Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συρία - سوريا - Suriya

Συρία ( Αραβική : سوريا , εκρωμαϊσμένο : Suriya ), επίσημα η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ( αραβικά : الجمهورية العربية السورية , εκρωμαϊσμένο : al-Jumhūrīyah αλ-'Arabīyah όπως-Sūrīyah ), είναι μια χώρα στη Δυτική Ασία , που συνορεύουν με τον Λίβανο προς τα νοτιοδυτικά , τη Μεσόγειο Θάλασσα προς τα δυτικά, την Τουρκία στα βόρεια, το Ιράκ προς τα ανατολικά, την Ιορδανία προς νότο και το Ισραήλστα νοτιοδυτικά. Μια χώρα εύφορες πεδιάδες, ψηλά βουνά και ερήμους, η Συρία είναι το σπίτι σε διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες , συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, Άραβες , Έλληνες , Αρμένιοι , Ασσύριοι , Κούρδοι , Καυκάσιοι , Mandeans και Turkemens . Οι θρησκευτικές ομάδες περιλαμβάνουν Σουνίτες , Χριστιανούς , Αλαβίτες , Δράζη , Ισμαϊλή , Μανδήους , Σιίτες , Σαλαφείς , Γιαζίδη καιΕβραίοι . Οι Σουνίτες αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη Συρία.
Η Συρία είναι μια ενιαία δημοκρατία αποτελούμενη από 14 κυβερνήσεις και είναι η μόνη χώρα που πολιτικά υποδέχεται τον Μπααθισμό . Είναι μέλος ενός διεθνούς οργανισμού άλλου από τα Ηνωμένα Έθνη, το Κίνημα Μη Ευθυγραμμισμένο . Έχει γίνει αναστολή του Αραβικού Συνδέσμου το Νοέμβριο του 2011 και της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και αυτο-ανασταλεί από την Ένωση για τη Μεσόγειο .
Στα αγγλικά , το όνομα "Συρία" ήταν παλαιότερα συνώνυμο του Levant (η περιοχή της Συρίας , γνωστή στα αραβικά ως al-Sham ), ενώ το σύγχρονο κράτος περιλαμβάνει τις τοποθεσίες πολλών αρχαίων βασιλείων και αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού Eblan του 3ου χιλιετία π.Χ. . Το Χαλέπι και η πρωτεύουσα της Δαμασκού είναι από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου .
Κατά την Ισλαμική εποχή, η Δαμασκός ήταν η έδρα του Χαλιφάι της Ουμαγιαδ και μιας επαρχιακής πρωτεύουσας του σουλτανάτου Μαμούκστην Αίγυπτο . Η σύγχρονη συριακό κράτος ιδρύθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά από αιώνες οθωμανικής και μια σύντομη περίοδο γαλλικής εντολής , και αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αραβικό κράτος που θα προκύψει από τις πρώην οθωμανικές -ruled Συρίας επαρχίες .
Έλαβε νόμιμη ανεξαρτησία ως κοινοβουλευτική δημοκρατία στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν η Δημοκρατία της Συρίας έγινε ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, πράξη που νόμιμα τερμάτισε την προηγούμενη γαλλική εντολή - αν και τα γαλλικά στρατεύματα δεν εγκατέλειψαν τη χώρα μέχρι τον Απρίλιο του 1946. η περίοδος μετά την ανεξαρτησία ήταν θλιβερή, με πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματακαι οι απόπειρες πραξικοπήματος αναταράσσουν τη χώρα από το 1949 έως το 1971.
Το 1958, η Συρία εισήλθε σε μια σύντομη ένωση με την Αίγυπτο που ονομάζεται Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία , η οποία τερματίστηκε από το πραξικόπημα του Συρίου του 1961 .
Η δημοκρατία μετονομάστηκε στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας στα τέλη του 1961 μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του 1 Δεκεμβρίου και ήταν όλο και πιο ασταθής μέχρι το παλαιστινιακό πραξικόπημα του 1963 , από το οποίο το κόμμα Ba'ath διατήρησε τη δύναμή του.
Η Συρία διέπεται από το νόμο έκτακτης ανάγκης από το 1963 έως το 2011, αναστέλλοντας ουσιαστικά τις περισσότερες συνταγματικές προστασίες για τους πολίτες. Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν πρόεδρος από το 2000 και προηγήθηκε με τον πατέρα του Χαφέζ αλ-Άσαντ , ο οποίος ασκούσε καθήκοντα από το 1971 έως το 2000.
Από τον Μάρτιο του 2011, η Συρία έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη , με αρκετές χώρες στην περιοχή και πέρα ​​από αυτές να συμμετέχουν στρατιωτικά ή όχι. Ως αποτέλεσμα, στην αυτοκρατορική επικράτεια προέκυψαν αρκετές αυτοανακηρυχθείσες πολιτικές οντότητες, όπως η αντιπολίτευση της Συρίας , η Ροχάβα , ο Ταχρίρ αλ Σαμ και το ισλαμικό κράτος του Ιράκ και το Λεβάντ . Συρία κατατάσσεται τελευταία στην Παγκόσμια Ειρήνη Index 2016 - 2018, καθιστώντας την πιο βίαιη χώρα στον κόσμο λόγω του πολέμου. Ο πόλεμος σκότωσε περισσότερους από 570.000 ανθρώπους που προκάλεσαν 7.6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους (Ιούλιος 2015Η Ύπατη Αρμοστεία εκτίμηση) και πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες (Ιούλιο του 2017 καταχωρήθηκε από την UNHCR ), την εκτίμησή του πληθυσμού δύσκολα τα τελευταία χρόνια.
Συριακός εμφύλιος πόλεμος 
Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος της Συρίας εμπνεύστηκε από τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης . Ξεκίνησε το 2011 ως μια αλυσίδα ειρηνικών διαμαρτυριών, ακολουθούμενη από μια καταγγελλόμενη καταστολή από τον Συριακό Στρατό.
Τον Ιούλιο του 2011, οι αψιμαχτές του Στρατού κήρυξαν τη δημιουργία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και άρχισαν να συγκροτούν μονάδες μάχης. Η αντιπολίτευση κυριαρχείται από σουνίτες μουσουλμάνους, ενώ οι ηγέτες της κυβέρνησης συνδέονται γενικά με τους Αλαβίτες .
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, έως τον Ιούνιο του 2013 σκοτώθηκαν έως και 100.000 άτομα,συμπεριλαμβανομένων 11.000 παιδιών.
Για να ξεφύγουν από τη βία, 4,9 εκατομμύρια Συριακοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες της Ιορδανίας, Ιράκ, Λίβανο και Τουρκία.
Εκτιμάται ότι 450.000 Συριανοί Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, ένας εκτιμώμενος αριθμός 400.000 ανθρώπων σκοτώθηκε στον πόλεμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στρατός
Ο Πρόεδρος της Συρίας είναι αρχηγός των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 400.000 στρατεύματα κατά την κινητοποίηση. Ο στρατός είναι μια στρατευμένη δύναμη. οι άνδρες υπηρετούν στον στρατό μετά την ηλικία των 18 ετών.
Η υποχρεωτική περίοδο στρατιωτικής θητείας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, το 2005 από δυόμισι χρόνια σε δύο χρόνια, το 2008 σε 21 μήνες και το 2011 σε έτος και ένα τα μισα.
Περίπου 20.000 συριακοί στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στο Λίβανο έως τις 27 Απριλίου 2005, όταν τα τελευταία από τα στρατεύματα της Συρίας εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από τρεις δεκαετίες.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εκπαίδευσης, υλικού και πίστης για τις δυνάμεις της Συρίας, μπορεί να επιβράδυνε την ικανότητα της Συρίας να αποκτήσει σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό. Έχει ένα οπλοστάσιο από βλήματα επιφανείας προς επιφάνεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι πυραύλοι Scud- C με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων (310 μιλίων) προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα και η Scud-D, με εμβέλεια έως 700 χιλιόμετρα (430 μίλια), φέρεται να αναπτύσσεται από τη Συρία με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας και του Ιράν , σύμφωνα με τον Zisser.
Η Συρία έλαβε σημαντική οικονομική βοήθεια από τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου , με ένα μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων προοριζόταν για στρατιωτικές δαπάνες .
Διοικητικές διαιρέσεις
Η Συρία χωρίζεται σε 14 κυβερνήσεις , οι οποίες υποδιαιρούνται σε 61 συνοικίες, οι οποίες χωρίζονται περαιτέρω σε υποδιαμερίσματα. Η Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας , αν και de facto αυτόνομη, δεν αναγνωρίζεται από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ως τέτοια.

Κυβερνήσεις της Συρίας
1 Latakia
2 Idlib
3 Αλέππο
4 Raqqa
5 Αλ-Χασάκα
6 Tartus
7 Χάμα
8 Deir ez-Zor
9 Χομς
10 Δαμάσκο
11 Rif Dimashq
12 Quneitra
13 Daraa
14 Αλ Σουγουάδα
Θρησκεία
Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν το 69-74% του πληθυσμού της Συρίας και οι Σουνίτες Άραβες αντιπροσωπεύουν το 59-60% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι Κούρδοι (8,5%) και οι περισσότεροι Turkoman (3%) είναι οι Σουνίτες και αντιπροσωπεύουν τη διαφορά μεταξύ των Σουνιτών και των Σουνιτών Αραβών, ενώ το 13% των Συρίων είναι Σιίτες Μουσουλμάνοι (ιδιαίτερα Αλαβίτες , Twelvers και Ismailis , είναι επίσης Άραβες, Κούρδοι και Τουρκομάν), 10% Χριστιανοί (οι περισσότεροι είναι Αντιόχεια Ελληνορθόδοξοι, οι υπόλοιποι είναι Συριακοί Ορθόδοξοι, Ελληνοκαθολικοί και άλλοι Καθολικοί Ιερείς, Ασσυριακός Εκκλησία της Ανατολής, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Προτεστάντες και άλλες ονομασίες) , και 3% Druze. Αριθμός Druze περίπου 500.000, και επικεντρώνονται κυρίως στη νότια περιοχή του Jabal al-Druze . 
Η οικογένεια του Προέδρου Bashar al-Assad είναι ο Αλαβίτης και οι Αλογαίτες κυριαρχούν στην κυβέρνηση της Συρίας και κατέχουν βασικές στρατιωτικές θέσεις. [202] Τον Μάιο του 2013, η SOHR δήλωσε ότι από τους 94.000 που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου , τουλάχιστον 41.000 ήταν Αλαβίτες. 
Οι χριστιανοί (2,5 εκατομμύρια), ένας σημαντικός αριθμός από τους οποίους βρίσκονται στους πληθυσμούς των Παλαιστινίων προσφύγων της Συρίας , χωρίζονται σε διάφορες αίθουσες: οι ορθόδοξοι χαλκηδονικοί αντιόχεια αποτελούν το 45,7% του χριστιανικού πληθυσμού. οι Καθολικοί ( Μελκίτης , Αρμένιος Καθολικός , Συριακός Καθολικός , Μαρωνίτης , Χαλδαίος Καθολικός και Λατίνος ) αποτελούν το 16,2%. η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία 10,9%, οι Συριακοί Ορθόδοξοι αποτελούν το 22,4%. Της Ασσυριανής Εκκλησίας της Ανατολής και αρκετές μικρότερες χριστιανικές εκκλησίες για το υπόλοιπο. Πολλά χριστιανικά μοναστήριαυπάρχουν επίσης. Πολλοί χριστιανοί Σύριοι ανήκουν σε μια υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια