Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αιμοκάθαρση: ένα πλήρες διαιτολόγιο

Tο διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, μετρημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε αρρώστου, συμπεριλαμβάνοντας όμως μερικές χρήσιμες βασικές αρχές όπως:

1.ΤΡΩΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΜΕΓΑΛΑ (ΠΡΩΙ-ΜΕΣΗΜΕΡI-ΒΡΑΔΥ) ΚΑΙ 2-3 ΜΙΚΡΑ.

2.ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: (περίπου 1 φέτα ψωμί (30 γρ) σε κάθε γεύμα, 1 μερίδα (4 κουταλιές της σούπας γεμάτες) ρύζι ή κριθαράκι στο μεσημεριανό ή το βραδυνό, 2 κουτ. σούπας δημητριακά πρωινού).

3.ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΕΑΣ: 3-4 φορές την εβδομάδα κόκκινο (μοσχάρι, βουβάλι, κατσίκι, αρνί, χοιρινό χωρίς όμως λίπη και πέτσα) ή λευκό κρέας (κουνέλι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο) σε μικρή μερίδα (120-150 γρ. μαγειρεμένο) ψητό και σπάνια τηγανιτό. Για να χορταίνουμε, συνοδεύουμε το κρέας με αμυλούχα τρόφιμα ή λαχανικά καλύτερα ψητά ή μαγειρευτά , τα οποία τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 30 λεπτά και πετάμε το ζουμί τους.

4.ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες αλλά και τα μακαρόνια) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ (σε μικρές ποσότητες: 3 μεσαίες πατάτες ψητές, πουρέ ή βραστές και ½ πιάτο ρηχό βραστά μακαρόνια ή 4-5κουταλιές σουπας βραστό κοφτό μακαρονάκι, φιδές, τραχανάς, πλιγούρι, κους κους).

5.ΟΣΠΡΙΑ 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 1 πιάτο βαθύ είναι αρκετό, καλά βρασμένα και πετάμε πάλι το πρώτο νερό βρασμού για να μην έχουν Κάλιο, Φώσφορο αλλά και για να μην προκαλούν δυσπεψία.

6.ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (σαρμάδες , γεμιστά , πρασόρυζα κ.τ.λ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ και το μπορούμε να τα καταναλώνουμε όταν δεν υπάρχει κρέας. Προσέχουμε πάλι να βράζουμε καλά τα λαχανικά και πετάμε το πρώτο νερό βρασμού , πριν συνεχίζουμε το μαγείρεμα μας.

7.ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ και ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ : και αυτά σε μικρή ποσότητα περίπου 180-200 γρ. καθαρισμένο ψάρι (1 μέτριο ψάρι ή 3-4 μεσαία ή 15 μικρά ή 1 μικρή κονσέρβα τόνου) καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα ασβέστιο και ψευδάργυρο, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό αλλά και μικρά ψάρια καλύτερα και αυτά ψητά. Για να χορταίνουμε, συνοδεύουμε το ψάρι με αμυλούχα τρόφιμα ή λαχανικά.

8.ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. Η μερίδα του φρούτου μπορεί να είναι 1-2 μέτρια φρούτα την ημέρα ή 3-4 μικρότερα ή 1 μεγάλο φρούτο. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα σύκα, τα ξερά φρούτα και την μπανάνα που έχουν πολύ Κάλιο και μπορούμε να τα καταναλώνουμε ΜΟΝΟ όταν οι εξετάσεις μας δείχνουν χαμηλό Κάλιο και φυσικά κατόπιν της οδηγίας του γιατρού μας.

9.ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Εάν έχουμε αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα, προτιμάμε τυρί λευκό αγελαδινό ή ανθότυρο με λίγο λίπος, γάλα 1,5% και γιαούρτι 2% και μπορούμε να φάμε 1 ποτήρι γάλα ή 1 κύπελλο γιαούρτι ή 1 κομμάτι τυρί λευκό 30 γρ. ξαλμυρισμένο ή 1-2 φέτες κασέρι κίτρινο/ημέρα. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ γάλα σκόνη, συμπυκνωμένο και δεν τρώμε τυποποιημένα τυράκια που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, καλίου και φωσφόρου αλλά και συντηρητικά.
10.ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ: ΔΕΝ τα τρώμε σε καθημερινή βάση και προσέχουμε να μην έχουν αλάτι, καλύτερα να αγοράζουμε τύπου βραστά και όχι αέρος ή σε κονσέρβα. 1 φέτα αλλαντικού στο πρωινό ή το βραδυνό γεύμα περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

11.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΕΧΡΙ 2-3 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: καλύτερα βραστά, αλλά όχι και τα 3 ταυτόχρονα στο ίδιο γεύμα, λόγω της αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών, φωσφόρου και καλίου στα αυγά.

12.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ: μαζί με τα γεύματα, βραστές όπου θα έχουμε πετάξει το νερό που έβρασαν ή ωμές (καρότο τριμμένο, μαρούλι, λάχανο, κόκκινο λάχανο) σε ποσότητα 1 γεμάτου πιάτου χωρίς αλάτι, με άφθονο όμως το λεμόνι ή το ξύδι.

13.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ 2-3 φόρες την εβδομάδα: αποφεύγουμε τα γλυκά που παρασκευάζονται με γάλα και με ζύμη, τα αμυγδαλωτά, αυτά που έχουν σοκολάτα, καραμέλα και μπέικιν πάουντερ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φώσφωρο. Εάν έχουμε πρόβλημα με το ζάχαρο ή τα λιπίδια του αίματος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση των γλυκών.

14.ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΦΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ ΖΑΧΑΡΗ. (πατατάκια, ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, παστά τρόφιμα, πολλά τουρσιά, αγοραστές κονσέρβες, κύβους μαγειρικής, κύβοι λαχανικών, ροφήματα σοκολάτας και κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Ο καφές πρέπει να είναι ελαφρύς και 1 την ημέρα. Η σόδα και το χαμομήλι-φλαμούρι-τσάι του βουνού επιτρέπονται σε λογικές ποσότητες.

15.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ. (ολικής και σικάλεως για τα άλευρα, μαύρη ζάχαρη ή καλύτερα φρυκτόζη για τα γλυκά.) Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα και το φύτρο των δημητριακών, βοηθούν στην μείωση του αζώτου της ουρίας.

16.Ο ΌΓΚΟΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ που καταναλώνουμε (νερό, τσάι, χυμοί φρούτων και παράγωγα τους) πρέπει να υπολογίζεται σε συνεννόηση με τον γιατρό μας και σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα υγρών που χάνουμε το 24ωρο.

17.Μαγειρεύουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά που μας αρέσουν για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας.

18.Μπορούμε να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής (ιδιαίτερα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών) ΜΟΝΟ αν παρουσιάζουμε κάποια έλλειψη σε αυτά, κατόπιν φυσικά των οδηγιών του γιατρού μας.

19.ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ.
diaitologia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια