Έρευνα σοκ: Μόνο το 1% των νέων είναι χαρούμενο

Εχουν μέλλον οι νέοι;
Σε άλλους καιρούς θα ήταν μια χωρίς νόημα ερώτηση.
Γιατί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η νέα γενιά παραπέμπει στο μέλλον, είναι το μέλλον.
Αλλά για τους σημερινούς νέους το μέλλον προβλέπεται να έχει πολλή ξηρασία και η – όπως αποδείχθηκε επίπλαστη – ευημερία και η αισιοδοξία προηγούμενων δεκαετιών έχουν δώσει τη θέση τους στην οργή και στην απελπισία.
Σε δημοσκόπηση  στην ερώτηση «Ποια από τις παρακάτω λέξεις εκφράζει καλύτερα την ψυχολογία σας αυτή την εποχή;» μόνο το 1,1% των ερωτηθέντων νέων απαντά «χαρά», την «ελπίδα» επιλέγει το 8,3%, ενώ κυριαρχούν η «ανησυχία» (35,7%), η «απαισιοδοξία/φόβος» (28%) και η «οργή» (17,9%). Μάλλον όμως βιάζεται όποιος θα μιλήσει για μια «χαμένη γενιά» αμέτοχη και χωρίς ενδιαφέροντα.

Στην ερώτηση «συμμετέχετε σε διαδηλώσεις;» το 42,7% απαντά «μερικές φορές» και το 10,4% «τακτικά». Όπως παρατηρεί και ο καθηγητής κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, η Ιστορία μας έχει δείξει ότι οι γενιές που μεγάλωσαν στις αντίξοες συνθήκες του Εμφυλίου ή της απριλιανής χούντας «όχι μόνο βρήκαν δρόμο μέσα σε απίθανες δυσκολίες, αλλά μπόρεσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους και τη μοίρα του τόπου». Τελικά την απάντηση στο ερώτημα αν έχουν μέλλον θα τη δώσουν με τον δικό τους τρόπο οι ίδιοι οι σημερινοί νέοι.

Related Posts