Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έφηβος στο Μπρίστολ χάνει όραση και ακοή λόγω επεξεργασμένης τροφής

Ο έφηβος πάσχει από μια διατροφική διαταραχή και τρώει μόνο μάρκες, πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένο ζαμπόν και λευκό ψωμί.
Οι γιατροί τονίζουν τη δεινή κατάσταση του 19χρονου για να προειδοποιήσουν για τους κρυμμένους κινδύνους της κακής διατροφής.
Η οικογένεια ενός εφήβου, από το Μπρίστολ, που υπέστη ανεπανόρθωτη απώλεια όρασης αφού επιβιώνει με τσιπς, λευκό ψωμί και μεταποιημένα σνακ και κρέας, μίλησε για το θάρρος τους.
Ο έφηβος, δεν μπορεί να ανεχτεί την υφή των φρούτων και των λαχανικών.
Η κακή διατροφή του τον έκανε να υποφέρει από θρεπτική οπτική νευροπάθεια, η οποία μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί νωρίς. Στην περίπτωσή του, οι ίνες στο οπτικό νεύρο του έχουν βλαφτεί τόσο πολύ ώστε η βλάβη στην όρασή του κρίθηκε ότι είναι μόνιμη.
Μελέτη συνδέει βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα με κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Μιλώντας ανώνυμα, η μητέρα του είπε ότι δεν μπορούσε να βρει εργασία και είχε εγκαταλείψει ένα μάθημα κολεγίου στον τομέα της πληροφορικής.
Είπε ότι ο γιος της όταν ήταν περίπου επτά τρελαινόταν να τρώει μόνο τσιπς, πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένο ζαμπόν και λευκό ψωμί.
"Το πρώτο που έγινε όταν άρχισε να πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο ήταν ότι έφερνε πίσω το παγωμένο γεύμα του ανέπαφο", είπε.
"Του έκανα ωραία σάντουιτς - και έβαζα ένα μήλο ή άλλο φρούτο μέσα - και δεν έτρωγε τίποτα από αυτόά Και οι δάσκαλοί του ανησυχούν.
"Ο αδελφός του και η αδελφή του δεν σταμάτησαν να τρώνε. Αγαπούν τα πάντα. Ήταν πάντα κοκαλιάρικο, οπότε δεν είχαμε προβλήματα στο βάρος. Ακούτε για το πρόχειρο φαγητό και την παχυσαρκία όλη την ώρα - αλλά ήταν τόσο λεπτός όσο μια τσουγκράνα. "
Η οικογένεια συνειδητοποίησε την σοβαρότητα της κατάστασης όταν άρχισε να χάνει την όρασή του σε ηλικία 14 ετών.
«Η όρασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, σε βαθμό που πλέον είναι διαγνωσμένος τυφλός. Δεν έχει καθόλου κοινωνική ζωή. Όταν τέλειωσε το σχολείο, μπήκε σε ένα κολέγιο για να κάνει μαθήματα πληροφορικής. Αλλά αναγκάστηκε να το παρατήσει επειδή δεν έβλεπε και δεν άκουγε τίποτα», λέει η μητέρα.
«Θα του άρεσε πολύ μια δουλειά, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει. Εγώ αναγκάστηκα να παραιτηθώ από την δουλειά μου σε μια παμπ. Πλέον τον φροντίζω όλη μέρα. Παίρνει συμπληρώματα βιταμινών, αλλά η διατροφή του είναι πάνω κάτω ίδια. Όταν πήγαινε σε ψυχολόγο, είχαμε καταφέρει να ξεκινήσει να πίνει smoothies φρούτων. Αλλά πλέον τα έχει αφήσει», προσθέτει.
 Το αγόρι πάσχει από μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) ή αλλιώς Selective Eating Disorder, όπου οι πάσχοντες αποκτούν μια ευαισθησία στην γεύση, υφή, οσμή και εμφάνιση συγκεκριμένων φαγητών.
theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια