ΣκΠ: Ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής

Η ανθυγιενή διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, σχετικά με την επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συσχέτισαν θετικά την υψηλή κατανάλωση ζωικού λίπους, κρέατος, αλλαντικών, γλυκών, πλήρους μη παστεριωμένου γάλακτος, με την εκμυελίνωση και φυσικά με τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.
Πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, προκαλούν διαταραχες στη σύνθεση της μυελίνης.
Το ζωικό λίπος μπορεί να προάγει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, δημιουργώντας περιαγγειακές πλάκες.
Επιπλέον, μεταβολές στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ιογενούς λοίμωξης, με επακόλουθο τη δευτεροπαθή απομυελίνωση.
www.onmed.gr

Related Posts