Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Action Day for Migraine / Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας

Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία 
Η 12η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2006 ως Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (EMHA), προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την νευρολογική ασθένεια της ημικρανίας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην χώρα μας απαντάται ως Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας ή Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία. 
Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με κρίσεις έντονου πονοκεφάλου, συνήθως συνοδευόμενου από συμπτώματα όπως δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανάγκη για περιορισμό δραστηριοτήτων ή και κατάκλισης. Μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σε μερικούς εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία. Ιδιαίτερη «προτίμηση» φαίνεται πως έχει σε κορίτσια, εμφανιζόμενη μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή μίας γυναίκας ή ενός άνδρα, ακόμη και στη μέση ηλικία ή και τα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει, λιγότερο ή περισσότερο συχνά, ημικρανικές κρίσεις, ωστόσο η ημικρανία ταλαιπωρεί χωρίς να έχει διαγνωστεί στην πλειονότητα των ασθενών.
Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας στο μήνυμά της για την σημερινή Ημέρα επισημαίνει ότι «η κεφαλαλγία είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου, αφού συχνά συνοδεύεται και απο άλλα συμπτώματα που παραλύουν κυριολεκτικά τον ασθενή. Περισσότεροι από ένας στους 5 πολίτες έχουν πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές του στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική του ζωή. Ένας στους 25 πολίτες έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που τον καθηλώνουν κυριολεκτικά» και προτρέπει όσους υποφέρουν απο συχνές κεφαλαλγίες «να έχουν ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους, και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής τους».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια