Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Nobel Prize in Literature - Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 #NobelPrize #Nobel2019 #Nobel

Ο Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε σήμερα (10/10) με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.
Ο Χάντκε κέρδισε το βραβείο για το «σημαντικό έργο του, το οποίο με γλωσσολογική επινοητικότητα έχει διερευνήσει την περιφέρεια και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο "Die Hornissen", εκδόθηκε το 1966. Ο Χάνκε εξελίχθηκε «σε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το βραβείο για το 2018 απονεμήθηκε στην Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ.
Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την «αφηγηματική φαντασία της, η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος εκπροσωπεί το ξεπέρασμα των ορίων, σαν τρόπο ζωής».
Το πρώτο της μυθιστόρημα, "Podróz ludzi Księgi" ("The Journey of the Book-People"), εκδόθηκε το 1993 αλλά έγινε διάσημη με το τρίτο της μυθιστόρημα, το "'Prawiek i inne czasy" ("Primeval and Other Times"), το οποίο εκδόθηκε στα πολωνικά το 1996 και μεταφράστηκε στα αγγλικά το 2010.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά, η Ακαδημία είχε αναστείλει την απονομή του βραβείου λόγω ενός σκανδάλου σεξουαλικής επίθεσης.
Πρωταγωνιστής του σκανδάλου ήταν ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Αρνό, φωτογράφος και σύζυγος της ποιήτριας και πρώην μέλους της Ακαδημίας Καταρίνα Φρόστενσον.
Τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 18 γυναίκες τον κατηγόρησαν στο πλαίσιο της γιγάντωσης του κινήματος #MeToo για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία του βιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια