Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εχετε αυτοκίνητο και τηλεόραση; έχετε στο τσεπάκι την καρδιακή προσβολή

Έχετε αυτοκίνητο και τηλεόραση;
Τότε έχετε περίπου... στο τσεπάκι την καρδιακή προσβολή.
Μελέτη σε πενήντα δύο χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν κινούνται με τα πόδια, επιλέγοντας το αυτοκίνητο, και κάθονται στην τηλεόραση, παραβλέποντας ...την άσκηση, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Στη μελέτη την οποία έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, σε δείγμα μεγαλύτερο των 29.000 ανθρώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το 1999 ώς το 2003, διαπιστώθηκε ότι η καλύτερη πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η ήπια άσκηση.

Οι επιστήμονες συνέκριναν μια ομάδα 10.000 μεσήλικων ανδρών και γυναικών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, με μεγαλύτερη ομάδα ατόμων, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Η σωματική δραστηριότητα των εθελοντών χωρίστηκε σε τέσσερα επίπεδα, με πρώτο την απόλυτη έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή στη δουλειά ή τον ελεύθερο χρόνο και τέταρτο τη σκληρή σωματική καταπόνηση στην εργασία ή την αερόβια άσκηση στον ελεύθερο χρόνο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Heart Journal» διαπιστώνεται ότι η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά.
Ωστόσο, το νέο στοιχείο είναι πως η ωφέλεια εξαρτάται από τον ρυθμό και την ένταση της άσκησης.

«Οποιοδήποτε είδος προπόνησης στον ελεύθερο χρόνο αποδείχτηκε ότι μείωνε τους κινδύνους καρδιακής προσβολής - σε σύγκριση με την αδράνεια.
Η μείωση του κινδύνου ξεκινά από ποσοστό 13% όταν υπάρχει ήπια δραστηριότητα και φτάνει στο 24% με μέτρια ή έντονη άσκηση».

Ο επικεφαλής της έρευνας Κλάες Χελντ διευκρίνισε ότι άτομα που κινούνται μόνο με αυτοκίνητο και βλέπουν πολλή τηλεόραση -το 25% των ερωτηθέντων στις φτωχότερες και μεσαίου εισοδήματος χώρες και τα δύο τρίτα σε πλούσιεες χώρες- έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Επίσης, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνότερες, μόνον όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Γι’ αυτό ο Σουηδός καθηγητής συνέστησε να αφήσουμε τον καναπέ και την τηλεόραση, να περπατάμε μειώνοντας τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, να μη μένουμε καρφωμένοι στον υπολογιστή και να ασκούμαστε, αν θέλουμε να έχουμε γερή καρδιά. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια