφανώς και δεν περιμένουν όλοι οι chefs τα... λαζάνια να ετοιμαστούν
Είναι λογικό, οι chefs να μην περιμένουν τα λαζάνια να ψηθούν 1 ώρα ή το χοιρινό να σιγοβράσει για 3 ώρες, ούτε φυσικά, το κρέας μαγειρεύεται μαγικά μέσα σε 1 λεπτό.
Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν, ότι πίσω από τη σκηνή υπάρχει και μια δεύτερη κουζίνα όπου ετοιμάζονται στην πραγματικότητα τα φαγητά και στη συνέχεια δίνονται στον chef για να παρουσιάσει τα διάφορα στάδια της συνταγής, χωρίς να σπαταλιέται πολύτιμος τηλεοπτικός χρόνος. Αυτό λέγεται swap-out. Εσείς δεν θα έχετε κάποιον να σας κάνει όμως αυτή τη δουλειά και θα πρέπει να περιμένετε 3 ώρες για να γίνει το κρέας σας, κάνοντας παράλληλα κάποια άλλη δουλειά.
Τα φαγητά που δοκιμάζονται στην τηλεόραση είναι πολλές φορές κρύα και άνοστα
Μην περιμένετε ότι τα φαγητά που φαίνονται υπέροχα στην οθόνη της τηλεόρασής σας είναι και στην πραγματικότητα υπέροχα. Κάποια δοκιμάζονται κρύα από τους παρουσιαστές ή ακόμα και ανάλατα, λόγω του swap-out που αναφέραμε παραπάνω. Έτσι μπορεί να ακούτε κάποιον να χαμογελά και να ξεστομίζει «Μμμμμ είναι φανταστικό», αλλά στην πραγματικότητα να είναι απαίσιο.

Οξύτητα: Ένας εύκολος τρόπος για να διορθώσετε τις ατέλειες
H oξύτητα τόσο του λεμονιού όσο και του ξυδιού, βοηθούν πολλές φορές να «ζωντανέψει» γευστικά ένα άτονο πιάτο και να γίνει πολύ πιο νόστιμο.
Καίνε και οι έμπειροι chefs τα φαγητά τους κάποιες φορές
Όταν συμβεί αυτό καμιά φορά μπροστά στην κάμερα, οι chefs φροντίζουν να απομακρύνουν την καμένη πλευρά του φαγητού από την κάμερα και να γυρίσουν το φαγητό από την ανάποδη πλευρά –όπου αυτό είναι εφικτό- αλλιώς ξαναγυρνάνε τη σκηνή…

Μην ακολουθείτε τις συνταγές κατά γράμμα
Μια συνταγή πρέπει να αποτελεί έναν μπούσουλα για να φτιάξετε ένα πιάτο κι όχι τη «Βίβλο» που θα την ακολουθείτε πιστά. Το παν στο μαγείρεμα είναι η διαρκής δοκιμή και η διόρθωση.
Δεν θα αποκαλύψουν ποτέ αν ένα φαγητό είναι κακό για την υγεία σας
Αν και πολλοί chefs κατανοούν το σημαντικό ρόλο που παίζουν για την ενημέρωση και την υγεία των τηλεθεατών, δεν πρόκειται να αποκαλύψουν ποτέ «στον αέρα» ότι ένα πιάτο γεμάτο κρέμα γάλακτος και ζάχαρη είναι βλαβερό για τον οργανισμό σας και πολύ παχυντικό.
Οι chefs συνεργάζονται με στυλίστες και φωτογράφους για να κάνουν τα πιάτα τους να φαίνονται λαχταριστά
Έτσι, καταλαβαίνει κανείς ότι εμείς στο σπίτι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτιάξουμε ένα καλό αποτέλεσμα και μάλλον, δεν θα πετύχουμε ένα τόσο εξαιρετικό όσο αυτό που είδαμε στην τηλεόραση.

Το γαρνίρισμα κάνει τα πάντα να φαίνονται τέλεια
Εμπρός, δοκιμάστε κι εσείς να πετάξετε ψιλοκομμένο μαϊντανό στην κορυφή της σούπας σας ή μερικά τριμμένα βότανα πάνω από το ψητό ψάρι σας μαζί με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο αρωματικό, πιο όμορφο και πιο χρωματιστό.
Όλοι κάνουν λάθη
Ακόμα και οι chefs της τηλεόρασης υποπίπτουν σε λάθη. Καίνε πετσέτες πάνω στη φωτιά, το φαγητό τους πέφτει από το πιάτο, καίγονται στον φούρνο κτλ. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα δείτε στην οθόνη σας. Μην πιστέψετε όμως, ότι δεν συμβαίνουν.
Η δουλειά τους είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο νομίζουμε
Εκτός από το να μαγειρεύει κάποιος ζωντανά μέσα σε λίγο χρόνο, πρέπει ταυτόχρονα να απαντά σε ερωτήσεις, να περιγράφει τη συνταγή βήμα-βήμα, να εξηγεί τα υλικά που χρησιμοποιεί και γιατί τα επέλεξε και να κοιτά παράλληλα προς την κάμερα. Και εκτός από όλα αυτά, ακούει κι από το ακουστικό τον υπεύθυνο της παραγωγής να του λέει να συντομεύει γιατί πρέπει να πάνε σε διαφημιστικό διάλειμμα.

Η καθαριότητα είναι πράγματι, η μισή αρχοντιά
Στα καλά εστιατόρια δεν θα βρείτε κουζίνα βρώμικη ή ανάκατη, σε αντίθεση με τις κουζίνες της τηλεόρασης που λόγω έλλειψης χρόνου, είναι μια «καταστροφή». Πεταμένα μαρούλια, βρώμικοι πάγκοι, δεκάδες βρώμικα πιάτα. Στην πραγματικότητα, καλό είναι να μαγειρεύετε με τέτοιο τρόπο και σειρά ώστε ό,τι χρησιμοποιείτε αμέσως να το πλένετε και να το τακτοποιείτε.
Φτιάχνουν υπέροχα πράγματα αλλά τρώνε συνηθισμένα
Οι περισσότεροι chefs που ασχολούνται όλη μέρα με το μαγείρεμα, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν όταν πάνε σπίτι τους είναι να μαγειρέψουν. Έτσι αν και φτιάχνουν όλα αυτά τα υπέροχα πιάτα, στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές αρκούνται στο να φάνε οι ίδιοι ένα μπολ μακαρόνια με σάλτσα ή ένα σάντουιτς. Κάτι απλό και εύκολο δηλαδή. Εκτός αν υπάρχει κάποιος στο σπίτι που θα προνοήσει για αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια