Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κέικ με φιστίκι Αιγίνης - Χωρίς αλεύρι

,
Υλικά:
300 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά
215 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, ξεφλουδισμένα, ωμά}|
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
5 ασπράδια αυγού
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) 
Μέθοδος:
Βάζουμε τα αμύγδαλα για 30 λεπτά μέσα σε ένα μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
Μόλις περάσει το μισάωρο, τα στραγγίζουμε.
Στο μπλέντερ τοποθετούμε τα στραγγισμένα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν όσο πιο ψιλοκομμένα παίρνει.
Στην περίπτωση που δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ όπως εγώ, τότε βάζουμε τα υλικά (αμύγδαλα-φιστίκια-ζάχαρη), λίγα – λίγα μέσα στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να το δούμε να κολλάει και να μην μπορεί το μαχαίρι του να γυρίσει άλλο.
Βάζουμε το μείγμα των φιστικιών, των αμύγδαλων και της ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα ολόκληρα αυγά, τα ασπράδια, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν το χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με μια κουτάλα μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό σαν λάσπη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό, βαθύ ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών και κατόπιν στρώνουμε απαραιτήτως στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας διότι διαφορετικά θα κολλήσει το κέικ αφού δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία ούτε και αλεύρι.
(Αν διαθέτουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενα τοιχώματα, την οποία επίσης θα βουτυρώσουμε, αλευρώσουμε και θα καλύψουμε με λαδόκολλα).
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.
Στα 50 λεπτά ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου μας και ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντάς το στο κέντρο του.
Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Διαφορετικά το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα στο φούρνο να ψηθεί.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Το κέικ αυτό διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο μέσα σε τάπερ που κλείνει με καπάκι για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
bostanistas

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια