Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κονσέρβα η μεγαλύτερη εφεύρεση

Το 1810, στην Αγγλία, ένας έμπορος, ο Peter Durant κατασκευάζει την πρώτη μεταλλική κονσέρβα για την φύλαξη φρούτων, λαχανικών και φαγητού.

Μια από τις σημαντικότερες, αλλά και πιο "ταπεινές" ανακαλύψεις που παρά την ηλικία της εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας.
Η κονσέρβα, το αεροστεγές μεταλλικό κουτί που μπορεί να διατηρεί επί μήνες αναλλοίωτα τρόφιμα κάθε είδους μπορεί να "γεννήθηκε" πριν από δύο αιώνες, αλλά ακόμα και σήμερα κανένας άλλος τρόπος διατήρησης τροφίμων δεν στάθηκε ικανός να απειλήσει τα πρωτεία της.
Μπορεί  σήμερα να μην της δίνουμε και μεγάλη σημασία αλλά η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν της κονσέρβας είναι σημαντικό και η γέννηση της ιστορική.
Ο Ναπολέων υποσχέθηκε να ανταμείψει πλουσιοπάροχα οποιονδήποτε θα έβρισκε τρόπο ώστε οι άνδρες του στρατού να μην δηλητηριάζονται και να μην πεθαίνουν από την αλλοίωση των τροφίμων που μετέφεραν μαζί τους στις εκστρατείες.
Ένας μάγειρας, ο Νικολά Απέρ είχε καταφέρει να συντηρήσει σε καλή κατάσταση τρόφιμα που είχε κλείσει αεροστεγώς σε υάλινα δοχεία.
Η μεταφορά του γυαλιού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Έτσι, πριν 200 χρόνια ένας Βρετανός έμπορος, ο Πϊτερ Ντιούραν επινόησε και κατασκεύασε την πρώτη μεταλλική, ελαφριά και ανθεκτική κονσέρβα, που σιγά σιγά γνώρισε εξαιρετική επιτυχία και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον.
 Εκτός από ταπεινό δοχείο η κονσέρβα έχει αποτελέσει έργο Τέχνης.
Τη δεκαετία του 1960, ο Αντι Γουόρχολ, αποθανάτισε τις κονσέρβες της έτοιμης σούπας Campbel ως σύμβολο της καταναλωτικής κουλτούρας, της "βιασύνης" και της μαζικής παραγωγής σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια