Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γάλλος πρώην πρόεδρος, Jacques Chirac 1932-2019

Όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 86 ετών.
«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.
Ο Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος δύο θητείες, από το 1995 έως το 2007 και ήταν αυτός που οδήγησε τη Γαλλία στη ζώνη του ευρώ.
Μία από τις μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις του ήταν η μείωση της προεδρικής θητείας από τα επτά στα πέντε χρόνια.
Ήταν αντίθετος με την εισβολή, υπό τις ΗΠΑ, στο Ιράκ το 2003.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε στο AFP ο γαμπρός του Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.
«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
«Χαμαιλέων Βοναπάρτης»
Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, η μακρόχρονη διαδρομή του οποίου, ανάμεσα σε λαμπρές επιτυχίες και συντριπτικές ήττες, έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από την συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε τα προσωνύμια «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις, υπήρξε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, δύο φορές πρωθυπουργός, τρεις φορές δήμαρχος Παρισιού, ιδρυτής κόμματος και κατ΄επανάληψιν υπουργός.
Οι προεδρικές του θητείες θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «Το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας που καταδικάσθηκε από την γαλλική δικαιοσύνη. Καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή το 2011 για υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης κατά την θητεία του ως δημάρχου του Παρισιού.

Ο Ζακ Σιράκ κατόρθωσε να κατακτήσει την γαλλική προεδρία - ένα όνειρο ζωής - το 1995 έπειτα από δύο ατυχήσασες υποψηφιότητες το 1981 και το 1988.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια