Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζάκι και ....βενζιν​άδικο "απειλούν" την υγεία μας

Τα τζάκια, οι ξυλόσομπες και τα...βενζινάδικα μολύνουν την ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν ποικίλες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αναφέρουν επιστήμονες.
Μετά από αναλύσεις, μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γύρω από τα βενζινάδικα η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη με διάφορες οργανικές ουσίες.
Μάλιστα, παρατήρησαν ότι οι ουσίες αυτές, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαχέονται στον αέρα σε απόσταση 100 μέτρων από το ίδιο το βενζινάδικο.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ισπανοί ερευνητές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην κατοικούν σε σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από Πρατήρια Καυσίμων, ενώ την ίδια ώρα τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μεριμνήσουν ώστε νοσοκομεία και σχολεία να χτίζονται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά.
Την ίδια ώρα, ανεξάρτητη έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει ότι εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει και η καύση ξύλων στο τζάκι ή σε ειδική σόμπα.
Ο καθηγητής Στέφεν Λοφτ, που ηγήθηκε της επιστημονικής έρευνας, αναφέρει ότι τα αόρατα σωματίδια που διαχέονται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση ξύλου σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή ακόμα και καρδιοπάθειες.
Όπως και ο καπνός των τσιγάρων έτσι και τα μικροσωματίδια αυτά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου ή να εκφυλίσουν το DNA των ανθρώπων που εκτίθενται σε καθημερινή βάση σε αυτούς.
Public Health department, University of Copenhagen.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια