Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Anatoly Dyatlov 1931-1995 Анатолий Степанович Дятлов

(Russian: Анатолий Степанович Дятлов; 3 March 1931 – 13 December 1995)
Αυτό το όνομα χρησιμοποιούν τα έθιμα της Ανατολικής Σλαβικής ονοματολογίας . το πατρόνυμο είναι ο Στεπάνοβιτς και το όνομα της οικογένειας είναι ο Ντιτάλοφ.
Ο άνθρωπος πίσω από την καταστροφή πυρηνικών από το Τσερνομπίλ
Αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός του Τσερνομπίλ πυρηνικού σταθμού , και ο επόπτης της δοκιμής ασφάλειας καταστροφική η οποία είχε ως αποτέλεσμα το 1986 καταστροφή του Τσερνομπίλ , για την οποία υπηρέτησε ο οποίος απελευθερώνεται στο πλαίσιο γενικής αμνηστίας το 1990.
Ο Ανατόλι Ντιάτοφ  καταδικάστηκε για την καταστροφική κατάρρευση του. Αλλά ήταν τόσο απερίσκεπτος όπως ισχυριζόταν η σοβιετική αφήγηση;
Οι Ρώσοι έδωσαν την ευθύνη αποκλειστικά στον Ντιάτλοφ και ήταν σίγουρα ο ανώτατος μηχανικός που ήταν παρόν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Αλλά τι συνέβη ακριβώς, και τι είδους άνθρωπος ήταν ο Ανατόλι Ντιτάλοφ;
Η παγκόσμια διάσημη καταστροφή ξεκίνησε με μια φαινομενικά αβλαβή δοκιμή ασφαλείας αργά τη νύχτα. Μετά την αποτυχία του τεστ και το ανθρώπινο λάθος συνδύασε το πρόβλημα, ο Αντιδραστήρας Αρ. 4 κατέστη ακατάλληλος. Ο πυρήνας εξερράγη, ο γραφίτης εκτέθηκε στον ανοιχτό αέρα και χιλιάδες ραδιενεργά σωματίδια διαρρέουν σε λοφίσματα μέσω της οροφής που φουσκώνει η εγκατάσταση.
Οι δύο εργάτες που πέθαναν εκείνο το βράδυ μάλλον υπέφεραν λιγότερο από όλους εκείνους που πέθαναν τις ημέρες και τα χρόνια μετά από δηλητηρίαση από ακτινοβολία.
Οι σοβιετικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο Dyatlov απέτυχε να ακολουθήσει τις πιο βασικές προφυλάξεις ασφαλείας τη νύχτα της 26ης Απριλίου 1986. Ο Ντιάτλοφ παραγγέλθηκε από τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει ένα πείραμα που απαιτούσε να δοθεί εντολή στους υπαίτιους του να ασχοληθούν με εξαιρετικά επικίνδυνες και εντελώς περιττές δραστηριότητες. Το εν λόγω πείραμα προοριζόταν να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί εάν ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι δικοί του στρόβιλοι μόλις αποκοπεί η ισχύς. Αν ναι, ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να παραμείνει σε λειτουργία σε απροσδόκητες διακοπές ισχύος. Ενώ οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Dyatlov δεν έλαβε επαρκείς προφυλάξεις, διαφώνησε έντονα με αυτό το σημείο.
Οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι τον χρησιμοποιούσαν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αντί να δέχονται τη δική τους υπαιτιότητα. "Αυτές οι ψευδείς δηλώσεις με κατέστρεψαν. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι οι σχεδιαστές του αντιδραστήρα βρήκαν αμέσως την πραγματική αιτία του ατυχήματος, αλλά έκαναν τα πάντα για να ωθήσουν την ενοχή στους χειριστές ».
"Αν ήξερα τότε ότι ξέρω τώρα για το είδος τέρατος αυτού του αντιδραστήρα, δεν θα είχα πάει ποτέ να δουλέψω στο Τσερνομπίλ. Και όχι μόνο εγώ. Κανείς δεν θα είχε δουλέψει εκεί. Ήταν σαφές ότι αυτό δεν ήταν ένα κανονικό ατύχημα, αλλά κάτι πολύ πιο τρομερό. Ήταν μια καταστροφή.""Αυτό που συνέβη μετά το Τσερνομπίλ ήταν αυτό που συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις αυτές", δήλωσε ο Ντιάτλοφ.
"Η έρευνα διεξήχθη από τους ίδιους τους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για τον ελαττωματικό σχεδιασμό του αντιδραστήρα. Αν είχαν παραδεχτεί ότι ο αντιδραστήρας ήταν η αιτία του ατυχήματος ", δήλωσε ο Ντιτάλοφ," τότε η Δύση θα απαιτούσε το κλείσιμο όλων των άλλων αντιδραστήρων του ίδιου τύπου. Αυτό θα είχε πλήξει ολόκληρη τη σοβιετική βιομηχανία. "
Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1995, δύο χρόνια μετά την δημόσια εξήγησή του σε μια συνέντευξη στο The Washington Post . Ενώ μερικοί μπορεί να τον θεωρούν τον αληθινό κακοποιό της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ, η δεκαετία που περνάει φαίνεται να δείχνει ότι άλλες, πιο αμέριμνες δυνάμεις ήταν υπεύθυνες εκείνη την ημέρα.
Βιογραφία
Ο Dyatlov γεννήθηκε το 1931 στην Krasnoyarsk Krai , Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία . Οι γονείς του ήταν αγρότες που ζούσαν κοντά στον ποταμό Yenisei και στους ποινικούς οικισμούς του Krasnoyarsk. Έτρεξε μακριά από το σπίτι στην ηλικία των 14. Σπούδασε πρώτα σε μια επαγγελματική σχολή και εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος πριν έγινε δεκτός στη Μόσχα Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών Ινστιτούτο όπου αποφοίτησε το 1959.
Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο ναυπηγικής βιομηχανίας στο Komsomolsk-on-Amur , εγκαθιστώντας αντιδραστήρες σε υποβρύχια. Κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού ατυχήματος, ο Dyatlov έλαβε δόση ακτινοβολίας 200 rem , μια δόση που συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια ακτινοβολίας , εμετό, διάρροια, κόπωση και μείωση της ανθεκτικότητας στις μολύνσεις.

Τσερνομπίλ
Το 1973, μετακόμισε στο Pripyat , Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία , για να εργαστεί στο νεοσύστατο εργοστάσιο πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ . Η δεκατέσσερις χρόνια εμπειρίας του που εργάστηκε σε ναυτικούς αντιδραστήρες στη σοβιετική Άπω Ανατολή έκανε τον Dyatlov ένα από τα τρία ανώτερα στελέχη στο σταθμό του Τσερνομπίλ.
Υπεύθυνε τις Μονάδες Τρία και Τέσσερα.
Στις 26 Απριλίου 1986, ο Dyatlov επιβίωσε μια δοκιμή στο αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου, με αποτέλεσμα το χειρότερο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, ο Dyatlov εκτέθηκε σε δόση ακτινοβολίας 390 rem (3.9 Sv ), η οποία προκαλεί θάνατο στο 50% των προσβεβλημένων ατόμων μετά από 30 ημέρες, αλλά επέζησε.
Μαζί με τον Νικολάι Φόμιν και τον Βίκτορ Μπρουκχάνοφ , ο Ντιάτλοφ δικαστήθηκε επειδή δεν τήρησε τους κανονισμούς ασφαλείας. Το 1987 και οι τρεις βρέθηκαν ένοχοι σοβαρής παραβίασης των κανονισμών ασφαλείας που προκάλεσαν έκρηξη και καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Χορηγήθηκε αμνηστία μετά από τρία χρόνια.
Έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κακός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων, αντί να φυτέψει το προσωπικό, ήταν κυρίως υπεύθυνος για το ατύχημα. Σε μεταγενέστερες αναφορές διαπιστώθηκε ότι ο Dyatlov απείλησε ορισμένους εργάτες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με τερματισμούς εργασίας εάν δεν προχώρησαν στη δοκιμή εκείνη τη νύχτα στο Τσερνομπίλ. Ο Anatoly Dyatlov πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1995.
Στα μέσα
Ο Dyatlov απεικονίστηκε από τον Ιγκόρ Slavinskiy της σειράς 2004 Zero Hour: Disaster At Chernobyl, από τον Roger Alborough το 2006 στην παραγωγή του BBC Surviving Disaster: Chernobyl Nuclear Disaster, και από τον Paul Ritter στο 2019 HBO Miniseries Τσερνομπίλ.
Τα απομνημονεύματα του Dyatlov καταγράφηκαν λίγο πριν από το θάνατό του. Η καταγραφή έγινε από έναν άγνωστο φορέα και εμφανίστηκε στο YouTube το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια