Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ένα άρθρο για τη βιταμίνη D

Δύο με τρία χρόνια πριν παντού διάβαζα διθυράμβους για την βιταμίνη D και τότε είχα πει ότι σε μια πενταετία περιμένω να αρχίζω να διαβάζω για το πόσο διαβολική δολοφόνος είναι. Και είχα κάνει λάθος διότι ήδη το γκρέμισμα της βασίλισσας ξεκίνησε. Και δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι αυτός είναι ο τρόπος τους. Οι επιθέσεις όμως έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερο έντονες και στις ιατρικές επιθεωρήσεις.
Λίγο πιο πίσω, γύρω στα δεκαπέντε περίπου χρόνια, σχεδόν πουθενά δεν άκουγες για την σημασία της βιταμίνης D και οι δύο κυρίαρχοι μύθοι ήταν ότι πάνω από 800iu μπορεί να γίνει ΠΟΛΥ τοξική και ότι «εμείς στην Ελλάδα με τόσο ήλιο δεν την χρειαζόμαστε». Πάρα πολλά άτομα στον χώρο της υγείας ήταν μάλιστα εχθρικά στην όποια ιδέα συμπλήρωσης D ή χοληκαλσιφερόλης όπως είναι το επίσημο όνομά της.

Σήμερα από την στάση του: «τι τις θέλεις αυτές τις επικίνδυνες αηδίες;», έχω δει συνταγογραφήσεις 25000-50000 iu την εβδομάδα, «γιατί όλοι έχουμε έλλειψη» ΧΩΡΙΣ, κατά τη γνώμη μου, ουσιαστική κατανόηση και έλεγχο για τις πιθανές ανάγκες του ατόμου.
Εντωμεταξύ, έχω ακούσει και συνωμοσιολογικές βλακείες της μορφής: «είναι τεχνητή η έλλειψη», «πειράζουν τις εξετάσεις για να μας τρομάξουν», «οι φαρμακοβιομηχανία θέλει να πουλήσει». Εντάξει... Αλλά και τα: «η γιαγιά μου ή οι αρχαίοι δεν είχαν πρόβλημα με την D, πώς εμείς ξαφνικά αποκτήσαμε;» Εντάξει πάλι... Και σε παρακαλώ μην υιοθετείς τέτοιου τύπου απόψεις γιατί το μόνο που φανερώνουν είναι βασική και ουσιαστική άγνοια και των βιολογικών μηχανισμών και της ιστορίας.
Και ενώ είναι γεγονός ότι η D, ως ενεργό μόριο, μπορεί να γίνει τοξική οι απόψεις ότι «δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη», ότι «τα οφέλη της δεν έχουν αποδειχθεί» ή ακόμη ότι «οι γιατροί πρέπει να αποφεύγουν την χρήση της», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τον Ιούλιο του 2018 το περιοδικό Nutrients παρουσίασε ειδικά την μελέτη για την τοξικότητά της: ‘Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports’ των Galior, Grebe και Singh που αξίζει τον κόπο να διαβάσεις αν θέλεις να μάθεις παραπάνω γι’ αυτό.
Αλλά και από την άλλη μεριά αυτή η τάση που μόνο γαριδάκια δεν πουλάνε με μερικές χιλιάδες διεθνείς μονάδες χοληκαλσιφερόλης και αυτό, ούτε σωστό, ούτε ασφαλές είναι.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους θα χρειαστεί να επαναλάβω κάποια ίσως γνωστά.
Η βιταμίνη D είναι απολύτως αναγκαία για την ζωή και την υγεία σου. Σχεδόν κάθε κύτταρό σου έχει υποδοχείς που ονομάζονται VDR και όταν η βιταμίνη D συνδέεται εκεί μπορεί και επηρεάσει πάνω από 200 γονίδια!
Και η δράση της είναι πολύ παραπάνω από το να βοηθά την απορρόφηση και την διαχείριση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Πέρα από την προστασία της ενάντια στην ραχίτιδα, την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, συμμετέχει στην κυτταρική ανάπτυξη, στην λειτουργία του αμυντικού συστήματος, στον τρόπο που οι μυς και τα νεύρα συνεργάζονται και πολλά ακόμη.
Και όντως η έλλειψή της έχει βρεθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη αυτοάνοσων, καρδιοπαθειών, άσθματος, κάποιων καρκίνων, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων.
Και ΝΑΙ, δυστυχώς παρά πολλοί Έλληνες με βάση τις εξετάσεις τους θεωρούνται ότι βρίσκονται σε έλλειψη. Γιατί ο τρόπος της ζωής, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, τα πολλά αντηλιακά, το γρήγορο σαπούνισμα μετά τη θάλασσα, η ποιότητα της τροφής όχι μόνο σε σχέση με την D, αλλά και με το λίπος και τα προϊόντα φυσικών ζυμώσεων μπορεί κατακάθαρα να σε οδηγήσει στην περιοχή της έλλειψης.
Άρα η λύση είναι απλώς να προσθέσω ένα χαπάκι ή λίγες σταγονίτσες την ημέρα και πάλι όλα καλά, μπορεί να σκεφτείς.
div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
Καλή σκέψη, που όμως θα πρέπει να την ξανασκεφτείς.
Διότι ενώ το άρθρο ασχολείται με την βιταμίνη D, ουσιαστικά πάλι σου γράφω για την λανθασμένη, υπεραπλουστευτική θεώρηση ζωής της μαγικής σφαίρας που λέει: να μη σε νοιάζει ολόκληρη η ζωή σου, συνέχισε χωρίς να σπάσεις κανένα από τα νυχάκια σου με αυτά που κάνεις και απλώς συμπτωματικά πάρε ή κατάστειλε κάτι που σε ενοχλεί και τα ροδοπέταλα θα συνεχίσουν να ρέουν από τα σύννεφα.
Γενικά, ξέρεις, οι άνθρωποι απολαμβάνουμε τις απόλυτες λύσεις διότι δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς, σταθερότητας και βεβαιότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και φυσικά μειώνουμε με αυτό τον βαθμό της δικιάς μας ευθύνης...

Κάπως έτσι έχει γίνει και με την ιστορία της βιταμίνης D.
Μετά από δοκιμές η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι ο δείκτης 25(ΟΗ)D στο αίμα, που είναι ένα μόριο πριν την ενεργή βιταμίνη- ορμόνη 1,25 δυιδροξυ-χοληκαλσιφερόλη, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D.
Βέβαια υπάρχουν μέχρι και τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο διαφωνίες για το ελάχιστο, βέλτιστο και άλλα όρια, γενικά όμως η περιοχή του 30 με 70ng/ml έχει θεωρηθεί ως ικανοποιητική ζώνη. Από την άλλη το συμβούλιο για την βιταμίνη D, προτείνει υψηλότερα όρια με στόχο τουλάχιστον τα 50ng/ml, χωρίς όμως να παρουσιάζει ικανοποιητικά, κατά τη γνώμη μου, δεδομένα για αυτή την πρόταση.
Και κάτι ακόμη. Οι περισσότερες έρευνες δεν δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν ρίσκο θανάτου σε πολλές ασθένειες. Και για να γίνω μάντης κακών, θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η χρήση του υπέροχου αυτού μορίου ως μαγική σφαίρα, όλο και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει.
Και το πρόβλημα δεν είναι η βιταμίνη αυτή καθεαυτή, αλλά η ατζαμίδικη, αδέξια, μηχανιστική και βασισμένη στην άγνοια χρήση της.
Διότι όπως λέει και η παροιμία: τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους μείζονες, μέσους και ελάσσονες γλουτιαίους.
Ο καλύτερος τρόπος για να την φτιάξεις είναι ο ήλιος. Και το να φτάσεις σε τοξικά επίπεδα είναι απίθανο, αν και υπάρχουν κάτι παλαιότερες μελέτες σε Ισραηλινούς ναυαγοσώστες που λένε ότι ίσως να σχετίζεται με πέτρες στα νεφρά...
Όμως το να ονομάσεις την D ως «βιταμίνη του ήλιου» ή «ο ήλιος στο ράφι σας», μπορεί να είναι πιασάρικο όμως είναι παραπλανητικό και ανακριβές. Διότι η ηλιακή ακτινοβολία κάνει ΠΟΛΛΑ περισσότερα από το να δραστηριοποιεί την μετατροπή της χοληστερόλης στο δέρμα σου και τελικά να αυξάνει την D στον οργανισμό σου.
Πρόσφατες έρευνες από το 2016 και μετά, έχουν παρουσιάσει πολύ καθαρά ότι η αποφυγή του ήλιου αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες με παρόμοιο τρόπο με το κάπνισμα και σε έρευνα του 2019 φαίνεται ότι η έκθεση στον ήλιο νεφροπαθών σε προχωρημένο στάδιο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου τους από όλες τις αιτίες.
Για να μην γράφω πολλά, ο ήλιος ενεργοποιεί πολλές άλλες ουσίες, πεπτίδια, μόρια που ρυθμίζουν μεταβολικές δράσεις και πολλά άλλα. Και όπως ο Χότζας που έψαχνε το κλειδί του, όχι εκεί που το έχασε αλλά εκεί που είχε φως και δεν το έβρισκε, έτσι ίσως το να «διορθώσω» μόνο την D, επειδή αυτή μέτρησα, δεν παράγει τα αποτελέσματα που φανταζόμουν.
Και λόγω ζέστης δεν θέλω να σε κουράσω περισσότερο και γι αυτό θα τελειώσω το άρθρο σχετικά σύντομα με κάποιες πληροφορίες που ίσως σου φανούν χρήσιμες.
Το βέλτιστο εύρος της βιταμίνης D είναι πολυπαραγοντικό και μπορεί να είναι διαφορετικό σε ειδικές ομάδες ή και φυλές και όχι το ίδιο σε όλους.
Η δράση της και η πιθανή τοξικοτητά της σχετίζεται στενά με την αλληλεπίδρασή της με την βιταμίνη Α και την βιταμίνη Κ. Χρειάζεται λοιπόν να φροντίσεις το σύνολο της διατροφής σου και της ζωής σου γιατί τίποτα δεν λειτουργεί σε απομόνωση. Και γι’ αυτό στο άρθρο του ‘Vitamin D toxicity redefined. Vitamin K and the molecular mechanism’, ο Dr Chris Masterjohn καταλήγει ότι οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να δώσουν θεραπευτικές δόσεις βιταμίνης D χωρίς τις παρενέργειές της με την χρήση βιταμίνης Α και Κ.
Η πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου και επηρεάζουν και αλληλεπιδρούν με την D. Γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να παίρνεις τυφλά συμπληρώματα ή φάρμακα που περιέχουν μέσα μεγάλες δόσεις βιταμίνης D, χωρίς σου μετρήσουν τουλάχιστον την 25(OH)D3 στο αίμα.
Τώρα αν οι εξετάσεις σου δείχνουν ότι είσαι κάτω από 20ng/ml σκέψου και ήλιο και τροφές και πράσινα και ζυμωμένα και ίσως συμπλήρωμα, που θα σου δώσει κάποιο άτομο που γνωρίζει ΟΛΟΥΣ αυτούς τους παράγοντες.
Μέχρι το 35, αν δεν έχεις αυξημένη πάνω από τη μέση μια άλλη ορμόνη την PTH, μάλλον μην κάνεις τίποτα άλλο από αυτά που συνεχίζεις να κάνεις καλά! Αν για κάποιο λόγο έχεις περάσει τα 50ng/ml γιατί; Και αν υπάρχει λόγος τι κάνεις με την Α και τα μόρια της Κ; Μετά από 90 με 120 ημέρες ζήτησε νέο τεστ και με βάση τα αποτελέσματα δράσε.
Ενημερώσου και απόκτησε περισσότερο ολοκληρωμένη άποψη για θέματα διατροφής και υγείας. Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου και μην καταπίνεις απλώς μαγικές σφαίρες.
Μη θεωρείς ότι επειδή είναι βιταμίνη, βότανο, ομοιοπαθητικό δεν καταπιέζεις και διαταράσσεις την υγεία σου.
Και κυρίως να θυμάσαι ότι εσύ κάθεσαι στο θρόνο της υγείας σου και όταν βάζεις άλλους εκεί, ακόμη και καλές βιταμίνες, ο θρόνος τρίζει επικίνδυνα.
Μέχρι την επόμενη φορά: Στην υγειά σου!
Ο Ευθύμης Λαζάρου έχει διδάξει βιοχημεία, διατροφή, εφαρμοσμένες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και οστεοπαθητικής στο BCOM (Un. Westminster) και έχει διατελέσει επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής του BCOΜ. Δημιουργός της Ροϊκότητας, μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Διδάσκει σε διάφορα μέρη στο κόσμο και η βασική αρχή της δουλειάς του είναι η ενότητα του ψυχοδιανοητικού, σωματικού και πνευματικού εαυτού και η δυνατότητα της αυθεντικής έκφρασης του κάθε ατόμου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια